har det som om jeg spiser mere en andre

brevkassespørgsmål

har det som om jeg spiser mere en andre

brevkassespørgsmål af
Prabhneet
13 år
Oprettet 1 år 8 måneder siden

Hej.

Først og fremmest vil jeg ikke sige jeg rigtigt skal bruge hjælp eller er bange for noget. Jeg ville bare vide hvorfor jeg har det som om jeg kan spise mere end andre. Lad mig give et eksempel: Mig og mine venner er ude og spise, lad os bare sige McDonalds. De bestiller 1 chesseburger og en sodavand. Men mig jeg kan spise meget mere ihvertfald 2 bigmacs (2 store burgere) Jeg ved ikke om det er sådan min krop er lavet og jeg ved heller ikke om mine venner gør det med vilje og prøver at udtrtkke de er sunde. Altså i det hele taget synes jeg at jeg spiser meget mere en mine venner. 

Det vil være dejligt at vide om hvorfor det er sådan

- Prabhneet 

Svar: 

Hej Prabhneet,

Hvor er det godt du skriver. Brevkassen her på Cyberhus er nemlig til alle de tanker du som barn eller ung kan gå med - det behøver ikke være fordi du har brug for hjælp eller er bange for noget.

Nå, men du skriver, at du undrer dig over, at du kan spise mere end dine venner, og at du i det hele taget synes, at du spiser meget mere end dine venner. Der kan være flere forskellige årsager til, at det er sådan, og jeg vil prøve at beskrive de mest sandsynlige.

Forbrænding: Det at du kan spise og spiser mere end dine venner kan skyldes, at du har en højere forbrænding end dem. Måske bevæger du dig og motionerer mere end dem eller måske har du bare fra naturens hånd en større forbrænding end dem. Hvis det er en højere forbrænding, der er årsagen, så er det helt naturligt, at du vil have behov for et større kalorieindtag (og dermed altså spise mere) end dine venner.

Højde og drøjde: Det at du spiser mere end dine venner kan også være et spørgsmål om, at du rent fysisk er større (højere og bredere) end dem, og derfor har brug for flere kalorier end dem, for at opretholde en stabil vægt og muskelmasse.

Pubertet: At du kan spise mere end dine venner kan også være forårsaget af, at du måske er gået i puberteten og de ikke er. Ud fra dit brev kan jeg ikke læse, om du er gået i puberteten, men hvis det er tilfældet, kan det sagtens være årsagen til, at du kan spise mere end dine venner. I puberteten sker der rigtig mange forandringer med kroppen, som gør, at kroppen har brug for ekstra brændstof til at kunne følge med og til at kunne udvikle sig ordentligt. Så hvis du er gået i puberteten og dine venner ikke er, så kan det være forklaringen.

Sundhed: Du skriver, at du er i tvivl om, hvorvidt dine venner spiser mindre end dig fordi de gerne vil være sunde. Det er helt rigtigt, at man selvfølgelig skal tænke over hvad man spiser og sørge for at spise sundt og motionere tilpas. Det kan sagtens være, at det er for at være sunde, at dine venner ikke spiser ligeså meget som dig. Men jeg tænker, at det er mere sandsynligt, at det er en af de andre ting, der er årsagen. For det er nemlig ikke i sig selv usundt at spise mere end sine venner. Det er kun usundt, hvis det at du spiser mere end dem fører til, at du bliver overvægtig. Så længe de vægt er stabil og passer til din højde og kropsbygning er der ikke noget problem i, at du spiser mere end dine venner.

Jeg håber mine bud kan give dig svar på dit spørgsmål. Hvis du stadig er i tvivl vil jeg råde dig til at opsøge din læge og høre, om mængden af mad du spiser er noget du skal være opmærksom på. 

Mange hilsner,

Siv

Sivs billede
Siv fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2017 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Insafe- & Daphne program