Partnervold
Partnervold
Partnervold kan antage mange former, og desværre er det et problem, der ofte overses blandt unge. Der findes mange myter på området, og gamle forestillinger om, hvem der bliver udsat for partnervold, lever stadig i bedste velgående. Partnervold rammer bredt og påvirker både kvinder og mænd.
Begrebet partnervold dækker ikke kun den fysiske vold, som de fleste kender, men omfatter også psykisk og økonomisk vold. Hvert år bliver ca. 120.000 danskere udsat for fysisk, psykisk, seksuel og/eller økonomisk partnervold i Danmark. Undersøgelser viser desuden, at psykisk vold er den voldstype, der forekommer hyppigst. Selvom partnervold kan ramme alle, viser det sig, at kvinder og LGBT+ personer i højere grad er udsat for både fysisk og psykisk partnervold.
Hvordan kan man hjælpe en ven eller veninde, som bliver udsat for partnervold?
Ofre for psykisk vold i et parforhold kan nogle gange have brug for hjælp til at forstå, at de faktisk er udsat for psykisk vold. Hvis du er bekymret for din ven eller veninde, eller selv er i tvivl om, hvorvidt du udsættes for psykisk vold, bør du holde øje med følgende tegn:
· Er jaloux eller besidderisk.
· Kontrollerer eller manipulerer dig.
· Vil bestemme, hvad du har på, hvad du spiser, eller hvem du ser.
· Tjekker din mobil eller profiler på nettet.
· Forsøger at begrænse din kontakt til familie eller venner.
· Insisterer på altid at vide, hvor du er.
· Kalder dig øgenavne eller nedgør dig foran andre.
· Ringer tit eller skriver mange beskeder og bliver sur, hvis du ikke svarer med det samme.
· Vil have sex med dig, selvom du ikke har lyst.
At skelne mellem jalousi og kontrollerende adfærd kan være en udfordring, og de to bliver ofte forvekslet. Jalousi er en følelse, der kan være ubehagelig at bære rundt på, men når man forsøger at håndtere følelsen af jalousi ved at diktere, hvad ens partner må og ikke må, kan det være et tegn på psykisk vold.
Hvordan kan man få hjælp?
Hvis man selv eller har kendskab til, at andre er udsat for enten fysisk vold eller psykisk vold, er det vigtigt at tale med sit netværk, det kan være familie, venner eller måske en lærer. Man kan også kontakte Lev Uden Vold, som kan hjælpe anonymt. Hvis man akut føler, at man er i fare, skal man ringe 112.
Vil du vide mere?
Nationale hotline på tlf. 1888
Johan Kaare, SSP Silkeborg
Tilføj kommentar