Sådan passer du på dig selv, når en du elsker har en psykisk sygdom

blogindlæg

Sådan passer du på dig selv, når en du elsker har en psykisk sygdom

Skrevet af
SilkeborgBloggen
Oprettet 4 måneder 3 uger siden

Sådan passer du på dig selv, når en du elsker har en psykisk sygdom

Det er aldrig nemt at se en af dine nærmeste kæmpe med en psykisk sygdom. Måske føler du dig magtesløs, trist eller måske endda lidt vred. Og ved du hvad? Det er helt okay at have de følelser. Når du er ung og har en forælder eller søskende med psykisk sygdom, kan det føles som om hele verden er blevet vendt på hovedet. Men det er vigtigt, at du også passer på dig selv. Her er nogle tips til, hvordan du kan gøre netop det.

 

Tal med nogen

Det kan være svært at snakke om de følelser, du går rundt med. Måske tænker du, at ingen vil forstå, eller at du ikke vil lægge mere pres på dine venner eller familie. Men det hjælper faktisk at dele dine tanker med nogen. Det kan være en ven, en lærer eller en rådgiver. Selvom det føles som en stor ting at åbne op, kan det give en enorm lettelse at vide, at du ikke er alene.

 

Find tid til dig selv

Når du bor sammen med en, der er psykisk syg, kan det føles som om al din tid og energi går til at støtte dem. Men husk, at det er vigtigt også at tage sig af dig selv. Find tid til at gøre noget, du elsker, om det så er at læse en bog, tage en lang gåtur eller bare hænge ud med vennerne. Det er ikke egoistisk at prioritere dig selv - det er nødvendigt.

 

Lær om sygdommen

Nogle gange kan det hjælpe at forstå mere om, hvad din forælder eller søskende går igennem. Læs om deres sygdom, og prøv at få indsigt i, hvad de oplever. Det kan gøre dig mere forstående og mindre bange for det ukendte. Jo mere du ved, desto bedre kan du håndtere situationen.

 

Søg støtte

Det kan være en stor hjælp at tale med andre, der står i samme situation som dig. Der findes forskellige online tilbud, og her i byen tilbyder foreningen Selvhjælp Silkeborg både børne- og ungegrupper, hvor du kan møde andre, der forstår præcis, hvad du går igennem. Disse grupper giver dig mulighed for at dele dine erfaringer og få støtte fra jævnaldrende. Du kan læse mere om børnegrupperne her og ungegrupperne her.

 

Kend dine grænser

Det er okay at sige nej. Du behøver ikke at kunne klare alt hele tiden. Hvis du føler, at det bliver for meget, er det vigtigt at sætte grænser og sige fra. Ingen kan være stærk hele tiden, og det er okay at indrømme, at du har brug for en pause.

 

Opsøg professionel hjælp

Hvis du føler, at det hele bliver for overvældende, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Det kan være en psykolog, en socialrådgiver eller en anden professionel, der kan hjælpe dig med at navigere i dine følelser og situationen derhjemme. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, så kan du prøve at række ud her i chatten, tage fat i en lærer, en forælder eller anden voksen, som du stoler på.

 

Statistik om unge pårørende

Vidste du, at omkring 310.000 børn og unge i Danmark vokser op med en forælder, der har en psykisk sygdom? Det viser en undersøgelse fra Psykiatrifonden​ (Psykiatrifonden)​​. Så husk, at du ikke er alene. Der er mange andre unge, der står i samme situation som dig, og der er hjælp at få. Det kræver mod at række ud og søge støtte, men det er et vigtigt skridt på vejen til at passe på dig selv.

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program