Smøger

brevkassespørgsmål

Smøger

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 4 måneder 3 uger siden

hej Cyberhus  jeg er en pige på 13 år, jeg har Røget i 5-6 måneder nu, alle mine venner er begyndt at dømme mlg, pga jeg ryger men det er bare sådan en rar følelse, har virkelig ik løst til at stoppe med af ryge lige pt. Men ved også godt hvor dumt og farligt d er, mine venner vil jo bare passe på mig, men ingen i mik familie ved at jeg ryger men kan bare ikke lide at have hemmeligheder over for dem, nå men jeg var en Dag ude og ryge og Så, så jeg ALLE de seje 8 klasser også stå og røge og nu er vi gode venner og de har fået mig til at drikke hver weekend og ryge hash

Svar: 

Hej Anonym

Jeg tror mange kan forstå det her med, at man nogle gange gør nogle ting, som man på den ene side godt ved er usundt, og måske lidt dumt, men samtidig bare føles rart. Det lyder som om du har det sådan med de her smøger, og det er du i hvert falds ikke alene om. Når alle de seje ryger, kan det også meget nemt komme til at føles rigtig godt. 

Ud over at det selvfølgelig bare er møg hamrende usundt at ryge, så tænker jeg det her med at du har det så dårligt med, at skulle have en hemmelighed for din familie, er rigtig vigtigt. At have hemmeligheder overfor venner eller familie, kan nærmest "æde" én op indeni, og det er virkelig ikke sjovt. Det kan meget let overskygge glæden ved det man prøver at holde hemmeligt, og det lyder som om det er blevet sådan for dig. Det lyder som om hemmeligheden overfor din familie, er meget værre end den rare følelse du får af smøgerne?

Når du så skriver det her med at du er begyndt at drikke og ryge hash, er jeg slet ikke i tvivl om at du skal gøre noget. Alkohol er helt sikkert heller ikke særligt sundt, men hash er på ingen måder godt. Der er meget snak om at gøre hash lovligt, og nogle sygdomme kan man endda behandle med medicinsk cannabis. Derfor kan man også let tænke, at det jo slet ikke er så farligt. 
Men hash, og en hjerne under 20 år, er virkelig en ekstrem dårlig kombination. Du er nemlig lige midt i puberteten, og din krop og hjerne udvikler sig helt vildt lige nu. Der er undersøgelser der viser at hash ikke er så skadeligt at bruge en gang imellem, hvis man er voksen. Men alle undersøgelser viser til gengæld at det er yderst skadeligt at bruge hvis man er ung, og ens hjerne ikke er færdig udviklet. 

Derfor er jeg slet ikke i tvivl om at du skal snakke med din familie om det her. Så du kan få hjælp til at sige fra overfor de seje 8. klasser. Jeg ved godt det kan være svært, for du er måske bange for om din familie bliver kede af det eller vrede? Og det kan selvfølgelig også være de bliver det. Men mest af alt, tror jeg de bliver glade for at du fortæller dem om det her, så de kan hjælpe dig. For det er 100 procent sikkert det de helst vil. Sikre sig at du trives og har det godt, og det er helt tydeligt, at du faktisk ikke har det godt lige nu. 

Log ind på vores chat, og snak med en af vores rådgivere om hvordan du kan snakke med din familie. Du kan garanteret for nogle gode råd til hvordan du kan starte sådan en snak. Du kan chatte med dem, helt anonymt. 
Hør, du har gjort noget som du selv siger er dumt, og måske føler du også det er forkert? Men det sker for alle mennesker. Men den bekymring du nu har indeni. Den skal du tage alvorligt, for det er et tydeligt signal på at du ikke har det godt, med det der foregår. Snak med nogen om det, så du kan få hjælp.

Mange hilsner 
Julie

Julie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2017 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Insafe- & Daphne program