Rygning

brevkassespørgsmål

Rygning

brevkassespørgsmål af
Anonym
18 år
Oprettet 6 år 4 måneder siden

Hej, jeg er en pige på 18 år der har røget siden jeg var 15.

Her de seneste måneder er jeg gået igang med at få en bedre livsstil med hensyn til kost og motion. Jeg spiser sundere, træner i fitness 2-3 gange om ugen, går lidt ture og laver strækøvelser hver aften. Men jeg er ikke stoppet med at ryge, og det har jeg heller ikke rigtig lyst til.

Jeg vil bare gerne vide om rygning fuldstændig ødelægger alt det her? Det lyder nogengange som om det er ligemeget hvad du gør, så længe du ryger er det hele smidt ud af vinduet, men jeg tænker bare om det ikke stadig er bedre end at jeg ikke gør noget? Motion hjælper jo på konditionen og lungekapacitet osv, så det ville gøre mig rigtig ked af det hvis den eneste vej frem er at stoppe med at ryge.

Er det muligt at have en forholdsvis sund livsstil og livsskvalitet som fast ryger?

Jeg ryger det samme som jeg altid har gjort, 2-3 pakker om ugen. Da jeg begyndte at ryge begyndte jeg at stoppe med at skære i mig selv, og nu har jeg ikke gjort det i 10 måneder. De gange hvor jeg før ville have skåret i mig selv, ryger jeg 2 cigaretter i stedet for. Ved at der er rigtig mange fysiske dårlige ting ved rygning, men for mig virker det bedre at ryge, indtil jeg føler mig klar til at "trappe ud" af rygning. Rygning får mig til at slappe af i situationer hvor jeg bliver angst, og det hjælper mig til at overkomme min socialangst fordi det er lettere at snakke når man har noget til fælles.
Det er nogen af grundende til at jeg ikke vil stoppe (endnu).

Svar: 

Hej Anonym

Jeg synes det lyder som om du er rigtig godt i gang med at lave nogle positive ændringer i dit liv, og det synes jeg er super godt gået. Jeg tror de fleste ved hvor svært det kan være så fedt at du holder fast og stadig holder fast efter nogle måneder. 

Du spørger om rygningen fuldstændig ødelægger de her livsstilsændringer som du har gang i, og til det vil jeg svare klart nej. Der er ingen tvivl om at rygningen er sundhedsskadelig og at de andre super gode ændringer du har gang i vil være endnu mere effektfulde hvis du også stopper med at ryge. Rygning er og bliver bare den største synder når det kommer til vaner der er skidt for kroppen. 

Men når det så er sagt så er motionen og træningen uden tvivl stadig rigtig godt og effekten af det du gør forsvinder ikke bare fordi du samtidig ryger. 
Og særligt når du fortæller at rygningen så til gengæld afhjælper både dine selvskade og din angst. Igen...ingen tvivl om at det vil være godt hvis du har et mål om på et tidspunkt at stoppe med at ryge. Når du ikke længere har brug for at bruge rygningen til at kontrollere selvskaden og angsten. Men sådan forstår jeg også det du skriver når du skriver (endnu) i den sidste linje. 

Så jeg tænker at du skal fortsætte med at have fokus på kost og motion, hvor det lyder til at det går super godt...bliv ved med det. Og så tænker jeg at du i stedet for at have fokus på rygningen bruger energien på at arbejde med de ting der ligger til grund for din angst og trangen til at selvskade. For hvis rygningen er noget du bruger for at kontrollere angst og selvskade så vil det at stoppe rygningen måske være "lettere" til den tid. 

Hvis du har brug for at dele tankerne omkring angsten og selvskaden er du velkommen til at klikke forbi vores chat. Der sidder rådgivere der er klar til at lytte. 

Mange hilsner 
Niels-Christian

Cyberhuss billede
Cyberhus-Teamet har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2017 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Insafe- & Daphne program