Angst?

brevkassespørgsmål

Angst?

brevkassespørgsmål af
Anonym
18 år
Oprettet 4 år 7 måneder siden

Jeg er en pige på 18 år, og jeg tror, at jeg lider af angst. Jeg har i mange år 'bare' fået af vide, at grunden til jeg reagerer som jeg gør, er fordi jeg har lav selvtillid og lavt selværd. Det har alle altid sagt til mig. Jeg begyndte så, at høre mere og mere om angst og valgte derfor, at undersøge hvad det i virkeligheden er. Jeg ved godt at en google søgning næsten altid overdriver ens symtomper, men alle siderne jeg læste på passede meget godt til mig. Siden jeg undersøgte det, har jeg haft svært ved at finde ud af, hvad jeg skal gøre. Jeg kan virkelig ikke snakke med mine forældre om det, da de begge bare vil grine lidt af det også lade som ingenting. Jeg har valgt at snakke med en af mine bedste veninder omkring det og det i sig selv er en kæmpe sejr for mig. Hun sagde til mig, at hun vidste det var alvorligt, når jeg sagde sådan noget, da jeg ikke er typen der "fejler" noget. Hun synes selvfølgelig, at jeg skulle tage til lægen og snakke med mine forældre. Jeg ved godt det her kommer til at lyde så underligt, men jeg synes bare det er så pinligt, at skal gå til en læge for at snakke om et problem man ikke kan se. Jeg ved jo ikke engang om jeg rent faktisk har angst? Mit spørgsmål er om man kan gøre noget andet end at gå til sin læge? Eller i så fald hvordan man tager sig sammen til at gå til lægen?

Svar: 

Kære dig

Tusind tak for din henvendelse. Jeg tror, at der er mange, der har oplevet at stå i samme situation som dig; at opleve symptomer på sig selv, som man ikke føler sig tryg ved at snakke med nogen om. Derfor er det rigtig godt at du har skrevet herind til os, for på samme måde, som det er at snakke med din veninde, så er det et kæmpe skridt i den rigtige retning. Det vil jeg gerne rose dig utrolig meget for.

Jeg er glad for at høre, at du tidligere har opsøgt nogen at snakke med om, hvordan du har det. Jeg kan ikke læse det klart i din besked, men jeg antager, at du har snakket med nogle professionelle fagfolk om dine tanker og symptomer. Samtidig er jeg ked af, at du har oplevet at få at vide, at du "bare har lav selvtillid og lavt selvværd." Når jeg læser din besked, så lyder det til, at du ikke synes, at det har været en passende konklusion. Jeg tænker sådan, fordi du efterfølgende selv er gået i gang med at undersøge dine symptomer på nettet. Jeg kommer til at tænke på, om en udtalelser som, at du "bare har lav selvtillid og lavt selvværd" gør, at du i dag har svært ved at gå til dine forældre eller lægen? Mon du er bange for, at du igen bliver fejlfortolket? Jeg er rigtig glad for at høre, at du kan snakke med din veninde om det, og at hun lytter og anderkender dig. Det er utrolig vigtigt, at du ikke går alene med dine tanker, og at du snakker med nogen, som kender dig godt. Især når du ikke har en følelse af, at dine forældre vil lytte til dig. Det er vigtigt at have nogen at snakke med om det, som er svært. Jeg kommer til at tænke på, om du måske har nogle andre voksne mennesker omkring dig, som du føler dig tryg ved at snakke med? Bedsteforældre, mostre onkler eller andet?

Det er rigtigt, at man gennem Google-søgninger skal være meget kildekritisk omkring, hvem der skriver den information, som man får. Samtidig vil jeg sige, at det kan være en god idé at snakke med en fagperson om de ting, som du har læst dig frem til, og som du kan genkende i dig selv. Som din veninde har rådet dig til, tænker jeg også, at det vil være en god idé at snakke med lægen. Jeg kan godt forstå, at det er rigtig svært at åbne op for det, og jeg synes slet ikke, at det lyder underligt, at det kan være pinligt at gå til lægen med det. Der er rigtig mange, som har det ligesom dig og føler, at et problem, som "man ikke kan se" er svære at snakke om end f.eks. et brækket ben eller andet, der kan ses rent fysisk. I den forbindelse er det vigtigt for mig at understrege, at mental sundhed er ligeså vigtigt, som den fysiske sundhed. Alt det der sker inde i os, som man ikke kan se med øjet, er lige så vigtigt, som alt det, der kan ses, for begge dele kan påvirke vores trivsel positivt eller negativt. Det er ikke sikkert, at det ændrer på din følelse omkring at det kan være pinligt at gå til lægen, men jeg er næsten sikker på, at lægen vil se det på samme måde. Måske har du mulighed for at skrive en mail til lægen omkring det, som du også har nævnt her? Mon det vil være nemmere for dig at kontakte ham eller hende, hvis det er på skrift? Jeg tænker, at I derigennem måske kan starte en dialog, så lægen allerede kender dine tanker, før du kommer. Hvad tænker du om det? Grunden til at jeg tænker, at det er en god idé at snakke med lægen er, at lægen ikke kan udrede dig for angst, men han eller hun kan i stedet sende dig videre til en f.eks. en psykolog, som kan udrede dig.

Hvis du stadig føler, at det er rigtig svært at snakke med lægen, så kan det være, at det vil være nemmere for dig at tage fat i nogle organisationer, der har med angst at gøre. F.eks. Psykiatrifonden eller Angstforeningen.

Psykiatrifonden er en organisation, der arbejder med at hjælpe folk, som har en psykisk sygdom, eller folk som er i risiko for det. De tilbyder både anonym rådgivning gennem telefon eller chat, hvor man kan snakke med dem om det, man har på hjertet. Jeg forestiller mig, at det vil være rigtig godt for dig måske at snakke med dem omkring de ting, der gør, at du vurderer, at du har angst. Hvad tænker du om det? Mon det er en mulighed for dig? Du kan læse mere om deres tilbud her.

Angstforeningen er en forening, som bl.a. arbejder med behandling og rådgivning af folk, der har angst. De tilbyder f.eks. personlig rådgivning ved, at man møder op eller rådgivning gennem telefonen, og så har de også selvhjælpsgrupper. Hos Angstforeningen kan du også læse mere om symptomer på angst. Du kan generelt læse om Angstforeningen her, og deres rådgivning kan du blive klogere på her

Jeg håber rigtig meget, at du kan bruge mit svar, og at du kommer til at få hjælp og støtte til dine symptomer. 

Kærlige hilsner fra,
Malou

 

 

Batesis billede
Malou fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program