Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Visdomstand

brevkassespørgsmål

Visdomstand

brevkassespørgsmål af
Anonym
22 år
Oprettet 10 år 1 uge siden

Hej.

jeg har i lang tid gået og haft problemer med min nederste højre Visdomstand. Jeg har snakket med min tandlæge om det før, hun siger at den stadig vokser ud, og at der er masser af plads i min mund til at ned den kan være der, det ser også sådan ud. Det er halvdelen af tanden der er dækket af tandkød, og det gør ondt on og off. har fået at vide jeg skal børste på det,hvilket jeg også gør hver dag to gange om dagen, og det hjælper  så det gør ikke ondt når jeg bliver ved med at børste på det, men syntes ikke tandkødet forsvinder, der er stadig bare en halv tand. Går det væk hvis jeg bare bliver ved?

Svar: 

Hej pige 22 år

Tak for dit spørgsmål, visdomstænder kan godt være bøvlede i en periode, men det er svært at spå konkret om, hvad der kommer til at ske.

Din tandlæge - tænker jeg - har en meget fornuftig og faglig korrekt tilgang til det. Hun har ret i, at tandkødet formentlig på et tidspunkt går væk. Du er stadig ikke helt færdig med at vokse i kæberne, så det kan altså godt løse sig endnu. Men man kan ikke forudsige det helt sikkert. Og som du selv kan konstatere: det hjælper at børste grundigt på den, men problemet kommer af og til tilbage igen.

Ikke alle visdomstænder i underkæben kommer helt "ud" af tandkødet. Det er på grund af at kæben går opad inde bagerst, så selv om der er plads og selv om tanden er kommet så langt frem, som den kan, så kan det godt være at tandkødet bliver ved med at ligge ind over den.

Og selv om man fjerner tandkødet, så kan det nogen gange vokse tilbage igen og så er du lige vidt.

Det eneste, der helt kan løse dit problem, er at få den opereret ud. Operation hedder det, når man skal skære i tandkødet for at kunne komme til at fjerne den. Det er dyrt (spørg din tandlæge). En del mennesker oplever smerte under eller efter fjernelsen. Og der kan opstå andre komplikationer som betændelse eller føleforstyrrelser i munden bagefter. Og hvis du får den fjernet snart, så ved du ikke, om den ville være blevet god af sig selv.

Så...det er dig selv, der må vurdere, hvor meget den generer dig. Og hvis du tænker at nu er det nok, så må du snakke med din tandlæge om fordele og ulemper ved at fjerne den.

Held og lykke med at finde ud af det.

Niels Hansen, tandlæge.

nielshansens billede
Niels fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program