Gruppechatten d. 13. oktober
Gruppechatten d. 13. oktober
Tak for en skøn gruppechat, hvor vi havde temachat omkring pres. Det bragte os vidt omkring, og ind i nogen virkelig spændende og gode snakke. Lad os se lidt på, hvad vi snakkede om..
Kulturelt pres?
Vi snakkede om, at der i kulturen kan være et pres eller måske en særlig forventning til, hvordan man skal være, og hvad man der er det rigtige at gøre. F.eks. nævnte en af jer i går, at hun har oplevet et pres til at se sin lærer i øjnene, når de talte. Videre forklarede hun, at hun undlader at kigge nogen i øjnene for bedre at kunne lytte og koncentere sig om det, der bliver sagt. Og f.eks. i stedet nikker for at vise, at hun hører, hvad de siger. Vi snakkede også om, hvilken betydning det har at kigge nogen i øjnene. Der var en af jer, der sagde: "Jeg synes bare, at ma viser den anden person respekt ved at kigge hinanden i øjnene. Sådan en slags anerkendelse af, at vi er to ligeværdige individer. Samtidig med, at jeg føler, du interesserer dig for mig, fordi jeg har din udelte opmærksomhed, når jeg taler til dig (...) Og som sagt ligger der meget nonverbal kommunikation i øjnene - flakkende blik, hvordan er blikket, blink m.v."
Vi snakkede om, at vi I Danmark måske har en kultur, hvor vi ser hinanden i øjnene, når vi taler sammen. En af jer sagde at det kan være svært, hvis man gør noget andet, end det der forventes. Hvis man afviger fra de så at sige utalte kulturelle forventninger, der er. I nævnte også, at det i andre kulturer, f.eks. asiatiske kulturer, kan være respektløst at kigge en person i øjnene, der er ældre eller har en højere status end en selv. Dvs. at et pres eller forventninger til, hvordan man skal være og agere, kan ændre sig fra kultur til kultur. F.eks. ift. øjenkontakt.
Pres fra forældre
Vi brugte også en del tid på at snakke omkring pres fra forældre. En af jer fortalte at hun oplever, at hendes far vil have, at hun skulle være på en bestemt måde. Her snakkede vi lidt om den spænding, der er mellem, at man gerne vil være der for sine forældre og gøre det, de vil. Men at man på den anden side også skal passe på sig selv. Det lød til at flere af jer, er rigtig gode til at tænke på andres behov. Det er en rigtig god egenskab, men vi snakkede også om, at det er vigtigt, at man ikke "lever i skyggen af sin far og aldrig lever sit eget liv", som en af jer beskrev. Det førte til en snak omkring, hvor meget forældre skal/kan bestemme over deres børns liv. Her skrev en af jer: "forældrene skal ikke "bestemme" men guide, støtte og vejlede deres børn i livet, så de træffer nogle sunde beslutninger og valg i livet".
Seksuelt pres
I den sidste del af gruppechatten fortalte nogen af jer, at I oplever et seksuelt pres. Ikke fra kæresten, men fra dem i jeres omgangskreds i skolen. At I oplever et pres til at være sammen med mange fyre, og at det egentlig ikke er noget, I har lyst til. Jeg tror, at mange kender til at føle, at man skal være noget bestemt eller gøre noget bestemt - måske også seksuelt - for at kunne være med i snakken. Vi snakkede om vigtigheden i ikke at bukke under for det pres, der kan være. Til det sagde en af jer også "well det bliver mere accepteret ikke at gøre det, man bliver presset til."
I nævnte at det har hjulpet jer at tale med andre omkring det pres, I indimellem oplever. Om det så er et seksuelt pres, præstationspres, pres ift. forældre eller andet. Andre af jer nævnte også, at når I føler jer stressede eller pressede hjalp det jer at løbe en tur, høre/spille musik eller lave kunst.
Næste gruppechat d. 27. oktober
Da der er efterårsferie i næste uge, er der ingen gruppechat på torsdag d. 20. oktober. Vi vender stærkt tilbage torsdag d. 27. oktober, hvor vi har sidste gruppechat med det overordnede emne for oktober "Familie, kultur og traditioner". Her vil vi særligt snakke om familie.
TAK for en dejlig gruppechat, hvor I endnu engang var rigtig gode til at lytte til hinanden og give gode inputs. Også en stor tak til gæsterådgiver Lone, der også gav gode nogen perspektiver på aftenens emne.
Rigtig god efterårsferie.
De bedste hilsener,
Pernille
Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene
Tilføj kommentar