Snus

brevkassespørgsmål

Snus

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 2 år 6 måneder siden

vil gerne prøv snus fordi min ven har prøvet og han siger det er godt men jeg er os lidt bange for og bliv afhændig og om man får kræft i munen for det har min mor sagt så jeg ved ikke hvad jeg skal gør. 

Svar: 

Kære 12 årig

Tak for dit spørgsmål . Det er en helt relevant tanke du har. Som kommende teen har du sikkert mange spørgsmål, som du i de kommende år vil have besvaret. Jeg skal prøve at hjælpe med dette her :-)

Snus er som udgangspunkt forbudt at indføre eller sælge i Danmark. Men det er ikke nødvendigvis ulovligt, at indtage. Som du kan læse er lovgivningen ikke helt på plads, når der kan være den forskel.
Snus indeholder blandt andet nikotin og en lang række af andre stoffer. Af disse stoffer er der flere som er bevist som kræftfremkalende. Så din mor har ret.
Tandlægeforeningen i Danmark har netop advaret om, at de ser tydelige spor i mundhulen på brugere af Snus. Det drejer sig om at tandkødet trækker sig tilbage over tid, og man risikerer at ens udseende præges af det, når man smiler og en øget risko for mundhulekræft er til stede. 

De forskellige Snus former kan variere og noget af det betegnes som tyggetobak og har forskellige navne. Jeg har selv hørt om varianter som indeholder op til 50 x den mængde nikotin som en cigaret indeholder!! Det er helt vildt og må betegnes som særdeles sundhedsskadeligt.

NIkotin har den kedelige egenskab, at det er vanedannende. Det betyder, at hvis du prøver Snus, evt. flere gange, så vil din hjerne påvirke dig til at tage det igen og igen. Du bliver altså afhængig af Snus. Det kan være svært af komme af med den vane igen. I Aabenraa kommune og Ungaabenraa tilbyder vi derfor Snus og rygestop kurser for unge. Netop fordi det kan være svært at stoppe, når man først er startet.

Snus koster altså også penge. Prøv et regnestykke hvor du måske bruger for 100,- om ugen så x det med et helt år (52 uger) det bliver jo over 5000,- om året.. Hvis man sparer de penge i tre år, så har man penge til at købe en helt ny scooter :-) Det passer lige med når du bliver 15 år :-)

Håber jeg har givet dig svar på hvad du spurgte om. Om du så skal prøve eller ikke kan jeg jo ikke afgøre men min anbefaling er at du klart lader være og finder andre gode måder at bruge dine penge på. Du kan også læse mere i de to links jeg har tilføjet.

 

Bedste hilsner
Brevkasseredaktøren :)

https://www.sst.dk/da/Viden/Tobak/Roegfri-tobak-_snus-mv_/Fakta-om-snus

https://www.sik.dk/privat/goer-det-sikkert/sundhed-og-sikkerhed/det-forbudt-saelge-snus-danmark

aabenraajohns billede
Brevkasseredaktøren fra Aabenraa har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program