Anonymitet er et ord der bliver brugt meget, især på og om internettet. Men hvad betyder anonymitet, og hvilke fordele/ulemper er der ved at være anonym? Hvis du vil læse specifikt om anonymitet i chatrådgivninger, så vil jeg anbefale dig at læse her.
Ordets betydning
Det at være anonym betyder i det store hele, at der ikke er nogen ud over dig selv, der ved hvem du i virkeligheden er. Det er uanset om du bare kalder dig anonym eller finder et kaldenavn. Som eksempel kan vi bruge "Jens Jensen". Hvis "Jens Jensen" for eksempel hopper på cyberhus og gerne vil være anonym, kan han vælge ikke at kalde sig noget. Så vil han fremstå som "anonym", eller han kan bruge et kaldenavn. Det kunne for eksempel være "Jens", "Prettyboy94", "J" eller "Jørgen". Ingen vil være klar over, hvad Jens egentlig hedder, fordi han selv bestemmer sit navn.
Kaldenavn eller helt anonym
Hvad er så forskellen på om "Jens" kalder sig "J" eller ingenting? Jo, det kan være at "Jens" er aktiv på andre sider, for eksempel Twitter eller Instagram. Så "Jens" kan vælge at bruge samme kaldenavn, for at kunne blive genkendt af dem, han kender på de andre sider. Så hvis "Jens" hedder "Prettyboy94" på Instagram og på Cyberhus, så kan Instagrambrugere genkende ham på cyberhus. Hvis "Jens" ikke har lyst til at blive genkendt på Cyberhus kan han vælge et andet kaldenavn, eller bare anonym.
Fordelene ved anonymitet.
Når man er anonym, kan man fortælle om det der måske er svært at snakke om når man sidder foran nogen der kender en. Samtidig kan man være sikker på at man har kontrol over situationen. Man kan måske sige ting, som man ellers ville være flov eller genert over. Men når man er anonym, bliver der ikke gjort noget, man ikke vil have, fordi de andre ikke kan se hvem man er. De kan kun se Prettyboy94, og snakke med ham om hvad de tror kunne hjælpe. Anonymitet kan også betyde at man siger grimme eller onde ting til andre, fordi man kan gøre det, uden at der er konsekvenser for en selv. Det er dog vigtigt at huske på at personen "i den anden ende", kan blive ked af det. Så tænk over hvad du skriver på internettet, selvom du er anonym.
Ulempen ved anonymitet
Ulempen ved anonymitet er så at ingen ved hvem "Jens" er. Hvis "Jens" finder ud af at han har brug for at nogen gør noget, skal han selv aktivt ophæve sin anonymitet ved at oplyse sine personlige oplysninger. Det kan han gøre alle de steder, han er på nettet. Nogle sider har voksne moderatorer, der så tager de nødvendige forholdsregler, andre har kun de andre brugere. Hvis "Jens" opgiver sin anonymitet på Cyberhus, vurderer en voksen om der skal skrives en underretning til "Jens"' kommune, og derefter tager kommunen over.
Total anonymitet
Der kan være forskel på hvor anonym du er, på de forskellige sociale medier. Her på Cyberhus kan du skrive, chatte og læse i brevkassen, uden at skulle oprette en bruger. Det vil sige at du selv bestemmer hvor og hvornår du vil afsløre noget om dig selv. På andre sider, f.eks. Instagram, Twitter eller Youtube, skal du oprette en bruger, og selvom du vælger et andet brugernavn end de rigtige navn, så kan medarbejderne ved de sociale medier, se dine personlige oplysninger. Det gælder også i forhold til dine privatlivsindstillinger. På Facebook, kan du vælge at være "privat", hvilket betyder at du vælger at det kun er dine venner, der kan se dine opslag. Facebook medarbejderne kan dog stadig se alt dit indhold. På den måde, er det rigtig svært at sige at total anonymitet findes.
Hvordan sørger du for at være anonym på nettet? Har du gjort dig tanker om det?
Deltag i debatten