Ensomhed
Ensomhed
Ensomhed er noget som mange unge oplever engang i mellem, hvis en kæreste slår op, hvis en ven svigter eller hvis man flytter til en ny by, og starter på en ny skole eller uddannelse. Ensomheden er som regel midlertidig. Man kommer sig over bruddet og danner et nyt netværk. For nogen er ensomheden dog ikke midlertidig, men er en permanent følelse, som har stor indflydelse på den enkeltes trivsel. I hver klasse sidder der 1-2, der er ensomme og føler sig udenfor fællesskabet både i timerne, i frikvarterne og i fritiden. Det er helt normalt at føle sig ensom engang i mellem, men hvis man oplever sig ensom hele tiden, er det et problem, der skal tages hånd om. Langvarig ensomhed kan nemlig have konsekvenser for vores sundhed og trivsel. Alle typer af unge kan blive ensomme, og man kan langt fra altid se udfra, hvem der sidder med en følelse af at være ensom - ensomhed ses i alle aldre, i byen og på landet og på tværs af social status.
Hvornår er man ensom?
Man er ensom, når man føler sig ensom. Så enkelt kan det siges, da ensomhed er en subjektiv følelse. I Ventilen (som er beskrevet nedenfor) arbejder de ud fra definitionen "ensomhed er, når du ikke føler, at dine sociale relationer lever op til dit behov for sociale relationer". Altså når du ikke føler, du har de venner, du har brug for. Ensomhed kan både være at have få eller ingen sociale relationer, men det kan også være kvaliteten af ens relationer. Du kan derfor godt være sammen med mange menneskeker i skolen eller på gymnasiet, og føle dig ensom, eller modsat være meget alene, uden at føle dig ensom. Det er derfor centralt, at ensomhed er en subjektiv uønsket alenehed.
Er der nogen symptomer på ensomhed?
Ensomhed kan ikke ses, og derfor kan det være svært at opstille nogen klare symptomer. Unge der føler sig ensomme er dog ofte kendetegnet ved at være generte og indadvendte. En "synlig" reaktion på ensomhed kan være, at man isolerer sig fra andre mennesker og lukker sig inde i sig selv. Man vil typisk have problemer med lavt selvværd og føle sig usikker og utilpas i sociale sammenhænge. Undersøgelser peger også på, at der kan være en sammenhæng mellem mobning og ensomhed.
Hvad gør jeg, hvis jeg føler mig ensom?
Hvis du føler dig ensom, kan du kontakte Ventilen, der arbejder for at forebygge og modvirke ensomhed blandt unge mellem 15-25 år. Ventilen har ca. 250 frivillige i alderen 18-30 år, der driver organisationens 14 mødesteder og to KOMsammen-tilbud. I mødestederne kan unge komme til et trygt rum, hvor man med frivilliges hjælp og støtte kan komme ud af ensomheden. I KOMsammen er fokus på sund mad og motion.
Første gang du kommer, kan du møde op en halv time før de andre unge kommer. Her vil der stå frivillige parat til at tage godt imod dig og derefter tage en snak om, om mødestedet er et sted, der kunne være noget for dig. I Ventilen laver de alt fra spilleaftener og fællesspisning til klatring og skattejagt - og det er i udgangspunktet gratis at være med. Som ung i Ventilen kan man være anonym, og de frivillige har tavshedspligt.
Ventilen driver sine tilbud ud fra principperne ung-til-ung og hjælp-til-selvhjælp. Organisationen har eksisteret siden 1999, og er uafhængig af partipolitiske og religiøse interesser. På www.ventilen.dk kan du læse mere om tilbuddet og finde et mødested tæt på dig.
Kilder: Ventilen; Friis & Lasgaard, 2015; Nielsen, Sørensen & Osmec, 2010.