Hvad skal jeg med persondataforordningen?

blogindlæg

Hvad skal jeg med persondataforordningen?

Skrevet af
Gruppechatten
Oprettet 6 måneder 4 uger siden

Person-data-hvad-for-noget?

På torsdag handler gruppechatten om dine rettigheder, når det gælder dine persondata - men hvad betyder det egentlig? Selvom persondataloven har eksisteret længe, så har den nye persondataforordning øget kravene for, hvordan dine data om din person skal håndteres. Det betyder at virksomheder er forpligtet til at beskytte din data, og også slette dem, hvis du ønsker det - men hvordan fungerer det lige i virkeligheden?

I samarbejde med Medierådet for Børn & Unge, Red Barnet og Center for Digital Pædagogik, sætter vi nu fokus på, hvordan du som barn og ung kan forholde dig til persondataforordningen eller GDPR som den også kaldes (ja, bare navnet er ret voksent). Lige nu er der nemlig rigtig mange, som ikke ved, hvilke rettigheder de har både online og offline, når det kommer til persondata, og der er også mange, som slet ikke er klar over, hvad persondata egentlig dækker over. Og når man ikke kender sine rettigheder, eller ved hvad man skal lede efter, så er det virkelig svært at tage stilling til, når man f.eks. giver de sociale medier lov til at bruge sine data.

Mine data tilhører da mig.. eller hvad?

I den forbindelse skal vi også snakke om, hvad dine data egentlig bliver brugt til. Vidste du f.eks., at Facebook målretter annoncer ud fra, hvad du tidligere har klikket på, liket eller delt? Eller har du nogensinde tænkt over, hvor privat det egentlig er, når du deler noget på Snapchat?

For at blive klogere på alt det her, får vi besøg af Catrine som er jurist. Hun skriver om sig selv:

“Jeg hedder Catrine og jeg er advokat og rådgiver om databeskyttelsesret. Reglerne om databeskyttelse stiller nogle krav til alle de virksomheder, myndigheder, organisationer osv., der har personlige oplysninger om dig og dine kammerater. Det kan være din skole eller en idrætsforening, der har oplysninger om dig. Det kan også være en app, som har eller får oplysninger om dig. Kravene er blevet ret skrappe efter 25. maj 2018, fordi den teknologiske udvikling har betydet, at vores personlige oplysninger bruges i alle mulige og umulige sammenhænge. Det skal der styr på. Helt grundlæggende skal man opføre sig ordentligt og respektere dine rettigheder – og det er reglerne, der bestemmer, hvad ”ordentligt” er. Til dagligt rådgiver jeg om, hvad reglerne siger, så de kan blive overholdt og der behandles personlige oplysninger lovligt. Men reglerne giver også dig nogle muligheder for at kontrollere, at dine personoplysninger behandles lovligt. På gruppechatten kan du stille spørgsmål både om, hvad reglerne siger, at virksomheder, myndigheder, app’s osv. skal gøre, hvilke rettigheder, du har og hvordan du kan kontrollere, hvad der sker med dine personoplysninger.”

Gør en forskel for fremtiden

Du er velkommen i gruppechatten, uanset om du ved, hvad persondata er eller ej. Uanset hvad, så kan du forvente at blive klogere og samtidig høre, hvad andre unge oplever.

Gruppechatten på torsdag er også en del af en større indsats, som til sidst skal ende med en form for værktøjskasse, som kan hjælpe børn og unge med at tage stilling til andres brug af ens persondata, så din deltagelse kommer også til at betyde noget i fremtiden.

Husk at gruppechatten er flyttet over på Gruppechat.dk, hvor du skal oprette en bruger for at få adgang.  Du er stadig anonym, og du kan oprette en bruger med en falsk mail. Du skal blot huske at færdiggøre din profil inden for 14 dage, ellers bliver den slettet igen.

Jeg glæder mig til at chatte med jer!

Kærlig hilsen

Rådgiver Signe

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2017 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Insafe- & Daphne program