Gravid?

brevkassespørgsmål

Gravid?

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 10 år 1 uge siden

For en cirka en uge siden havde jeg sex, uden kondom... Min menstruation var i forvejen cirka 3-4 dage forsinket. Da vi næsten var færdige sagde han, at han kom, jeg sagde han ikke skulle komme i mig, han holdte en lille pause og gik så igang igen. Kunne han være kommet lidt i mig? Min menstruation er stadig ikke komme, og det bekymre mig meget. Jeg har læst lidt om nogle symptomer på gravititet, hvor der er et par stykker der passer meget godt efter jeg havde sex, jeg ved godt det bare kan være tilfældigt, men jeg tænker stadig på om jeg nu er gravid. Hvis jeg er, er der så en måde jeg kan få barnet fjernet på uden mine forældre får noget af vide? Jeg snakket på ingen måde med dem om sådan noget, og for dem er jeg deres lille pige, så hvis jeg fortalte dem det ville de ikke give mig lov til at være sammen med drenge mere, og de ville nok også sige at hvsi jeg skal være sammen med nogle skal det være hjemme ved mig, så de er sikkre på jeg ikke er sammen med en dreng. Hvis jeg går til min læge kan hun så hjælpe mig, uden mine forældre kommer til at vide det?

Svar: 

Hej med dig.

Dine mange spørgsmål er et tydeligt tegn på, at dette er noget, som fylder meget for dig, og som du har svært ved ikke at tænke på. Jeg forstår godt, du tænker meget på det, for det er ikke rart at gå og bekymre sig om, om man måske kan være blevet gravid, når man på ingen måde ønsker at være det.

For det første vil jeg sige til dig, at du altid skal huske at bruge kondom. Jeg kan godt sætte mig ind i, at det kan smutte indimellem, men prøv at gør en indsats for altid at huske det, så du undgår situationer som denne. Kondom beskytter ikke kun mod graviditet, men også mod kønssygdomme, så der er flere gode grunde til altid at bruge det. Fremover kan det være en god idé for dig altid at have et kondom i pungen/tasken, så du er forberedt på uventede situationer. Du kan nemt og diskret bære et kondom på dig, så du kan være på den sikre side i tilfælde af, at du og en fyr pludselig beslutter jer for at have sex med hinanden.

Da jeg ikke kan undersøge dig og ikke er læge, kan jeg ikke give dig et klart svar på, om du er blevet gravid. Jeg kan dog fortælle dig, at der altid er en graviditetsrisiko, når man ikke bruger kondom - uanset om han kommer indeni dig eller ej. Inden han får udløsning, kan der nemlig komme noget, der kaldes præsperm, som man også kan blive gravid af. Mit bedste råd til dig er at købe en graviditetstest i et supermarked eller på apoteket. Med en graviditetstest kan du hurtigt finde ud af, om du er gravid eller ej, og hvis du ikke er, kan du slippe dine bekymringer. Du kan også bestille en tid til lægen og få lægen til at undersøge dig for eventuel graviditet og kønssygdomme. Du kan bestille en tid hos lægen online eller ved at ringe til lægen - helt uden dine forældre ved noget om det. Din læge har tavshedspligt og fortæller derfor ikke videre til dine forældre, at han/hun har undersøgt dig for at være gravid.

Hvis det viser sig, at du er gravid, tror jeg dog ikke, det kan undgås, at du skal involvere dine forældre i det. Både fordi dine forældre er dine forsørgere så længe, du er under 18 år, men også fordi, det kan være en ubehagelig oplevelse at få fjernet et barn, og så er det rart at have sine forældres støtte. Indtil videre tror jeg dog ikke, du skal bekymre dig så meget om, hvad du gør, hvis du er gravid, da du først skal have fundet ud af, om der er eller kan være noget om snakken. Prøv derfor at slip tanken om, hvad du gør i tilfælde af graviditet og koncentrer dig kun om at få fundet ud af, om du er gravid. Det handler om at tage et skridt af gangen og forsøge ikke at bekymre sig på forhånd.

At du er blevet opmærksom på, at du har symptomer på at være gravid er helt naturligt. Når man bekymrer sig meget om noget, har man nemlig let ved at finde tegn på, at det kan være tilfældet. Faktisk er det også sådan, at ens tanker kan påvirke, om man får sin menstruation eller ej. Hvis man tænker meget over, at ens menstruation ikke er kommet, kan den udeblive endnu længere, fordi det er en hormonel størrelse, der påvirkes af vores tanker, stress, motion og generelt alt, hvad vi foretager os.

Mit bedste råd til dig er altså hurtigst muligt at få tjekket, om du er gravid. Hvis du ikke er det, kan du nemlig slippe dine bekymringer, og så vil din krop sikkert hurtigt finde tilbage i sin gamle rytme. Hvis du er, bør du kontakte lægen, men du er også velkommen til at skrive her igen eller i chatten på Cyberhus, så vi kan rådgive dig om, hvad du kan gøre, hvis det viser sig, at du er gravid og gerne vil have en abort.

Jeg ønsker dig alt godt.

Vh. Matilde

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program