indlæggelse

brevkassespørgsmål

indlæggelse

brevkassespørgsmål af
Zara
17 år
Oprettet 5 år 10 måneder siden

Hej

Siden december/januar har jeg vist tegn på en svær depression. Jeg har det utrolig dårligt 95% af tiden og jeg magter ikke mere. Jeg har ofte tanker om at begå selvmord, men jeg kan ikke gøre det. Jeg vil ikke såre min familie eller venner, selvom jeg også tit tænker, at de ikke vil savne mig. Jeg er bange for, at hvis jeg begår selvmord, at det kun er min familie, der vil komme til min begravelse. Jeg er bange for, at mine venner vil være ligeglade med det. Jeg var på efterskole sidste år og fik mange gode venner, som jeg holder utrolig meget af. Men jeg er også bange for, at de ikke holder ligeså meget af mig, som jeg holder af dem.

Især en af de drenge jeg holder mest af. Jeg elsker ham helt oprigtigt. Men nu går vi på den samme uddannelse og han ignorerer mig på en måde. Han gør det sikkert ikke bevidst, men jeg føler vi kommer længere og længere væk fra hinanden. Han lægger ikke mærke til mig og jeg savner ham forfærdeligt meget, selvom jeg ser ham næsten hver dag. 

For et par uger siden startede jeg til psykolog. Allerede efter første gang havde jeg mistet tilliden til hende og lukkede ned når hun spurgte om noget. Jeg gav hende en ekstra chance, men snakker ikke med hende mere. 

Jeg er virkelig langt nede og jeg har mistet al glæden i mit liv. Jeg bliver altid nød til at tage en dag af gangen, nogle gange bare en time ad gangen. Det tager alt min energi og jeg er udmattet hver fredag når jeg kan tage hjem (jeg bor på min skole og er igang med landbrugsuddannelsen) 

Jeg har før hørt om folk, der er blevet indlagt med depressioner. Kan man selv sådan "søge" om at blive indlagt? For på en måde vil jeg gerne indlægges, det tror jeg vil hjælpe. Men jeg vil også gerne fortsætte med min uddannelse, tage hjem i weekenden osv. selvom det ofte (mest min uddannelse) er hård/svær og kræver meget af mig. Kan man fortsætte med en uddannelse selvom man er indlagt?

Vh Zara 

Svar: 

Kære Zara

Pyha, det lyder til, at du går og tumler med en helt masse svære tanker og følelser for tiden. Når først den slags tanker har plantet sig i ens hoved, så kan det være virkelig svært at få dem i ro igen, og tankerne kan fortsætte i en ond cirkel, hvor de fylder mere og mere. Jeg vil derfor rose dig for, at du er stoppet op og aktivt har handlet ved at skrive her i brevkassen. Det synes jeg virkelig er sejt! Det er et stort skridt og en rigtig god start, at du deler dine tanker, så de kan komme ud af hovedet for en stund.

Først vil jeg lige sige, at selvom det hele måske føles håbløst lige nu, så er selvmord ikke en god løsning på de udfordringer du oplever. Og jeg tror helt sikkert, at både dine venner og familie vil blive meget kede af det, hvis du ikke er her mere. For selvom du er bange for, at dine venner vil være ligeglade og ikke holder lige så meget af dig, som du holder af dem, så er det ikke nødvendigvis sandheden. Nogle gange kan vi nemlig komme til at tænke den samme tanke så mange gange, at den kan komme til at føles som virkelighed, og pludselig kan det være svært at skelne mellem ens tanker, og hvad der er virkeligheden. Det lyder lidt til, at det måske også er det, der sker for dig i forhold til dine venskaber?

Spørgsmål

I forhold til dine spørgsmål, så er det rigtigt, at det for nogle kan hjælpe at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvis man har en depression. En indlæggelse sker altid på baggrund af en henvising fra en læge eller en psykolog, og det er på den måde ikke muligt selv at søge om at blive indlagt med mindre, man har en henvisning. Oplever man et akut behov for psykiatrisk hjælp udenfor ens egen læges åbningstider, så kan man dog altid tage kontakt til lægevagten, som kan henvise til en af landets psykiatriske skadestuer.

Jeg kan ikke sige med sikkerhed, om man kan fortsætte med en uddannelse selvom, man er indlagt. Jeg ved dog, at ved indlæggelse på en psykatrisk afdeling vil forløbet blive tilrettelagt ud fra indviduelle behov, så hvis man vurderer, at det vil give mening for patientens trivsel at fortsætte med en uddannelse sideløbende med indlæggelsen, så kan det godt være, at man inddrager uddannelsen som en del af behandlingsplanen. Modsat så kan det også være, at man vurderer det vil være bedst med en pause fra uddannelsen, så man undgår det forventningspres og stress, der kan være forbundet med en uddanelse og dermed får mere ro til at arbejde med de problemstillinger, der fylder hos patienten.

Tal med nogen

Du skriver, at du tidligere har været startet op hos en psykolog, men at du allerede første gang mistede tilliden til hende og ikke snakker med hende mere. Det er selvfølgelig virkelig ærgerligt, at du fik en træls oplevelse med at gå hos en psykolog, men du skal vide, at det for mange mennesker kan tage lang tid før man finder en psykolog, som man er tryg ved og har tillid til. Det handler nemlig om at finde en psykolog, som man har en god kemi med, og når det lykkes, så er det virkelig det hele værd. Når du skriver, at du er langt nede og har mistet al glæden i dit liv, så tænker jeg derfor også, at du ikke må opgive din søgen efter en psykolog, som du kan opbygge tillid til og åbne op overfor. Jeg tror nemlig det vil være en rigtig stor hjælp for dig at tale med nogen om dine tanker, for det er alt for svært at gå med så svære tanker selv uden nogen at tale med om dem.

Hvis det virker for overvældende at skulle ud og finde en ny psykolog lige nu, hvor du har begrænset med energi, så vil jeg nedenfor anbefale dig forskellige rådgivningstilbud, hvor du kan få hjælp til at håndtere de ting, der fylder. I først omgang tror jeg nemlig det vigtigste er, at du får åbnet mere op for dine tanker og følelser, og der findes mange gode tilbud med dygtige rådgivere, der sidder klar til at lytte og komme med gode råd:

Headspace - åbent anonymt rådgivningstilbud til unge, hvor der er mulighed for komme forbi til en samtale, chatte eller sende en mail

Girltalk - et åbent forum for piger med mulighed for chatrådgivning, smsrådgivning, samtalegrupper og psykologforløb

Livslinien - anonym telefonrådgivning, brevkasse og chat til børn, unge og voksne med selvmordstanker

Du er også altid velkommen til at komme forbi cyberhus' en-til-en chat, hvis du har brug for nogen at snakke med. 

Jeg håber du kan bruge mit svar og husk, at du allerede er kommet langt ved at have åbnet op her i brevkassen. Selvom det kan være grænseoverskridende, så er det bedste du kan gøre nemlig at søge hjælp og dele dine tanker og følelser med andre. Jeg ønsker dig alt det bedste.

Varme hilsner

Maren

Marens billede
Maren fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program