SPECIAL MADE - just for you… og alle de andre

blogindlæg

SPECIAL MADE - just for you… og alle de andre

Skrevet af
Gruppechat
Oprettet 1 år 2 måneder siden

Så er det blevet Sikker Internet Dag 2023, og i år er vi særligt nysgerrige på algoritmer - og hvordan det kan påvirke den måde vi bruger sociale medier på. 

D.23 januar inviterede Det Digitale Ungepanel jer til en gruppechat om netop algoritmer, for at blive klogere på hvordan I oplever det, og om det overhovedet er et problem for jer. 

Al den viden vi får i Det Digitale Ungepanel bliver brugt til at forme vores anbefalinger til både medier og beslutningstagere (politikerne), så det har altså en betydning, når I deltager - hvis I gerne vil være med til at forme fremtiden. 

I chatten talte vi bl.a. om hvilke medier der bliver brugt, og hvad de bliver brugt til. Her var der både nogen af jer der brugte Facebook mest, fordi det var der I har kontakt til venner og familie. En af jer skrev: “jeg bruger den til at have kontakt med andre mennesker, både klassekammerater fra min skole og personer jeg ikke har mødt før. Jeg spiller også spil inde på Facebook.”

Der var også nogen af jer der brugte Instagram, Snapchat og Tiktok mest, men til meget forskellige ting. På Instagram var det særligt videoerne i reels og stories som lokker, mens snapchat også blev brugt til at få kontakt til nye mennesker. Vi var også kort forbi F3 som et medie, men der var enighed om at det både blev brugt til mobning og dating, og det var derfor ikke særlig interessant mere. 

Kender du også F3? Skriv gerne en kommentar, hvis du har prøvet det. 

Selvom algoritmerne også eksisterer på Istagram, Snapchat og Facebook, så var I mest opmærksomme på det, når I brugte Tiktok. Her var der nemlig slet ikke nogen tvivl om at de videoer man får på sin ForYouPage meget hurtigt kommer til at være de samme, hvis man, i en periode, har en særlig interesse. En af jer skrev: “Det man likede plejer man at få mere af. I en periode så så jeg meget sport TikToks. Så kom der kun det op!!!!”

Der var dog ikke nogen af jer, der så det som et kæmpe problem, fordi I også vidste hvordan I kunne ændre det igen - ved at se andet indhold i en times tid, kunne I ændre på algoritmen, så indholdet ændrede retning. 

Men det får mig til at tænke på at det måske ikke er alle, der er lige tålmodige. Har du nogensinde aktivt ændret dit feed/FYP? Eller lader du dig rive med? 

Når jeg spørger, så er det fordi vi også kom til at tale om grænseoverskridende indhold, og en af jer skrev: “Fks vis jeg liker noget som jeg syntes var sjovt. Men det var en joke som var lige på grænsen. Så kan det godt være lidt sådan grænseoverskridende at hele ens for you page så er fyldt med grænseoverskridende ting.”. Hvis man f.eks. er i dårligt humør, og derfor leder efter videoerne med andre i dårligt humør - for at blive spejlet i følelsen og føle sig mindre alene - så kan man risikere at man pludselig kun ser indhold med mennesker der er i dårligt humør. 

Og algoritmen glemmer ikke. Så selvom du logger ud, bliver i godt humør, så er dit indhold stadig rettet mod dårligt humør, når du logger ind igen. Og det kan måske betyde at du så bliver triggered? Måske smitter det dårlige humør? Så du ender med at blive i dårligt humør, selvom du nu var glad. 

Har du nogensinde prøvet at logge ind og se indhold, som påvirkede dig postivt på ét tidspunkt, men som påvirkede dig negativt på et andet tidspunkt?  

Til sidst i chatten talte vi om ubehagelige oplevelser og beskeder fra fremmede, og I havde allesammen oplevet noget ubehageligt online. Det handlede både om at få delt noget, som man ikke ønskede, men også at modtage trusler online. 

Har du også oplevet noget ubehageligt online? Smid meget gerne en kommentar her.

Vi siger tak til alle jer der deltog i Det Digitale Ungepanel d.23 januar, og vi glæder os til at se jer og mange flere d.20 februar, hvor vi åbner dørene igen. 

Bliv en del af ungepanelet her 

 

Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program