Selvskade

brevkassespørgsmål

Selvskade

brevkassespørgsmål af
Rikke
17 år
Oprettet 7 måneder 3 uger siden

Vi var nogle stykker, der sad og snakkede, og ved ikke lige hvordan det skete, men ligepludselig kom emnet ind på serien “døde piger lyver ikke” og den scene, hvor hun begår selvmord. Der blev sagt, at det var en klam scene, en af dem, der sad i klassen fortalte at hendes veninde havde prøvet at begå selvmord, og at hun havde cuttet. Derefter begyndte de at tale om, at cutting bare var for opmærksomhed. Der var en, der sagde “sidelæns for opmærksomhed og ned for resultater”, og wow det blev jeg chokeret og forarget over. De andre begyndte bare at grine og give personen ret. Det var virkelig grænseoverskridende at høre, da jeg selv selv cuttet, og det er på ingen måde for opmærksomhed og jeg har holdt den skjult i lang tid. Jeg sad bare uden at sige noget. Jeg kunne slet ikke. Det var virkelig voldsomt at høre dem gøre grin med det. Jeg har tænkt på det hele dagen, og jeg havde bare lige brug for at komme ud med det til nogen. Jeg havde det allerede svært ved at snakke om min selvskade før, men nu har jeg da overhovedet ikke lyst til at åbne mig op, da jeg ved, hvad de inderst inde tænker om dem, som cutter. Hvad mener i, er det bedste at gøre i sådan en situation? Skal jeg bare lade det ligge og komme videre?

Svar: 

Hej Rikke,

Tak for dit brev. Det er rigtig godt, at du skriver herind, også selvom du bare havde brug for at 'komme ud med det'. Det lyder som en rigtig ubehagelig oplevelse at høre dine venner snakke om selvskade på den måde, og jeg forstår godt, at du syntes, det var rigtig svært at vide, hvad du skulle eller kunne have gjort i situationen.

Jeg er meget enig med dig i, at det er en hård ting at sige. Desværre er det en udbredt fejlantagelse, at selvskade er for opmærksomhed. Men selvskade og cutting er ofte noget, man gør for at overføre den indre smerte, som man oplever, til en fysisk smerte, som for nogle kan være mere håndgribelig og håndterbar. Med andre ord er det en mestringsstrategi. Dermed ikke sagt, at det er en hensigtsmæssig strategi, og jeg vil rigtig gerne opfordre til, at du søger hjælp hos en professionel eller hos en anden voksen i dit liv, som du har tillid til. På den måde kan du få hjælp til finde en bedre strategi til fremtiden. Du er også altid velkommen til at komme forbi vores anonyme chatrådgivning, som har åbent mandag og onsdag 14-17 og tirsdag og torsdag 18-21, hvis du kunne tænke dig at skrive med nogen om det. 

Når det er sagt, er det svært for mig at rådgive dig til, hvordan du skal håndtere situationen. Fordi det afhænger fuldstændig af, hvad du har mod på og lyst til. Jeg synes det bedste ville være, hvis du har mod på det, at sige dine venner imod, så de får at vide, at søgen efter opmærksomhed ikke er grunden til at man selvskader. For dine venner er misinformerede, og det kan være, at de ret hurtigt ville ændre deres antagelse, hvis de blev sagt imod. Flere af dem tror måske slet ikke, at de selv kender nogen som har selvskadet, og det kan være, at de vil få øjenene op, hvis de bliver konfronteret med det. Men du skal ikke tage det ansvar på dig, hvis du inderst inde ikke har lysten til det eller synes, at det ville være for grænseoverskridende og privat. Det er okay, at du passer på dig selv, og jeg har også stor forståelse for, at du ikke har lyst til at skille dig ud eller stå frem overfor dine venner med en rigtig privat side af dig selv og din fortid.

Jeg ønsker dig alt det bedste, og jeg håber, at du kunne bruge mit svar til noget

Venlig hilsen

Karoline 

KarolineSs billede
Karoline fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2017 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Insafe- & Daphne program