Nikotin og at passe ind

blogindlæg

Nikotin og at passe ind

Skrevet af
Gruppechat
Oprettet 5 dage 13 timer siden

Har du nogensinde følt, at du ikke passede ind? Måske har du forsøgt at ændre ting ved dig selv for at passe ind i klassen eller i en bestemt vennegruppe? Måske har du gjort ting, som du ikke rigtig havde lyst til af frygt for at blive lukket udenfor fællesskabet?

Det kan være rigtig ensomt at føle, at man ikke passer ind. Gruppepres og frygten for ikke at være en del af fællesskabet, kan få én til at gøre alle mulige ting, som man måske ikke rigtig har lyst til, eller som man ved ikke er gode for en. 

Mange unge begynder for eksempel at bruge nikotinprodukter, fordi deres venner, studiekammerater eller kollegaer gør det. Det kan være, at man begynder at bruge nikotinposer eller ryge cigaretter, for ikke at være udenfor gruppen og fællesskabet. 

I januar har Cyberhus, i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, fokus på nikotinprodukter, og den måde, unge bruger nikotinprodukter på. 

I blogindlægget kan du læse om, hvordan nikotin påvirker dig fysisk og mentalt. Du kan også læse nogle gode råd til, hvordan man kan lytte til sig selv, sige fra og blive mere ok med ikke altid at gøre ligesom de andre. 

Fakta om Nikotin

Nikotin dannes naturligt i visse planter, herunder tobaksplanten, og er et giftforsvar mod insekter, som vil spise planten. Nikotin er altså et naturligt giftstof.

Nikotin optages via lunger, slimhinder og huden og føres via blodbanerne rundt i kroppen og op til hjernen. Det påvirker kemien i vores hjerne og aktiverer belønningscenteret, så vi kortvarigt føler os glade, mindre stressede og mere opmærksomme. 

Nikotin påvirker hjernen, så man gradvist kan optage en endnu større dosis nikotin, og det er denne effekt som gør, at mange oplever at deres forbrug af nikotinposer, cigaretter, osv. bliver større og større. 

Til at starte med var en enkelt cigaret eller én nikotinpose måske tilstrækkeligt, men nu craver kroppen mere nikotin og den aktivering af belønningssystemet, som følger med. 

Det er sådan afhængigheden skabes. Balancen i hjernen er altså blevet påvirket, og den lykke eller veltilpashed, man tidligere kunne opnå selv, er nu blevet afhængig af, at man indtager nikotin. 

Råd til at sige fra

Det kan være enormt svært at lade være med at bruge nikotin, hvis ens venner gør det. Det er fordi, det er helt naturligt, at man gerne vil passe ind og ligne de andre. 

Men det kan også give en rigtig stærk følelse, hvis man står ved sig selv og faktisk siger fra over for det, man ikke har lyst til. 

Det er nemlig okay ikke altid at passe ind, hvis bare man respekterer andre og siger fra på en pæn måde. 

Her er nogle råd til, hvad du kan gøre, hvis du føler dig presset til at gøre noget, fordi du gerne vil passe ind: 

  1. Mærk dine grænser: Vi har alle sammen forskellige grænser, og nogle gange kan det være svært at mærke, hvor ens grænser går. Måske du er i en situation, hvor du kan mærke, at du får en knude i maven, føler dig utilpas eller bliver vred over noget, andre vil have dig til. Det kan være tegn på, at dine grænser bliver overskredet. Andre gange mærker man først noget tid efter episoden, at det egentlig var ubehageligt. At mærke sine grænser kan kræve øvelse. Man har brug for tid til at stoppe og og mærke grundigt hvordan ens krop reagerer, eller mærke hvordan en adfærd passer med de ønsker og værdier man har.  Du kan starte med at overveje, hvad dine ønsker og værdier er. Det er nemmere at mærke, hvor ens grænser går, hvis man har et klart billede af ens ønsker og værdier. 

  1. Sig fra, selvom det er svært: Det er altid i orden at sige fra, også selvom det er noget man tidligere har været med til, men man nu ikke har lyst til længere. Det er helt naturligt at blive nervøs for, hvordan andre reagerer, hvis man siger fra. Men her er det vigtigt at huske, at gode venner respekterer, når man fortæller, at der er noget, som man ikke har lyst til. Hvis det er svært at sige fra, kan det i nogle tilfælde være nemmere at sige fra, hvis man har en “undskyldning”. Det er altid grund nok, at du bare ikke har lyst. Men hvis andre presser på, kan de sommetider have nemmere ved at forstå det, hvis man har en konkret grund til at sige nej. Hvis man fx ikke har lyst til at bruge nikotinprodukter kan man fortælle, at man får hovedpine af det, at man føler nikotin gør en træt, at ens forældre ville blive vildt sure, hvis de fandt ud af det. Hvis det er svært at sige ansigt til ansigt, kan en mulighed også være at skrive en besked, hvor man siger fra. 

  1. Tal med en du stoler på: Sommetider kan det være rigtig svært at sige fra. For eksempel hvis man bliver udsat for gruppepres eller mobning. Hvis du bliver udsat for gruppepres eller mobning er det altid en god idé, at tale om det med en du stoler på fx en lærer, forældre, eller en ven. Du er også altid velkommen til at skrive om det til en rådgiver i brevkassen eller SMS-chatten her på Cyberhus.

Har du spørgsmål eller tanker?

Måske har det her blogindlæg givet anledning til nogle spørgsmål om dit eget forbrug af nikotin eller nogen du kender? På Cyberhus har vi en særlig brevkasse, hvor læger og tandlæger svarer på spørgsmål. Du er meget velkommen til at stille dine sundhedsfaglige spørgsmål der!

Hvis du har lyst til at tale med andre unge om hvordan det er at passe ind eller hvordan nikotinprodukter fylder i din omgangskreds, så kan du deltage i gruppechatten d. 9. januar kl. 19:30-21. 

Du kan tilmelde dig chatten nu via dette link: https://cyberhus.dk/cyberhus_chat?id=ELyzJV0fvhZKIbqm6l66xzK05WAw3Our&m=1&r=bfVFYlQWwm0HLM4ogFvYnQ== 

Tak fordi du læste med, og vi håber at se dig i gruppechatten d. 9. januar kl. 19:30-21.

 

Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program