Hjulbenet

brevkassespørgsmål

Hjulbenet

brevkassespørgsmål af
Anonym
19 år
Oprettet 10 år 2 måneder siden

Hej cyberhus

Jeg er en dreng på 19 år der har spillet fodbold hele livet, og er hjulbenet. det ser ikke særlig pænt ud når jeg har stramme bukser på, og det generer mig rigtig meget! Har Undersøgt på nettet, og har fundet nogle øvelser man kan lave, så man kan træne sine hjulben væk, eller hvertfald gøre dem mere lige. Kan det virkelig lade sig gøre at træne nogle bestemte øvelser i lang tid, og få sine ben mere lige.

Er dette muligt at træne sine ben på en måde så de retter sig ind på plads, eller passer det ikke det der står på nettet omkring det?

Svar: 

Kære du

Godt du skriver ind, så vi kan blive lidt klogere på de skæve ben.

Knæet er et af de vigtigste led i kroppen. De skal bære hele kroppens vægt og de skal kunne løbe, bøje, dreje og meget mere. Så de er vigtige og det er vigtigt at vi har stærke knæ.

Hjulben, som på latin hedder varusknæ, gør, at knæene bliver belastet lidt skævt og det bliver slidt lidt skævt. Derfor er det blandt andet vigtigt, at man ikke bliver overvægtig når knæene ikke er helt lige. De skal helst ikke bære på for meget vægt. Derudover er det vigtigt at man gør musklerne omkring knæet stærke. Det skal altså kunne beskytte og støtte knæet og knoglerne når vi belaster det.

Som ung har man sjældent problemer med at være hjulbenet. Med mindre man er meget hjulbenet, så giver det ikke smerter og slidskader. De fleste kan, som dig, spille fodbold uden problemer. Som jeg forstår dit brev, så er du meget generet af at se dine ben i tynde bukser. Fordi du ikke synes det ser pænt ud.

Først og fremmest så vil jeg sige, at det formentlig ser meget værre ud i dine øjne end i alle andres. De små skavanker og skønhedsfejl vi har, dem ser vi selv tydeligst. Men jeg kan godt forstå at det irriterer dig. Du ser det jo tydeligt.

Der er desværre ikke meget man kan gøre for at rette dine ben op. Man kan være mere eller mindre hjulbenet. Hvis man er helt vildt hjulbenet, så kan man få ortopædkirurgerne til at kigge på det. Men det er meget sjældent at man kan rette det op. Når du nu kan spille fodbold og ikke skriver noget om at knæet gør ondt, så tror jeg ikke dine knæ er så skæve at man vil rette dem op.

Du skal holde dig i god form, sørge for ikke at blive for overvægtig og så kan du lave styrkeøvelser for musklerne omkring knæet. Så dine knæ bliver beskyttet og støttet. Det vil være godt. Specielt hvis du senere i livet får smerter i dem. Man kan også købe skinner, ortoser, som er en forbinding om knæet. Det hjælper kun mens de sidder på og de gør musklerne slappe, så det synes jeg ikke du skal bruge.

Prøv dig frem med de øvelser du har fundet og ellers kan en fysioterapeut også vise dig forskellige øvelser, som er godt for knæet. Men helt rette dem op, det kan du ikke træne dig til. Desværre.

Håber du kunne bruge mit svar – og god træning. 

Mange hilsner fra Line

Jens-Christians billede
Jens Christian har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program