Computerens historie
Maskinerne herunder er forløbere for de computere og spil-maskiner vi bruger i dag. Man kunne ikke spille Counter-Strike på dem, men de er hver især ret vigtige for udviklingen. En lang række kloge hoveder har igennem tiden fået gode idéer, og lige så langsomt er vi kommet frem til maskiner som den du sidder og læser på nu. Og det hele startede ca. 100 år før vor tidsregning.
Grækenland, 100 år fvt.
Hvis du kigger inde i hjulet hér, kan du se nogle få af tandhjulene der er indeni. Maskinen var helt i stykker og rustet sammen, men man har fundet ud af at den kunne fortælle hvor solen, månen og nogle få planter ville stå på himlen hvis man drejede et håndtag. Desværre sank skibet den var på og man glemte åbenbart helt hvor smart man havde været.
Tyskland, 1670
Det var først i 1600-tallet man fandt på at lave regnemaskiner, men så var de også noget mere praktiske (hvor tit har man brug for at vide hvor venus står på himlen klokken 22 på ens fødselsdag?) En tysker ved navn Schickard kom først med et slags urværk der kunne både plus og minus, men han blev "overhalet" af en anden tysker der hed Leibniz. Hans maskine kunne også gange og dividere, og Leibniz mente at det var helt fjollet at vi ikke byggede maskiner til at tænke alt det kedelige.
England, 1822
Desværre glemte man flere af Leibniz gode ideer, men det stod ikke helt stille. I 1822 begyndte englænderen Charles Babbage at bygge en maskine der kunne regne nogle ligninger ud som astronomer, sejlfolk og videnskabsmænd virkelig havde brug for og som tog dem lang tid at lave selv. Desværre manglede han penge og da han prøvede at forklare at han faktisk kunne lave en maskine der kunne regne hvad som helst ud var det som om folk ikke troede på ham eller helt forstod ham.
England, 1847
Ligesom Leibniz kom Babbage dog på mange ting som vi stadig bruger i dag når vi laver computere, og man har faktisk bygget en af hans maskiner for nyligt (det er den her). Men der var næsten ingen dengang der forstod at Babbage faktisk havde planerne til at bygge en rigtig computer. Der var dog hans veninde Ada Lovelace, verdens første computer-programmør - men den maskine hendes programmer skulle køre på er bare aldrig blevet bygget...
USA, 1890
Selvom kun de færreste forstod hvor vigtige de nye maskiner og ideer var, så kunne visse af tingene bruges. Her er en maskine som er inspireret af blandt andet Babbage og som hjalp med at optælle hvor mange der boede i USA sidst i 1800-tallet. Firmaet der lavede maskinen blev senere til IBM, som var de første til at lave den slags computere vi næsten allesammen bruger i dag
Tyskland, 1936
I 1930'erne blev nørden og tyskeren Conrad Zuse træt af at regne trælse opgaver ud i skolen, og han beslutter sig for at lave en maskine der kan regne alt muligt ud - ligesom Babbage. Men nu havde man bare opfundet mange smådele som gjorde det langt billigere, og Zuse går alene igang - han mener selv at det eneste sjove i hans hjembys natteliv er hans maskines rysten og rumlen. Desværre bliver han aldrig færdig, da Tysklands nye nazist-regering synes at han skal ud og være soldat istedet, for sådan en maskine jo ikke kan bruges til krig...
England, 1940
I modsætning til hvad tyskerne troede, så kan computere faktisk godt bruges til krig. Tyskerne havde nemlig en slags regnemaskine (kaldet Enigma) som de kodede alle deres beskeder til deres krigs-skibe med. England lod en masse kloge hoveder arbejde på at lave en kæmpe computer specielt lavet til at bryde koden, og det lykkedes faktisk. Det meste af anden verdenskrig vidste England nøjagtigt hvor alle Tysklands ubåde var, hvilket selvfølglig var en enorm fordel.
USA, 1948
Et af genierne der brød tyskernes kode hed Alan Turing og han regnede sådan set alt det ud der manglede for at kunne lave en computer som vi kender dem i dag. Desværre var den engelske regering heller ikke altid lige klog og de lod ham ikke arbejde videre med hans idéer fordi han var homoseksuel. Istedet blev det nogle amerikanere der kom først, med en maskine der hed ENIAC (det er den på billedet). Den kunne sådan set køre alle computer-programmer det skulle være, også dem der kører på din computer lige nu.
USA, 1981
I starten af firserne bliver det så billigt at lave computere at folk begynder at købe dem til at have derhjemme. Sådan en her er faktisk samme slags som en almindelig PC'er, bare noget langsommere...
Kilder
Billederne her på siden er brugt med tilladelse fra ejerne af ophavsretten. Nogle er til fri afbenyttelse af alle, nogle må bruges til undervisningsbrug og de fleste er under en "Navngivelse"-licens, hvilket vil sige man skal gøre klart hvor man har det fra. Derfor kan du klikke på billederne ovenfor og se hvor vi har fundet dem.
Der er mere om computerens historie her:
http://da.wikipedia.org/wiki/Computer - dansk artikel om computere.
http://www.visible.dk/videnom/Computerens-historie.php - en mere detaljeret dansk artikel.
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_computing_hardware - engelsk artikel, mest detaljeret.