Hvornår er indhold ulovligt på internettet?
Hvornår er indhold ulovligt på internettet?
Onsdag d.8 januar havde Det Digitale Ungepanel besøg af Julie og Rebecca fra Red Barnets tjeneste Anmelddet.dk, hvor man anonymt kan anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn og unge, hvis man har set det online.
Chatten startede med en nysgerrighed på hvilke erfaringer I havde med at møde ubehageligt indhold online. Nogle havde set indhold som de fandt ulækkert eller skræmmende, mens andre var lidt mere i tvivl.
Skam og skyld
Men der var enighed om at det generelt er et svært emne at åbne op omkring, fordi det er forbundet med en følelse af skam og skyld.
En deltager skrev: “Jeg føler det kan være ret svært at snakke med andre om ting, jeg synes er skamfuldt” og til det blev der tilføjet: “Jeg tror grundet til at jeg var lidt bange for at tale med andre om det, var pga hvis jeg nu fik skylden for at have set det. Eller hvad man kan sige, at nogen vil tro jeg selv opsøgte det.”
Julie og Rebecca kunne trøste med, at det er normalt at opleve lige præcis de følelser, når man støder på ubehageligt indhold på internettet. Særligt når det er indhold, som man bliver i tvivl om er ulovligt.
Det ligner jo et barn
I den forbindelse talte vi om hentai, hvor animerede menneskelignende figurer er med på seksuelle billeder og videoer. Figurerne er ofte næsten barnlige af udseende, og derfor kan man nemt komme til at tro at det er seksuelt overgrebsmateriale mod børn - og derfor ulovligt.
En deltager skrev: “Jeg plejer at anmelde det, det er dog ikke altid det bliver fjernet. Men også trykke "ikke interesseret" for at undgå lignede indhold”, hvilket er en rigtig god strategi.
Både Julie og Rebecca forklarede at billederne og videoerne først er ulovligt, hvis det er meget virkelighedsnært eller ægte billeder/videoer af børn.
Hvad kan jeg så gøre, hvis jeg ser den slags?
Det til kunne Julie tilføje; “Du skal vide, at hvis du konkret ser noget, som du er bekymret for er ulovligt overgrebsmateriale med børn, så kan du også sende linket til AnmeldDet. Så vil Rebecca og jeg og vores kollegaer vurdere indholdet på linket i forhold til, om det er ulovligt. Og hvis det er ulovligt, vil vi arbejde på at få det fjernet fra nettet.”
Alt i alt en rigtige spændende snak om det vi oplever på internettet, og hvordan det kan sætte gang i vores følelser - både skyld og skam, men også et ønske om at hjælpe med at fjerne ulovligt indhold.
Skal du også være med i Det Digitale Ungepanel?
Vi afholder chats 3-4 gange om året, hvor vi stiller skarpt på forskellige sider af dit digitale liv. Hvis du vil have en anonym SMS notifikation når vi chatter, så tilmeld dig her
Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene
Tilføj kommentar