Testikelkræft?

brevkassespørgsmål

Testikelkræft?

brevkassespørgsmål af
Anonym
21 år
Oprettet 9 år 5 måneder siden

Howdy! 

 

M her. 

Jeg er lidt interesseret i noget, da jeg de sidste par år har haft en underlig knop, eller "fli" på min højre testikel, på indersiden, og jeg har mærket efter flere gange på de andre, men jeg synes ikke at fejle noget til dagligdag!

Men nu synes jeg det var på tide jeg ville spørge jer, ville i sige jeg skulle tage til min læge for at få det tjekket? 

Igen: Jeg har haft det i mange år, uden der er sket mig noget, eller kan det være sket, da jeg er blevet slået så hårdt i skridtet at der er faldet noget af. 

kh

Svar: 

Howdy, M!

Tak for dit spørgsmål.

Jeg synes at det er rigtig fornuftigt at du har undersøgt din krop, og ingen kender din krop bedre end dig selv. Så hvis du har bemærket en ændring i konsistensen af den ene testikel, så er det jo noget som skal tages alvorligt. Du skriver at det er noget der har været der i mange år, hvilket som oftest er et godt tegn. Du har selv mistanke om at "der er faldet noget af", og dertil kan jeg berolige dig med at selvom der sidder mange nerver i pungen, og det generelt anses for et af de mest følsomme steder på kroppen, så er pungen meget holdbar, og indholdet kan ikke sådan lige gå i stykker. Der ligger grundliggende 2 ting i sådan en pung. Der ligger nemlig testiklerne, som er 2 ægge-formede eftergivelige "klumper", som er ca 2x3x4 cm i størrelse. Fast i den ene ende af hver af dem sidder Bitestiklerne, som dels fungerer som opbevaringssted for sædceller der er modne, og dels fungerer som første del af sædlederne. Sæden produceres i testiklerne, og ligger sig klar i bitestiklerne. Når man får udløsning skydes sæden hele vejen fra bitestiklerne op igennem sædlederen, hele vejen rundt med sædlederen (som løber helt op forbi blæren), og så ender sædlederen i urinrøret, lige der hvor blærehalskirtlen sidder. Herfra blandes sæden med en "energipakke" fra blærehalskirtlen og fortsætter ud igennem urinrøret og ud igennem penis. Det kan være en fordel at sidde med et godt billede på google, hvis du er i tvivl om denne lange vej.

Når du beskriver den der "fli" tænker jeg i første omgang at du har mærket din bitestikel. Men da jeg kan høre at du er bekymret, og selv har luftet tanken om at opsøge læge, så vil jeg opfordre dig til at holde fast i din første indskydelse og kontakte din læge. Det er ikke noget der haster, men det kan jo være rart at få det undersøgt at en professionel. En læge vil formentlig hurtigt kunne afgøre om der er tale om en naturlig del af pungen, eller om der er behov for yderligere undersøgelse (f.eks med ultralyd). Worst Case Senario, så kan man som mand udvikle testikelkræft. Det er heldigvis en meget sjælden tilstand, som har gode udsigter hvis man finder og behandler det. Ved mindste tvivl om dette vil din læge forlange yderligere undersøgelser. Hvis din læge ikke har mistanke om det, er det altid en god ide selv at holde øje med hvordan din krop udvikler sig. Dog uden at du piller/trykker/klemmer/presser så meget at det i sig selv giver smerter eller laver ulykker dernede.

Mht at snakke med en læge om disse "ømme" og "intime" områder, så husk på at din læge med garanti har set 1000 andre før dig, og at det for en læge ikke er anderledes at undersøge din pung, end det er at undersøge en brækket finger eller lytte på lungerne.

Hvis du har flere spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive herind. Jeg håber du kunne bruge svaret.

Mvh David

Davids billede
David har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program