hjælp

brevkassespørgsmål

hjælp

brevkassespørgsmål af
Anonym
20 år
Oprettet 11 år 11 måneder siden

hej er en pige på 20 år er ryger (ca. 16 om dagen er ved at forsøge at stoppe med e-cig) og har astma og har nu igennem 2 år været næsten til læge konstant fordi jeg hele tiden er træt er hele tiden ør i hovedet, har tit hovedpine og rigtig rigtig tit ondt i halsen og hoster har også nogen gange ondt i lungerne og i bryst kassen, har lidt svært ved at synke mit eget spyt nogen gange, og har stort set en temperatur mellem 38 og 39,7 hver dag, har tit kvalme og ingen appetit og kan ikke komme af med afførring mere en højst en gang om ugen, har prøvet at spise sund få vitaminer og to timers træning fire gange om ugen men kan heller ikke tabe mig på to måneder tabte jeg 300 gram. men hver gang jeg er ved læge får jeg af vide det bare er virus og det kan jeg ikke få til at passe sammen nogen steder, hjælp mig hurtigst muligt hvad skal jeg gøre føler min krop er ved at smuldre i hænderne på mig hvad kan det være der sker med mig.

Svar: 

Hej med Dig.

Det lyder rigtig træls, at du døjer med så mange ting, jeg skal hjælpe dig så godt jeg kan.

Først og fremmest, du må holde op med at ryge. Koste hvad det vil, det vil hjælpe dig rigtig rigtig meget. Når du er lungesyg med astma er det absolut værste du kan udsætte dig selv for rygning, både din egen rygning, men også passiv rygning. Røgen skader dig mere end den skader andre fordi du i forvejen har følsomme lunger, og rygning kan langt hen ad vejen forklare de symptomer du nævner. Røg er derfor højst sandsynlig årsag til, at du hoster, har ondt i brystkassen, og føler du ikke kan synke. Rygning er ekstremt irriterende for slimhinden i luftvejene, og når du har astma, bliver slimhinderne endnu mere irriterede fordi de er overfølsomme for røgen. Det giver øget slimproduktion, så du skal hoste, hævede slimhinder så du føler du bliver tæt i halsen og får svært ved at synke. Røg giver derudover en betændelseslignende tilstand i lungerne som kan gøre ondt. Røg kan derfor sagtens forklare alt det ubehag du oplever fra dine lunger. At du har feber er også et udtryk for betændelse. Det kan som du selv skriver være både virus og bakterier, og fordi du har astma er du mere udsat end andre for begge dele. Virus kan man ikke gøre noget ved, og så længe din læge vurderer at det er virus, kan man desværre ikke behandle det:-( Du skriver du ahr været meget ved læge, så jeg går ud fra, at du allerede får medicin for astam med inhalationsmedicin, ellers vil det helt klart også hjælpe dig.

At du ikke kan komme af med afføring kan højst sandsynlig afhjælpes med en kur hvor du undgår hvede, mælkeprodukter og alkohol. Sådan HELT undgår det. Det er rigtig svært at holde en sådan diæt fordi rigtig meget af det mad vi normalt spiser indeholder hvede, og mange af os drikker/spiser en del mælkeprodukter. Noget andet du kan prøve er, at spise mange flere fibre. Det er i groft brød som rugbrød, i kål og bønner og andre grove grøntsager. Derudover kan du drikke rigeligt med væske, ca. 2 L vand (helt almindelig postevand) om dagen, og dyrke motion der sætter gang i tarmsystemet. Det kan i de fleste tilfælde få gang i maven. Ellers skal der nok lidt mere hjælp til, enten i form af afføringsmiddel, eller en skrappere diæt. Din læge vil kunne hjælpe dig med det.

Hvis du gerne vil tabe dig skal du forbrænde mere energi end du indtager. Det lyder lettere sagt end gjort, men undgå gerne læskedrikke som saft, sodavand og juice da der er rigtig meget energi i i form af sukker, og det mætter ikke når det er på væskeform. Undgå chips, slik og kage, lav evt. nogle dage hvor du gerne må spise det (dog uen at overspise), og nogle dage hvor du ikke må, eller nogle situationer hvor du gerne må, feks. når du spiser hos andre. At stoppe helt med at spise den slags fra den ene dag til den anden er svært at holde, så hellere en udtrapning med spiseregler. Derudover skal du spise groft og grønt, dvs. mad med fibre, igen rugbrød, bønner, kål, grove grønsager som gulerødder, selleri, og derudover magert kød som fisk og kylling. Det kan virke helt uoverskueligt at ændre sine kostvaner hvis man spiser meget anderledes end det jeg har beskrevet ovenfor. Men prøv at starte stille og roligt op. Søg efter opskrifter på nettet, kig lidt i kogebøger for at få inspiration. Man kan låne mange gode bøger om kost på biblioteket, så man behøver ikke købe det selv. Det er derudover vigtig du fortsætter din træning, også selvom du ikke synes du taber dig af det. Det giver dig velvære og ændre kroppen i en sundere retning hvad enten du taber dig af det eller ej.

Det blev en langt svar, så jeg laver lige en lille opsummering af det aller vigtigste:

Rygestop - ekstremt vigtigt, fiberrig kost, motion, undgå læskedrikke, begræns slik/chips/kage, og frem for alt, hav tålmodighed, det tager tid at ændre livsstil, men du vil helt sikkert blive glad for det på længere sigt.

Jeg håber kommer til at få det bedre, og jeg håber du kan bruge mit svar, ellers er du altid velkommen til at skrive igen.

Hilsen Lea

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program