Oralsex

brevkassespørgsmål

Oralsex

brevkassespørgsmål af
Anonym
20 år
Oprettet 11 måneder 3 uger siden

Kan man som modtager af ubeskyttet oralsex, stadig blive smittet med kønssygdomme og er risikoen ligeså stor som ved ubeskyttet sex?

Svar: 

Hej

Mange tak for dit spørgsmål. 

Der er desværre ikke noget kort svar på dit spørgsmål, da de forskellige sexuelt overførte sygdomme opfører sig forskellig, og deres smitteveje afhænger af dette. 

Jeg vil prøve at komme ind på de mest udbredte sexuelt overførte sygdomme og deres smitteveje samt hvilke forholdsregler, man kan tage for at nedsætte risikoen for at blive smittet. 

Det kan dog være kompliceret at forstå sexuelt overførte sygdommes smitteveje, og hvordan man bedst beskytter sig. Hvis nedenstående ikke helt giver svar på alle spørgsmål, der kunne melde sig, kan der søges svar hos Sex & Samfund (https://sexogsamfund.dk/krop-sex), hos din læge og ellers er du velkommen til at skrive igen!

Klamydia og gonorre (er ikke den samme sygdom, men opfører sig ens): Infektion kan udgå fra urinveje, livmoderhals eller endetarmsåbning samt give øjenbetændelse eller halsbetændelse. Mange oplever ingen symptomer, men de hyppigste er ændringer i udflåd eller fx svie ved vandladning. Man er beskyttet hvis man anvender kondom ved penetrationssex. Ved oralsex kan man i sjældnere tilfælde få halsbetændelse eller øjenbetændelse (den der udfører oralsex), hvorfor man kun er fuldt beskyttet, hvis der anvendes kondom eller slikkelap under oralsex. De er begge bakterier og kan derfor behandles med antibiotika, hvis man skulle blive smittet. 

Herpes: Infektion med herpes er en virusinfektion. Udbrud kan behandles med tabletter, men man vil altid have sygdommen underliggende i kroppen, og kan få udbrud flere gange gennem livet. 

Udbrud ses som små blærer eller sår. Herpes smitter primært, når der er udbrud (men kan også smitte selvom der ikke er sår/blærer). 

Sår/blærer kan sidde på kønsorganerne eller ved munden. Smitte sker primært ved kontakt til disse blærer eller sår. Man skal være opmærksom på at blærer/sår kan sidde udenfor det område som kondom eller slikkelap dækker (fx i mellemkødet, på baller og ved endetarmsåbningen). Man er derfor bedst beskyttet mod herpes ved både penetrationssex og oralsex, hvis sår/blærer er helt tildækkede af kondom/slikkelap. Man skal desuden være opmærksom på at herpes på munden (forkølelsessår), godt kan smitte ved oralsex, således at det kan medføre herpes på kønsorganer hos den, der modtager oralxes fra en med forkølelsessår. 

Kønsvorter: Kønsvorter er ligesom herpes en virusinfektion, men med virusset HPV. Mange er i dag godt beskyttet mod kønsvorter, hvis man er HPV vaccineret. Det betyder dog ikke at man er sikker på aldrig at kunne få kønsvorter, hvis man er HPV vaccineret - risikoen er dog nedsat. 

Kønsvorter ligner små blomkålshoveder på et par millimeters størrelse (kan blive op flere cm). Her gælder ligesom med herpes at disse kan sidde i områder på kønsorganer som kondom ikke dækker. Man skal derfor sikre sig at alle kønsvorter er dækket, ellers risikeres smitte. 

Hvis man har mistanke om at være smittet med en sexuelt overført sygdom, eller har haft sex med en der er smittet, bør man kontakte sin læge. Din læge kan give dig råd og vejledning I om du bør testes, og hvilke symptomer du eventuelt bør være opmærksom på. 

Jeg håber du kan bruge mit svar, ellers er du velkommen til at skrive igen. 

Mange hilsner Sofie

ceciliecs billede
Sofie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program