Psykolog

brevkassespørgsmål

Psykolog

brevkassespørgsmål af
Anonym
22 år
Oprettet 2 måneder 4 uger siden

Hej Cyberhus. Jeg har stort set hele mit liv bøvlet meget med mit selvværd, som det meste af tiden er tæt på ikke-eksisterende. Jeg har siden jeg var helt lille gjort alle mulige ting for at prøve at styrke det, dog har jeg stadig ikke kunne finde en successful måde at gøre det på endnu. Jeg er bare så træt af at have så dårligt selvværd, og vil virkelig ikke spilde mere af mit liv på at have det dårligt med mig selv. Derfor har jeg i lang tid overvejet en psykolog, da jeg tydeligvis ikke selv har haft meget held med at få styr på det endnu. Dog har jeg SÅ mange spørgsmål ift det, da sådan noget ligger meget fjernt for mig og jeg faktisk har ret svært ved at snakke om mine følelser med andre, især en fremmed. For det første, er jeg virkelig meget i tvivl om hvordan man finder "den rette" psykolog. Jeg har nemlig hørt mange skrækhistorier om psykologer der var helt forfærdelige, og er bange for selv at ende med sådan en. Jeg har søgt lidt rundt på google, men synes virkelig det er svært at vælge, for de lover jo stort set alle det samme. For det andet, er jeg i tvivl om det overhovedet er en psykolog jeg skal søge? Eller noget andet? Jeg ved jo, at der findes mange forskellige former for terapi, men har slet ikke styr på hvad forskellen egentlig er på dem? For jeg har jo ikke som sådan en diagnose, så ved ikke om det er for voldsomt med en psykolog? Og for det tredje, så ved jeg heller ikke hvad man skal forvente første gang man snakker med en psykolog (eller lign.). Er det bare sådan hvor de stiller en masse spørgsmål, eller hvordan? Eller skal man selv forberede et eller andet for dem? Tak på forhånd for jeres tid og svar :)

Svar: 

Kære du,

Tusind tak for dit spørgsmål. At søge hjælp for dårligt selvværd er altid et stort skridt - og enormt svært, fordi man skal blotte sig selv, som du jo selv skriver.

Jeg vil tage fat på dit første og største spørgsmål: Er psykolog den rette vej for dig?

Lad os starte med at finde ud af hvad en psykolog egentlig gør og kan. En psykolog er lidt ligesom en læge men deres arbejde er at hjælpe dig med at få redskaber til at håndtere dit liv, dine følelser, dine oplevelser og dit hoved. De har valgt et felt at fokusere på og uddanne sig ud fra, der både kan være metoder, indgangsvinkler eller specifikke klienter, de vælger at arbejde med. Deres job er ikke at give dig en diagnose - det gør en psykiater og din egen læge. Forestil dig lidt, at du træder ud på en rejse, hvor du skal arbejde med dig selv, og en psykolog støtter dig i det. En psykolog giver dig redskaberne til at håndtere arbejdet, der ligger foran dig. Det kan være bøger, du bliver bedt om at læse, specifikke rutiner du skal afprøve, måske ting du skal sige til dig selv, tanker du skal modsige, eller andre metoder, der skal hjælpe dig ændre på dine tankemønstre. De har som sådan ikke "svaret", lidt ligesom en læge har, når man kommer med nogle symptomer og gerne vil vide, hvad der er galt. Deres job er at guide dig til det mål, du gerne vil opnå.

Derudfra vil jeg også vurdere, at en psykolog er den rette vej. Du har brug for nogen til at hjælpe dig ændre på adfærd, tankemønstre og måder at se verden på, og det kan du ikke gøre selv. En psykolog kan hjælpe dig med at finde alle de små veje, du kan bruge, og på den måde hjælpe dig til at få det bedre med dig selv.

Du spurgte om alle de forskellige former for terapi, og i det store hele, er de forskellige former for terapi kun en "indgangsvinkel" til at håndtere problemet på. Her er der virkelig, virkelig mange - og mange af dem er specialiseret til de problemer, folk står med. I nogle tilfælde handler det også om, hvilke redskaber, der tages i brug. Eksempelvis ville redskaberne til at håndtere PTSD være helt anderledes end en person, der lider af depression, fordi problemerne er anderledes og stammer fra vidt forskellige ting. Personen med PTSD vil muligvis også få redskaber til at håndtere depression, mens en person med depression muligvis ikke har brug for redskaber til at håndtere PTSD - og derfor er der så mange forskellige former for terapi. Det hele handler om, hvilke problem, der skal løses, og hvilke redskaber, der er mest effektive til at løse problemet.

Med hensyn til, hvordan en første gang fungerer, så skal du tænke på det som to mennesker, der mødes og skal finde ud af, om de er kompatible med hinanden. Modsat din læge, din tandlæge, og alle andre du møder i sundhedssystemet, kommer en psykolog tæt på dig, og det kræver derfor også, at du føler, at du kan stole på den person, du sidder overfor - ikke bare deres faglighed, men også hvem I er som mennesker. Oftest taler man om, hvem du er, og hvem psykologen er, så I kender hinanden en smule. Du vil blive spurgt om, hvad dit mål er, og du vil blive forklaret, hvordan psykologen normalt arbejder med sine klienter. Som det oftest er med sundhedsfagligt personale, vil du opleve, at du fortæller mere om dig selv end psykologen fortæller om sig selv - og det er fordi, rummet er dit, og psykologens job er at hjælpe dig på bedst mulig måde. Nogle kan godt lide at forberede en liste af symptomer, tanker, eller kan lide at have små stikord med - mens andre bare tager det, som det kommer. Der er ikke en regel for det, fordi du netop leder efter en, der kan hjælpe dig nå dit mål - ikke en, der kan fortælle dig, hvad der er galt med dig.

Mit bedste råd er at "shoppe" efter en psykolog. Det betyder, at du tager kontakt til mange forskellige psykologer, og forklarer, hvad du står med, og hvad du leder efter i en psykolog. Her kan det hjælpe at tænke lidt på det som at shoppe efter en nyt TV fremfor at finde en psykolog. Lidt ligesom et TV, vil du måske tale med 3 psykologer, hvor du kan mærke, at I slet ikke har en god kemi, og du egentlig ikke føler, at du er tryg ved dem (hvor TV'et ville have et dårligt billede, dårligt lyd, eller bare ikke har det design, du gerne vil have), og så vælger du ikke dem. Så kigger du videre. Måske finder du en, som du er lidt i tvivl om, og du gerne vil prøve lidt med. Forklar psykologen, at det er tilfældet; at du er i tvivl, og du gerne vil se det an. Det kan være, at I aftaler en prøve-time, hvor fokuset ligger i at danne relation mellem jer og se kemien an. Det kan også være, at du har en kort samtale med en psykolog, som bare efterlader dig med en god følelse og tryghed - og så prøver du den psykolog af. Husk på, at en psykolog slet ikke er som en læge - du kan gå, hvis det ikke føles trygt. Deres job er at hjælpe dig med at arbejde med dig selv - ikke diktere, hvad svaret er for dig.

Til sidst vil jeg tage fat i, at du nævner, at du har svært ved at tale om følelser med andre - især en fremmed. Her kan jeg berolige dig med, at du helt selv bestemmer, hvad du taler om. Du behøver slet ikke krænge din sjæl ud indenfor de første 5 minutter, du sidder i rummet med en psykolog. Det kan være det tager et par omgange, før du føler dig tryg nok til at dele de svære ting. I kan sagtens tale om tingene omkring det, du kæmper med, uden at du behøver blotte dine dybeste tanker og følelser. Husk på, at psykologer sidder med mange forskellige mennesker med mange forskellige problemer, og de er kun interesseret i at hjælpe dem til at få det bedre. Det betyder, at de er nødt til at give trygge rammer og mulighed for, at deres klienter helt selv bestemmer, hvordan tingene skal foregå. Selvfølgelig kan de godt presse deres klienter, hvis de kan se, at de går i ring - og de har ligeså stor mulighed for at afslutte et forløb, som deres klienter har. Men du har altid ret ti at afslutte et forløb, hvis det slet ikke fungerer - så du skal ikke være bange for at "sidde fast" i et forløb, hvor du føler dig utryg.

Jeg håber, at mit lange svar kan give dig lidt ro i maven over at søge psykolog - og at du bestemt ikke er "for rask" til at få hjælp. Tusind, tusind tak for alle dine spørgsmål, kære du.

Frida fra Cyberhus.

cyberhuslivs billede
Frida fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program