Hvordan finder man fokus i hverdagen?

blogindlæg

Hvordan finder man fokus i hverdagen?

Skrevet af
Gruppechat
Oprettet 2 dage 18 timer siden

Har du svært ved at slukke for tankemylder og finde fokus? Er det udfordrende at holde din opmærksomhed på de opgaver du skal lave?

Det er helt normalt, at det kan være udfordrende at finde fokus sommetider eller at samle sine tanker. Særligt hvis man står over for en opgave - fx i skolen eller på arbejdet - som man ikke synes er særlig spændende. 

Det kan være meget frustrerende, når man pludselig opdager, at man er i gang med overspringshandlinger, doom scrolling eller lignende i stedet for den opgave, man burde arbejde på. Det kan ligeledes være meget ubehageligt ikke at kunne `slukke´ for tankemylder som drøner afsted. 

I januar har Cyberhus, i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, fokus på nikotinprodukter, og den måde, unge bruger nikotinprodukter på.

Nogle unge oplever, at det føles lettere at finde fokus efter en cigaret, en nikotinpose eller andre tobaks- og nikotinprodukter. Selvom det umiddelbart giver en følelse af bedre koncentration, fokus eller hukommelse, er denne metode kortsigtet og skaber en `ond spiral´. Der sker nemlig det på sigt, at kroppen bliver afhængig af nikotinen for at opnå den ro og fokus, der skal til for at slappe af, studere, koncentrere sig, sove etc. Samtidig gør afhængigheden, at man har brug for større og større mængder. Derfor er det en god ide at finde alternative måder at finde fokus og ro på, som ikke involverer tobaks- og nikotinprodukter. 

Nikotin har en række bivirkninger. De kortsigtede bivirkninger blev beskrevet i blogindlægget: “Hvordan man finder ro og gode pauser i hverdagen (uden nikotin)”. Find blogindlægget på linket: https://cyberhus.dk/blogs/cyberhus-gruppechat/hvordan-man-finder-ro-og-gode-pauser-i-hverdagen-uden-nikotin  

På lang sigt kan nikotinprodukter desuden føre til: 

  • Risiko for betændelsestilstand i hjernen

  • Permanente skader på tandkød, tænder og mundhule

  • Større risiko for hjertesygdomme, blodpropper og forhøjet blodtryk 

  • Risiko for mindre penis pga. problemer med blodtilførsel

  • Studier viser at jo tidligere man begynder på nikotin og/eller tobak jo større risiko er der for senere at blive afhængig af andre rusmidler

Hvis du anvender tobaks- eller nikotinprodukter og ønsker at stoppe, er det muligt at få støtte ved bl.a. `Stoplinjen´ som man kan ringe til og få rådgivning, gennem gratis gruppeforløb eller via støttende apps som fx E-kvit eller Xhale.

Råd til at finde fokus

Her får du nogle råd til, hvordan du kan arbejde med din opmærksomhed og finde fokus i hverdagen uden brug af nikotinprodukter. Man kan også bruge rådene, selvom man ikke normalt bruger nikotinprodukter, men bare gerne vil have bedre fokus i sin hverdag. 

  1. Mindsk distraktioner omkring dig. Det kan være svært at finde fokus eller bevare opmærksomheden på noget, hvis man bliver distraheret. Man kan mindske distraktioner ved f.eks. at tage hørebøffer på, så man lukker støj ude. Man kan sætte telefonen på “forstyr ikke”. Det kan også være, du har brug for at være et sted, hvor du ikke bliver afledt af andre aktiviteter, når du gerne vil fokusere. F.eks. kan det være, at du har gavn af at sidde i et andet rum end på dit værelse. Du kan prøve dig frem med at sidde forskellige steder, når du gerne vil fokusere og se, hvad det har af effekt for dig. Forskellige steder kunne være i køkkenet, på skolen eller på biblioteket.

  2. Lav en struktur for dig selv. Hvis man har svært ved at koncentrere sig og finde fokus, kan det være enormt hjælpsomt at lave en struktur for sig selv. Det kunne være en liste over de ting, man gerne vil nå. Det kunne også være et skema over ens dag, så man ved, hvornår man har fri og hvornår man gerne vil fokusere. Det er ikke muligt at være fokuseret hele tiden. Men det kan være en stor hjælp, hvis man afsætter bestemte tidsrum i løbet af dagen til at fokusere. Så ved man nemlig præcis, hvornår man skal koncentrere sig og hvornår man kan slappe af. Hvis du har brug for mere inspiration eller hjælp til, hvordan man kan lave gode strukturer for sig selv, kan du deltage i gruppechatten d. 22 januar eller skrive til vores brevkasse eller SMS-rådgivning.

  3. Sørg for at få spist og sovet. Det lyder måske indlysende, at man skal huske at spise og sove. Men det er faktisk noget, som mange godt kan komme til at glemme i en travl hverdag, hvor man gerne vil nå alt muligt. Søvn og spisning har en kæmpe betydning for ens evne til at fokusere. Hjernen fungerer bedst, hvis den har fået den næring og hvile, som den har brug for. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at unge mellem 14 og 17 år skal have 8-10 timers søvn hver nat. Det er også den generelle anbefaling, at man spiser 3 mættende måltider om dagen og snacks derimellem efter behov.

Hvordan fokuserer du din opmærksomhed i hverdagen? Har du nogle gode tips og tricks? Del dine erfaringer og idéer i kommentarsporet! 

Du kan også chatte med andre unge om, hvordan man finder fokus i POP-UP gruppechatten onsdag d. 22. januar kl. 19:30-21. Tilmeld dig nu eller deltag via dette link: https://cyberhus.dk/cyberhus_chat?id=ELyzJV0fvhZKIbqm6l66xzK05WAw3Our&m=1&r=bfVFYlQWwm1GZSFY57vl6g== 

Hvis du har sundhedsrelaterede spørgsmål, for eksempel i forhold til brug af nikotin, kan du skrive til vores brevkasse, hvor der sidder læger og tandlæger klar til at svare på spørgsmål om sundhed og sygdom. 

Tak fordi du læste med! Håber at se dig i gruppechatten!

 

Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program