Mit liv mit kaos...

blogindlæg

Mit liv mit kaos...

Skrevet af
Gruppechat
Oprettet 5 år 11 måneder siden

Hvordan hjælper man?

Tusind tak for en hyggelig aften i gruppechatten. I er virkelig seje til at dele de oplevelser, tanker og følelser som I går rundt med, og jeg bliver altid så glad når jeg ser hvordan I støtter hinanden. Jeg er også rigtig glad for at I respekterer gruppechattens fællesskabsregler og at I er med til at gøre det til et rart sted at være. 

Igår havde vi besøg af Hanne fra BedrePsykiatri, og derfor handlede snakken om at være pårørende. Vi snakkede både om at det kan være svært selv at være pårørende, fordi man ikke altid ved hvad man kan gøre for at hjælpe. Så derfor kommer man nogle gange til at gøre ingenting, og så kan man godt komme til at have dårlig samvittighed over det. I den forbindelse, så var der en af jer der skrev: "det er svært at gøre så meget hvis folk ikke gider sige noget om deres problemer… " og det er fuldstændig spot on. Det er nemlig rigtig svært at hjælpe andre hvis de ikke åbner op omkring hvad der er svært. I var dog også enige om at det er ret vigtigt at man får andres syn på sagen: "det er altid vigtigt at få flere sider af den samme sag. Hvis man kun selv tænker over et problem tror jeg godt at man kan komme til at fordreje virkligheden"

En-som-mig

Det bragte os videre til en snak om det at åbne op. For det var faktisk langt de fleste af jer som havde det dårligt med at skulle åbne op overfor andre, og endda gør en ekstra indsats for at andre ikke skal se hvordan I virkelig har det. En af jer skrev: "Jeg er også bange for, at ødelægge hyggen, hvis der er noget dårligt, man måske gerne vil fortælle ". Så på den måde kan man næsten sige at cirklen fortsætter - man kan ikke hjælpe nogen der ikke åbner op, og det er rigtig svært at åbne op. Her nævnte Hanne også at det kan føles meget ensomt når man går rundt med alt det svære selv, og der var rigtig mange af jer som har prøvet at føle jer ensomme. Hanne kom her med nogle gode ideer til hvad man kan gøre for at tage nogle små skridt mod at åbne op: "når vi siger til en god ven/inde at jeg har noget jeg gerne vil tale med dig om - og jeg synes det er svært så lytter de tit ekstra godt efter" og "det kan være en hjælp at bruge noget ude fra som ikke handler om én selv, men kan komme til at bevæge sig ind i emnet den vej". 

FORFO (Fear of reactions from others)

Nogen af jer kender måske FOMO som står for Fear Of Missing Out, og som handler om at man er bange for at gå glip af noget på f.eks. de sociale medier. Igår virkede det til at frygten i højere grad handler om hvordan andre reagerer på det man deler. Særligt hvis man deler noget som er meget voldsomt eller som andre kan have en stærk mening om. Derfor tænker jeg at vi kan give det et navn. FORFO. Ikke det allermest musikalske navn, men et navn som i sin ordlyd matcher den frygt som er med til at lamme stemmebåndet. Men hvad gør man så ved FORFO? En af jer skrev: "Jeg føler ofte det er nemmere at skrive ting der er svære som for eksempel over en chat" og en anden bakkede det op: "Man kan tage sig tid til at skrive en besked. I en samtale, kan man ikke rigtigt sige "giv mig 3 minutter, skal lige finde på et svar"." Så måske er det sådan man skal tage de små skridt? Selvom det stadig er vigtigt at man også øver sig i at åbne op overfor andre - for som jeg skrev tidligere, så kan tavshed skabe mere FORFO. Hanne kom også med en god idé: "når man er bange for den andens reaktion kan man nogle gange gøre det at man tager snakken mens man er ude at gå en tur"

I den forbindelse snakkede vi også om vrede og der var en af jer som mente at jeg skrev noget klogt og opfordrede mig til at citere mig selv: "Jeg hørte engang en sige at man ikke kan snakke om at mennesker er onde. At alle gør det som de mener eller tror er rigtigt, også selvom at de måske, med hovedet, godt ved at det ikke er det bedste. Men ift det du skriver, så er det rigtigt at andre kan blive sure hvis de er uenige i den måde man gør tingene på. Men ofte handler det mere om dem selv end om dig. Som jeg ser det, så hjælper det heller ikke at blive vred - snarere tværtimod, så lukker det ned for dialog."

Emne kan virke stødende

I næste uge skal chatten handle om prostitution, gråzone prostitution og sugardating. Det er et emne som kan virke voldsomt for nogen, og jeg anbefaler at man mærker efter om det føles rigtigt at deltage. Det er jo altid muligt at man springer en uge over.

Det er Sophie der har chatten, og hun får besøg af Reden Ung.

Tak til Hanne fra BedrePsykiatri i denne omgang.

Vi ses igen d.26 til en åben chat 

Kærlig hilsen

Rådgiver Signe

 

Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program