Lær at blande farver

Her er en lille guide til dig der gerne vil nørde lidt mere med farver

Ittens farvecirkel

Du kan let få noget at vide om farver. Men det vigtigste er, at du stoler på dit øje. Du kan træne din evne til at se farver og harmoni, hvis du prøver at blande alle mulige og umulige farver. Stol på din fornemmelse, så bliver du god til det. Du kan fx træne dig selv ved at sidde og lege med den her seje farvemixer.

Her vil jeg nævne nogle af de ting, der gælder for alle farver:

  1. Du behøver kun tre farver - gul, rød og blå.
  2. Hvis du har farver af god kvalitet,kan du se et mærke, som beskriver, hvor meget farve de indeholder. Jo renere farver jo færre behøver du, de rene er gode at blande med hinanden.
  3. Prøv at lave så mange farver som mulig med de tre primærfarver du har. Du kan se på Ittens farvecirkel til højre og få ideer. Det er altid en god ide at lave farveprøver. Du skal nemlig finde de farver, der er gode sammen. Du skal stole på at dit øje kan se, hvad der er gode farver.
  4. Prøv om du selv kan lave en farvecirkel, der ligner den her på billedet.Det er ikke så let, men du lærer rigtig meget af at gøre det.
  5. Når du har lært dem at kende, så få tre mere, så du både har de kolde og de varme:
    • Kold gul(Citron)
    • Varm gul(Appelsin)
    • Kold rød(rødbede)
    • Varm rød(Jordbær)
    • Kold blå(sne)
    • Varm blå(sommerhimmel)

Nu kan du lave rigtig mange farver. Der er faktisk mange voksne, der ikke ved, hvordan man blander farver. Så det er sejt at kunne.

Teorierne om farver
Göetes farvelære er svær, men den er grundlæggende for alt med farver. Johannes Itten har en forenklet udgave, men det er bedre at læse lidt, efterhånden som du får brug for det. De videoer vi her linker til kan godt være lidt svære at forstå, men det bør ikke afholde dig fra at eksperimentere dig frem.

Farvecirklen - små facts


 fishmonk

primærfarver

Primærfarver  
De tre farver: gul, rød og blå.
Kaldes primærfarver/grundfarver.

Her over kan du se en farvecirkel, hvor gul, rød og blå er de primære farver.
Alle andre farver er lavet med de tre farver.

Sekundærfarver

Sekundærfarver
Her er tilføjet de tre farver: orange, violet og grøn.
Kaldes sekundære farver.
De er blandet af primærfarver.

Tertiærfarver

Tertiærfarver    
Her er tilføjet de seks farver : gulorange, rødorange, rødviolet,
blåviolet, blågrøn og gulgrøn.
Kaldes tertiære farver.
De er blandet af en primærfarve og en sekundærfarve.

 

Hvad med sort og hvid?
Hvad nu med sort? Sort er alle farver. Det vil sige: Når du blander alle farver får du en meget smuk sort. I billeder med farve skal sort også have en farve, blåsort, rødsort, grønsort etc. Det synes jeg i hvert fald, men der er mange kunstnere der bruger sort i billeder uden den har en farvetone.

Hvid er lys (derfor ingen hvid i akvarel, papiret er den hvide). Og så er det sådan, at lys og mørke hører sammen. Prøv at balancére dem når du farver. Sort og hvid passer som regel bedst i et billede, hvis du blander en farve i.

Men hvad så med grå? Det er let, når du har en farvecirkel. De farver, der ligger overfor hinanden giver forskellige grå, når de bliver blandet. Farver der ligger overfor hinanden i farvecirklen kaldes komplementærfarver. De er knyttet til hinanden.
Prøv at se dig omkring i naturen, der vil næsten altid være røde farver sammen med de grønne.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program