Kræsen
Kræsen
Hej brevkassen Det er nok ikke verdens største problem men for mig er det alligevel ved at blive en ting. Jeg er meget kræsen, og jeg synes selv det er pinligt, fordi jeg føler at der er noget forkert ved, at jeg stadig kun spiser ting fra børnemenuen, selvom jeg er blevet 18. Jeg ved ikke hvordan jeg bliver bedre til at spise som en voksen. Har i nogle råd. Den kræsne
Kære Sophia.
Det er slet ikke pinligt at være kræsen, og det er noget som mange mennesker kæmper med, selv som voksne. Hvis du gerne vil forsøge at udvide din smagshorisont kan du tage små skridt mod at udforske nye smage og teksturer uden at presse dig selv for hårdt.
Du kan starte småt også gravist fx tilføje nye ingredienser til noget du allerede kan li. Hvis du fx er glad for pasta kan du fx prøve at tilføje nogen grøntsager, en anden slags ost eller bare nogen nye krydderier. Start med små potioner for at se om det fungere, hvis du ikke kan lide nogen af de nye ingredienser så husk det er okay.
Hvis det evt kan være en hjælp, så prøv i også at spise sammen med nogen, du er tryg ved, hvor du ikke føler dig presset eller dømt. Og hvis du har mod på det kan du snakke med fx en god veninde om det.
En anden ting kunne måske være at udforske “børnevenlige” versioner af voksenretter. Mange retter kan laves i en mildere eller simplere version, som måske føles mere tilrettelagt til dig.
Fx kan en simpel pizza med tomatsauce og ost være et skridt mod at prøve mere komplekse smage senere, som nævnt tidligere kan du også eksperimentere med andet fyld du normalt ikke plejer at have på din pizza.
Nu nævner du ikke om tekstureren også kan være et problem for dig, men hvis teksturer er et problem, kan du prøve at “maskere” dem lidt med fx dips, saucer eller krydderier, du kan lide.
Fx kan noget så simpelt som en skål grøntsagsstænger med hummus eller holiday-dip være et godt startpunkt.
Når dette er sagt er det også vigtigt at være realistisk. Giv dig selv den nødvendige tid. Måske er målet i første omgang bare at prøve en ny madvarer om ugen. Hvis du ikke kan lide det du prøver, så behøver du ikke spise det igen, men ros dig selv for at prøve og give det en chance.
For at gøre det mere spændende for dig selv kan du evt se det som en udfordring eller et slags eventyr. Måske kan du lave en liste over madvarer, du vil prøve, og krydse dem af efterhånden som du får det prøvet af.
Jeg vil runde mit skriv af med at sige, at det ikke handler om at ændre sig natten over. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og stolt af de fremskridt, du gør små som store. Hvis det forsat føles svært kan din kræsenhed måske bunde i noget dybere som fx sensoriske faktorer, det er måske også noget du kan undersøge, men i første omgang prøv stille og roligt at udfordre dig selv med nye smagsoplevelser. ☺️
Håber mit skriv kan være dig behjælpelig, og jeg vil sende en masse god energi i din retning.
Venlig hilsen Kylie.