Udebleven menstruation

brevkassespørgsmål

Udebleven menstruation

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 9 år 1 måned siden

Hej :)

Jeg er en pige på 15 år. Da jeg lige var fyldt 13 år, fik jeg min første menstruation. Siden det har den altid været uregelmæssig, og i starten gik der tit 2-3 måneder i mellem at jeg fik den. Dog stoppede den fuldstædigt for ca. et år siden. Jeg vejede på daværedene tidspunkt omkring 63-64 kilo (jeg er 1,73 m høj). Jeg besluttede mig for at tabe mig lidt, hvilket jeg så gjorde. Jeg vil sige at min metode var relativt sund, og jeg spiste ihvertfald ikke under 1200 kalorier om dagen. Da jeg vejede mindst vejede jeg nok omkring de 55 kilo. Men der besluttede jeg mig for at jeg skulle stoppe med at være så opmærksom på hvad jeg spiste. Jeg følte at det havde taget lidt overhånd, og i øvrigt havde jeg overhovedet ikke brug for at tabe mig mere. Jeg så fabulous ud :) Også det at min mens ikke ville komme, tog jeg som et tegn på at nok var nok. Siden det har jeg taget omkring 4-5 kilo på, og har et BMI på omkring 20, hvilket jo ikke er undervægtigt. Dog er min mens ikke kommet tilbage, og jeg er begyndt at blive rigtigt bekymret. Jeg er meget opmærksom på at jeg får de nærringsstoffer jeg har brug for, så det mener jeg ikke kan være grunden. Jeg lider også en smule af lægeskræk, hvilket er grunden til at jeg skriver her. 

Jeg tænkte at lidt information om hvor meget motion jeg dyrker kunne være brugbart. Jeg spiller fodbold 3 gange om ugen, 2 træninger og en kamp. Derudover løber jeg en lille kort tur en gang imellem og cykler 5 km til og fra skole hver dag. 

Jeg håber at du kan svare på mit mysterium. På forhånd tak ;)

Svar: 

Hej med dig

Jeg vil forsøge at svare på dit spørgsmål, så godt jeg kan.

Du har siden, du var 13 år haft uregelmæssige menstruationer med 2-3 måneders mellemrum, og menstruationen har nu været udeblevet i ét år efter, at du har tabt dig ca. 9 kg i vægt.

Når dine menstruationer er udeblevet i ét år, er min klare anbefaling, at du går til læge og får undersøgt, hvorfor din menstuation udebliver.

Der kan være rigtig mange, forskellige årsager til, at din menstruation er udeblevet. De hyppigste årsager kan (som du bla. også er lidt inde på) være almindelige ting som fx vægttab, hyppig træning, ekstremsport, psykiske belastninger og graviditet. Andre gange og mere sjældent kan gang udeblevne menstruationer skyldes forskellige bagvedliggende sygdomme og/eller hormonforstyrrelser.

På det du fortæller mig, lyder det som om, du er normalvægtig og har et højt fysisk aktivitetsniveau. Det ville jeg ikke ændre på, hvis jeg var dig lige nu. Når man som kvinde taber sig i vægt (og nu ved jeg ikke, hvor hurtigt du tabte dig og hvor meget du trænede under vægttabet), kan der ske det, at de hormonbalancer, som normalt virker mellem hjernen og dine æggestokke kommer i ubalance, og på den måde kan æggestokkene gå i dvale-tilstand. Det er sandsynligt, at du kunne være i sådan en dvalestilstand og så vil man typisk som læge (når man lavet sine undersøgelser og udelukket alt andet), give dig p-piller i en periode for at sætte din menstruation i gang igen. Det vil i mange tilfælde være nok.

Men min klare anbefaling er, at du bestiller tid ved lægen og bliver undersøgt i første omgang.

Din læge vil sandsynligvis gerne høre mere om dine menstruationer, hvor kraftige og hvor lang tid de varende tidligere? Om er seksuelt aktiv, og om du kunne være gravid (har taget graviditetstest)? Om du tager noget medicin eller bruger prævention? Hvordan du ellers har det psykisk i hverdagen? Dit tidligere vægttab og hvorfor, du ville tabe dig? Og dit nuværende aktivitetsniveau?

Typisk vil lægen lave en almindelig undersøgelse og tage nogle forskellige blodprøver for at undersøge dit stofskifte og hormonbalance. Oftest laver man kun en Gynækologisk undersøgelse (GU el. kvindeundersøgelse), hvis det (efter lægens skøn) vurderes nødvendigt for dig - og ofte vil dette kunne blive ved en speciallæge i kvindesygdomme, hvis man synes, at der skal laves en ultralydsscanning af æggestokkene.

Jeg tænker på, om du har talt med andre om din udeblevne menstruation? Det vil være godt, hvis du har/får talt med din mor om det. Både fordi det kunne være rart, at hun var med dig hos lægen, men også fordi hun og måske hendes søskene har oplevet noget lignede, da de var på din alder.

Jeg håber, at jeg har fået kastet lidt lys på dit mysterium, så du og din læge kan undersøge det nærmere sammen.

Mvh. Jens

Jenss billede
Jens har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program