Lad os skabe et bedre internet sammen
Lad os skabe et bedre internet sammen
Hvert år i februar fejrer man i hele Europa det, der hedder Sikker Internet Dag. Sikker Internet Dag handler om at skabe fokus på alle de ting, der kan gøre online-livet ufedt og alle de ting, der kan sikre, at det bliver ved med at være sjovt og sikkert. Hvilke rettigheder har du som barn på nettet? Hvordan må andre bruge dine billeder? Hvad med privatliv og identitetstyveri?
Når vi allesammen bliver klogere på de ting, bliver nettet også et federe sted for alle. Derfor har Sikker Internet Dag i år mottoet: Lad os skabe et bedre internet sammen!
Lad mig fortælle to korte historier først:
1) På et skolebesøg for nyligt talte jeg med en lærer som fortalte mig at en dreng fra skolen havde taget billeder af sin diller og sendt dem til at par piger fra klassen. Pigerne fra klassen havde hurtigt taget screenshots af billederne og vist dem til en ældre storesøster. Storesøsteren havde derefter vist billederne i hendes klasse, hvorefter de havnede i en åben dropbox folder som ingen vidste hvem tilhørte. Til gengæld havde næsten alle på skolen set billederne og linket til dropbox-folderen blev stadig delt jævnligt.
2) En teenagepige fortalte mig (i min brevkasse her på Cyberhus), at hun havde haft sex med en fyr på en græsplæne til en fest. Nogle andre fra festen havde optaget en video af det. Denne video blev nu delt rigtigt meget på hendes skole. Pigen spurgte mig, hvad hun skulle gøre. Det siger sig selv at hun var helt ude af den..
Begge historier er sørgelige og grænseoverskridende - men desværre også ret almindelige for tiden. I begge tilfælde er der sket noget som går langt over grænserne, og alligevel er der ikke voldsomt meget man kan gøre, når først billederne og videoen er delt med så mange. Det kræver at vi kender rettigheder og mulige konsekvenser, når vi deler os selv og andre på nettet. Du har måske også hørt historien om de mange tusinde lækkede snapchatbilleder sidste år?
Når vi bruger nettet, er vi nødt til at sætte os ind i rettigheder og regler, selvom det lyder kedeligt. Man har ret til at ytre sig, men man må ikke støde andre. Du skal være klar over, at det du selv lægger på internettet, eller det, som andre lægger på om dig, kan være tilgængeligt i hele verden og ligger der til evig tid. Derfor skal du tænke på din og andres værdighed, sikkerhed og privatliv, når du bruger internettet.
Her på Sikker Internet Dag 2015 vil jeg gerne komme med en opfordring til jer alle. Læs denne her korte folder om dine menneskerettigheder på nettet. Den vil gøre dig klog, og den vil gøre at du kan hjælpe andre med sikre, at nettet bliver ved med at være et fedt sted at færdes.
I Cyberhus er vi altid optaget af, hvordan vi allesammen bruger internettet på en sikker og fornuftig måde. Husk at du altid - og ikke bare i dag på Sikker Internet Dag - kan brug vores chatrådgivere og brevkasser til at gøre dig klogere. Især bør du bruge brevkassen ‘Netliv’, hvis du har oplevet noget på nettet, som du har brug for hjælp til at komme ud af.
Jeg vil også rigtigt gerne have jeres kommentarer herunder, hvis I selv har gode råd eller oplevelser, som I gerne vil dele med andre. Som sagt, så handler det jo om at vi sammen skaber et bedre og mere sikkert internet.
God dag til jer alle!
Jonas
Kommentarer
Godt I gør så meget for at hjælpe. Det er fandme nogle lede historier du har hørt. Det skal vi huske.
hiiiiiiiiiiii
Tilføj kommentar