Hvad er AI?
Hvad er AI?
![](https://cyberhus.dk/sites/default/files/styles/full_width_no_crop__554px_/public/blogimages/hvad_er_ai_-_insta_post.png?itok=EiX86tVN)
Hvad er AI?
AI står for artificial intelligence. Den danske oversættelse er kunstig intelligens. Kunstig intelligens er når en maskine eller computer kan tænke, og udføre opgaver, som normalt kræver et menneske.
Nogle typer af kunstig intelligens bliver bedre og klogere ved brug. Det vil sige, at maskinen kan blive mere præcis i at se mønstre, og komme med rigtige svar på de spørgsmål, som bliver stillet. Den tager informationen, som den bliver givet, og lærer at give bedre og rigtige svar. Mange mennesker gør det samme når de lærer noget nyt. Man lærer af at gentage en opgave, indtil man forstår hvad det rigtige svar er. Det gør også at man bliver klar til at besvare en sværere opgave.
Hvor kan man se AI henne?
AI er en stor del af vores hverdag. Det er i vores telefoner, og det er det, som gør det let at finde vej, få informationer eller at shoppe. AI er derfor afhængige af os mennesker, til at stille spørgsmål. Men der findes også en anden udgave, hvor AI ikke er afhængig af mennesker. Det er denne version, som der bliver sat spørgsmålstegn ved. Om den er etisk forsvarlig. Men dette vil vi komme tilbage til.
Hvor kan man ellers se AI? Det kan du se hvis du åbner appen snapchat. Øverst på din liste ligger MY AI. Den ligger der automatisk, og man skal betale for at få den fjernet. MY AI er en robot, som automatisk besvarer de spørgsmål, som du stiller den. Selvom MY AI er lavet af mennesker, som alt andet AI, har den ikke den samme censur, som vi mennesker ville have. Grunden til dette, er at AI ikke har følelser eller forbindelse til mennesket, som stiller spørgsmålet. Man skal derfor tænke en ekstra gang, hvad man spørger den om, da det kan ende med at være mere skadende for ens mentale sundhed end godt.
Andre eksempler er selvkørende biler, robotstøvsugere, søgemaskiner, ansigtsgenkendelse, og maskiner, som oversætter sprog. Men fælles for alt AI, er at det er skabt af mennesker, og derfor også har de samme fejl og mangler som mennesker, men uden den samme moralske og etiske bevidsthed.
Hvorfor kan det være dårligt?
En fællesnævner for hvorfor AI kan være dårligt, er at det kan være etisk forkert. Men hvad er etik? Etik handler om, hvad det vil sige at være god. Det handler om at tage hensyn til andre, og ikke kun tænke på ens egne behov. Etik kan hjælpe os med at styre vores handlinger.
Etik er en del af samtalen om AI, fordi teknologien er så ny, at vi ikke ved hvad man skal mene om den, eller hvad teknologien har mulighed for at blive.
Da udviklingen stadig er meget ny, og den stadig er i gang i høj fart, kan det være svært at vide hvor det ender henne. Men som alt andet, er det bedste at forholde sig kritisk, og sætte spørgsmålstegn ved, de informationer man bliver givet.
Hvorfor kan det være godt?
Det kan være godt, fordi AI kan hjælpe med at udføre arbejder, som ikke er sikkert for mennesker. Hvis opgaven kræver komplekse matematiske udregninger, kan det også være en fordel.
Alle kender kedelige opgaver, som skal gentages igen, og igen. AI kan overtage nogle af de opgaver, som er kedelige for mennesker.
Det er også smart for os mennesker, da AI er en af mange løsninger, som gør livet lettere. F.eks. at kunne åbne ens telefon med ens ansigt, eller sætte en robotstøvsuger i gang.
Men husk, AI kommer ikke til at erstatte mennesker. De er skabt af det, mennesker har lavet til. Det er ikke nødvendigt at være bange for AI, det er bare vigtigt at overveje hvad man bruger det til, og at man passer på sig selv og sit mentale helbred.
Alt dette skal vi snakke om i aften den 7/8 kl. 19-20.30. Kom endelig forbi, og få snakket om AI med rådgiver Christina.
Kilder:
https://www.salesforce.com/dk/blog/2021/01/hvad-er-kunstig-intelligens.html
https://nationaltcenterforetik.dk/undervisning/gymnasieskolen/introduktion-til-etik
https://startup.info/can-artificial-intelligence-ai-exist-without-humans/
Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene
Tilføj kommentar