Højde

brevkassespørgsmål

Højde

brevkassespørgsmål af
Den lille
15 år
Oprettet 5 måneder 3 uger siden

Hej 

Jeg er 15 år gammel og fik menstruation da jeg lige var blevet 11 år.

jeg er nu 164 cm høj men mine forældre er 170 og 187. Er der noge chance for at jeg bliver højere? Har hørt man kun vokser de første år efter nenstruation

Svar: 

Hej med dig.

Mange tak for dit spørgsmål. Det er meget almindeligt at have tanker omkring, hvor høj man mon bliver og hvornår man stopper med at vokse. På det tidspunkt hvor en pige får sin første menstruation, er der en vækstspurt. Det vil sige, at her vokser man ret hurtigt, derefter går det lidt langsommere, og omkring 14-16 års alderen er der mange piger, som ikke vokser længere. Efter en pige har fået sin første menstruation, vokser hun typisk 5-8 cm mere. Du kan altså stadig vokse efter du har fået din menstruation. Typisk vil man vokse et par år endnu efter menstrautionen starter. Du fortæller, at du fik din menstruation da du var 11 år, og at du nu er 15 år. Det er svært for mig at svare på, om der vil være en chance for, at du bliver højere end du er nu, men sandsynligheden er der. De fleste stopper med at vokse når de er kommet igennem puberteten, og det er meget individuelt hvornår puberteten stopper.

Du skriver, at dine forældre er 170 og 187 cm høje. For det meste kan man få en fornemmelse af, hvor høj man bliver ved at se på sine forældre. Den højde man ender med at have, har nemlig blandt andet noget at gøre med genetik. Så hvis man har høje forældre, bliver man mere sandsynligt også selv høj, og hvis ens forældre er lave, er der en større sandsynlighed for, ikke selv at blive så høj. Så fordi ens højde afhænger af ens gener, kan man ikke gøre noget til eller fra for at ændre sin højde. Der findes nogle formler, som kan hjælpe dig lidt på vej med at regne ud, hvor høj du ca. bliver, ved at udregne dine forældres højde. Sådanne udregninger kan du finde på nettet. Men hvis du vil have et mere sikkert svar, kan det være en ide at tage forbi din læge og få din læge til at hjælpe dig med at lave denne udregning.

Jeg håber, at det var svar på dine spørgsmål.

De bedste hilsner fra

Gro.

Gros billede
Gro fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2017 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Insafe- & Daphne program