Nikotin Hvad er hvad?
- Forrige
- Se alle
- Næste
Nikotin Hvad er hvad?
![Det kan være vanskeligt at omregne hvad en nikotinpose svarer til i cigaretter, da poserne svinger meget i indhold af nikotin, størrelse og vægt.](https://cyberhus.dk/sites/default/files/styles/full_width_no_crop__554px_/public/blogimages/hvad_er_nikotinposer.jpg?itok=Q3LDUisK)
Hvad er nikotinposer
Nikotinposer er røgfrie nikotinprodukter, der ikke indeholder tobak. Nikotinposen placeres i munden i folden mellem tandkødet og kinden. De fleste placerer posen mellem tandkødet og over- eller underlæben. Nikotinposer bruges på samme måde som snus- og tyggetobaksposer, og nikotinen optages også på samme måde til blodbanen gennem mundslimhinden.
Desuden indeholder poserne vand, fyldemiddel, salt, geleringsmiddel, surhedsregulerende middel, salmiak, sødestof og forskellige smagsstoffer f.eks. pebermynte, lakrids, melon og citrus.
Stærkt afhængighedsskabende – grundet højt indhold af nikotin
Andre nikotin produkter
Puff Bars
● Engangsbrug
● 600-10.000 sug
● Forskellige smage
● Ulovligt at sælge i DK
● Kræftfremkaldende stoffer
E-cigaretter
● Genopfyldning af væske
● Væsken opvarmes så den
fordamper
● Dampen er det der inhaleres
● Forskellige smage
● Kræftfremkaldende stoffer
Snus
● Lægges op under læben
● Ulovligt at sælge i DK
● Indeholder tobak
● Kræftfremkaldende
Nikotinposer
● Lovlige at sælge i Danmark til +18 år.
● Manglende evidens for kræftudvikling på
længere sigt
Snus
● Ulovlige at sælge i Danmark
Fællesnævneren for alle produkterne → nikotin
Så hvad er nogle af konsekvenserne?
Nikotin skader den unge hjernes udvikling
● En mindre udviklet fornuft
● Er mere risikovillig
● Får sværere ved at regulere sine følelser
● Får sværere ved indlæring
● Oplever opmærksomhedsforstyrrelser
● Får en dårligere hukommelse
Forskning peger på, at brugen af nikotin i ungdommen kan give permanente skader på hjernen, nedsætte koncentrationsevnen og øge risikoen for psykisk sygdom, som fx angst og depression.
Afhængighed
Nikotin aktiverer nikotinreceptorer i hjernen. Disse giver hjernen besked på at udskille dopamin. Jo hyppigere man bruger et nikotinprodukt, des flere nikotinreceptorer vil der udvikles i hjernen. Dette medfører, at hjernen higer efter endnu mere nikotin, og der er nu skabt en afhængighed.
Afhængigheden giver abstinenser ved et nikotinstop såsom:
● Søvnløshed, koncentrationsbesvær, angst, depression, vrede, rastløshed og at man bliver lettere irritabel. Nikotin er desuden stærkt afhængighedsskabende, og det er svært at stoppe et forbrug, når man først er startet.
Orale konsekvenser
Nikotinposer/snus irriterer mundslimhinden og kan også få tandkødet til at trække sig tilbage, hvis man bruger det længe nok. Og tandkød, der først har trukket sig tilbage, så tænderne bliver længere kommer ikke tilbage
Børn og unge, der bruger snus eller andre røgfri produkter med nikotin, risikerer at få alvorlige skader i mundhulen – skader, der kan vise sig at være permanente
Der mangler forskning på hvordan nikotin alene påvirker kræftudviklingen på længere sigt, da nikotinposer er relativt nye.
Dog kan nikotin fremme udviklingen af en allerede igangværende kræftsygdom i kroppen, og kan hæmme effekten af en eventuel kræftbehandling
Tilføj kommentar