Hjælp!

brevkassespørgsmål

Hjælp!

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 7 år 11 måneder siden

Hej  

Lige for tiden har jeg det rigtig svært, for jeg har meget ondt i knæene.Det gør så ondt at jeg flere gange har tænkt på at cutte, så jeg kunne få ondt et andet sted, men tør ikke for er bange for at det bliver opdaget. Så når jeg ikke kan holde det ud længere stikker jeg mine negle ned i mine håndflader, for det hjælper lidt. Der er ingen der ved at jeg har så ondt, mine forældre ved det ikke engang, de ved godt at jeg har ondt. Vi har også været til lægen med dem, og fik af vide at det ene er overbelastet, og at det andet er boget blød brusk. Lægen sagde også at jeg skulle stoppe stoppe med at dyrke sport i noget tid, men jeg har sagt til mine forældre at det ikke er så slemt.

For hvis jeg sagde det til dem hvor slemt det er så ville de blive meget bekymret, og sige at jeg ikke måtte gå til Acro mere. Jeg kan ikke undvære Acro, selvom at det får mine knæer til at gøre mere ondt. 

I går i skolen havde vi Idræt, så der fik jeg ekstra ondt i knæene, men jeg sagde det ikke til nogen. Men efter idrætstimen, gik jeg ud på toilette og græd, fordi at jeg ikke kunne holde ud at spille glad længere.

For ja alle tror at jeg har det godt og er glad, men det er en facade som jeg har sadt op, fordi at jeg ikke kan lide at tale med nogen om hvordan jeg har det, især ikke voksene.  Men jeg har brug for at tale med nogen om det, men tør ikke hvad skal jeg gøre? Kan snart ikke holde mine knæ ud mere!!!

 

Svar: 

Hej med dig

Jeg forstår godt, at du er rigtig træt af, at du har så ondt i knæet, det lyder slet ikke rart.

Jeg er ikke helt sikker på, hvad acro er, men går ud fra at det er en form for sport, som kunne være acro yoga eller acro dans. Uanset hvad, så er det helt forståeligt, at du kan have svært ved at undvære det, når du er så glad for det. Men du skriver, at du har været til lægen, hvor du fik af vide du skulle holde knæene i ro og ikke dyrke sport. Nu ved jeg ikke hvor længe lægen fortalte dig, men jeg tænker, at det er vigtig, du lytter til din krop, når du siger, du har meget ondt i det. Så selvom du har meget svært ved at undvære acro, tror jeg at det på sigt vil hjælpe dit knæ du holder det i ro. Man kan godt blive så vild med en sportsgren eller aktivitet, at man bare synes, det er rigtig fedt og har svært ved at forestille sig, hvad man skulle lave istedet. Men jeg tænker, at det er vigtigt, at du ikke gør noget, som gør ondt i knæet. Det tror jeg du kunne komme til at fortryde, når du bliver ældre. For prøv at tænk på, hvis det bliver værre og værre, så du til sidst får endnu mere ondt i knæet og måske slet ikke kan bruge det til sport igen. I forbindelse med en overbelastning er det i hvert fald sikkert, at den bedste kur er, at holde det i ro, så skaden ikke bliver værre. I og med at du er så ung, har du stadig en chance for at "redde" dine knæ, så det måske senere kan blive bedre. Det kan være hårdt for dig nu, at skulle holde dig fra sport og din interesse, men hvis du ser det i et større perspektiv og holder fast i håbet om at du måske senere vil få det bedre, kan det måske hjælpe dig. Så vil du få noget mere tid, som i starten måske kan være svært at vænne sig til. Men efterhånden kan det være du finder ud af at der også er andet der er fedt at lave. Måske bruger du tiden på skolearbejde, venner, familie eller en ny hobby du vil afprøve.

Du skriver, at du ikke har fortalt nogle om det i forbindelse med idrætstimen. Men som jeg skrev oven for er det vigtig du ikke gør noget der skader dit knæ. Så selvom du ikke har lyst til at gå til lægen, tror jeg det vil være en god ide, så hun/han kan fortælle dig, hvordan du bedst får smerterne væk i dine knæ. Så kan du efterfølgende fortælle det til din idrætslærer, så du ikke ødelægger knæene under idrætstimerne.

Du skriver at du overvejer, at cutte i dig selv for at få ondt et andet sted. Jeg tror dog ikke, at det vil hjælpe på dine smerter i knæet hvis du skærer i dig selv. For smerterne i knæet er der mulighed for at komme af med, hvor du med cutting risikerer at have arene resten af livet. Når du overvejer at skære i dig selv, kan du måske tænke på om det er noget du ønsker at gøre mod din krop. Samtidig vil du blive mindet om det ofte, fordi det jo er noget som alle andre kan se og måske spørge til i skolen, i familien og andre steder. Noget du i stedet kan gøre for at få det bedre er at finde noget rart at give dig til i stedet. Det kan være du kan prøve at skrive i en dagbog, hvis du bliver ked af det, snakke med en eller sætte dig behageligt til rette med en kop te og noget rart musik eller hvad du kan lide.

Hvis der er andet som går dig på, kunne det måske være en ide, at snakke med dine forældre om det. Eller måske med en anden, som du føler dig godt tilpas med. Det kan nogle gange være svært at dele ud af sine bekymringer til andre, men jeg tror det er vigtigt, at du får snakket med nogle, hvis noget går dig på. Det behøver ikke være store ting, men hvad som helst kan være rart at få snakket med andre om. Det kan være du har aller mest lyst til at snakke med en veninde, en rar lærer, et familimedlem eller måske din mor eller far. Det betyder ikke så meget hvem det er, men mere at det er én, som du føler vil lytte, og som du har det godt med. Det sværeste kan nogle gange være at henvende sig til en anden, men efter det, tror jeg ofte du vil opleve, at de fleste mennesker faktisk gerne vil hjælpe og lytte det bedste de kan.

På vores chat her på cyberhus sidder der voksne chatrådgivere, som er klar til en anonym chat. Hvis du har lyst til det og tænker det kunne være rart, kan du finde chatten her.

De bedste hilsner Maria

MariaFPs billede
Maria har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program