Den onde cirkel

blogindlæg

Den onde cirkel

Skrevet af
Gruppechatten
Oprettet 6 måneder 22 timer siden

Kære alle! 

Tusinde tak, for den spændende og hyggelige ekstra gruppechat, vi havde i tirsdags. Vi snakkede om nogle ret tunge ting, såsom at miste. Det er en stor og følelsesladet snak, og jeg vil gerne sige tak for, at I er så støttende overfor hinanden. Der var mange, der havde oplevet at miste nogen tæt på, og I var rigtig gode til at sætte ord på, hvilke følelser der kan være efterfølgende. Vi snakkede om, hvor svært det er, når en man er tæt på bliver meget syg - man kan føle sig ufatteligt magtesløs. En ung skrev: Ved sygdom føler jeg mere sådan det er frustrationen over hvor magtesløs man er imens det står på. At man ligesom ved de er ved at dø, men man kan ingenting stille op uanset hvor hårdt man prøver.

Når døden bliver et valg

Vi snakkede også om, når man mister nogen til selvmord. Det kan komme helt ud af det blå, og kan derfor være enormt chokerende. Nogle gange har man måske slet ikke set det komme, andre gange har personen måske haft det svært længe. Ligegyldig hvad er det en utrolig svær oplevelse, og mange kan opleve frustration og vrede mod personen, der har taget sit liv. En ung skrev: det der overraskede mig mest ved selvmord var klart skyldfølelse og vrede.. jeg havde det virkelig dårligt over at være vred på ham efter han havde gjort det. Men på samme tid følte jeg bare, at det var så unfair at gøre det imod alle andre. Og så følte jeg jo også bare, at jeg skulle have vidst det eller have gjort noget, som jeg ikke gjorde.. men man kan jo ikke ændre på det. 

Når livet gør ondt

I forbindelse med snakken om at have oplevet, at en man kender begår selvmord, snakkede vi også om selv at have haft tanker om, at ende sit liv. Det var der flere, der havde haft tanker om, og også flere der havde været tæt på. De fleste mennesker går igennem svære perioder i deres liv, også lange og meget svære perioder. Sådan en periode kan være vildt svær at komme ud af selv, og selvmordstanker er ikke unormale at have nogle gange. Vi snakkede om, hvordan det kan blive en ond cirkel, hvor man bare ikke kan overskue noget - heller ikke helt små hverdagsting som at gå i bad. For at komme ud af den onde cirkel, bliver man nødt til at tage fat i, hvorfor man har det så svært, og det kan være meget skræmmende, for det kan for eksempel betyde, at man bliver nødt til at fortælle om de ting, der gør ondt. En ung skrev: For mig er det i hvert fald sådan.. at så skal jeg snakke om noget jeg ikke synes er særligt rart at snakke om.. og så virker det mere skræmmende at skulle det end at blive i den der cirkel. 

Selvom det kan virke uoverskueligt at komme ud af den onde cirkel, så er det muligt. Der er altid hjælp at finde, og der er mange mennesker, som vil gøre meget for at prøve at hjælpe med at bære lidt af smerten. En beskeden, men betydningsfuld start, kan for eksempel være at fortælle om de svære ting i gruppechatten. Tak, for en god chat! 

Kærlige hilsner

Rådgiver Sophie

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2017 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Insafe- & Daphne program