Livet med Corona: Når det digitale (måske) ikke længere er nok

blogindlæg

Livet med Corona: Når det digitale (måske) ikke længere er nok

Skrevet af
Netliv
Oprettet 3 år 10 måneder siden

Er du træt af at høre om Corona krisen? Så bebrejder vi dig ikke. Det er alle steder og alle vegne, og det kan være rart at få en pause fra at høre om det. Men det kan også være, at hele situationen fylder rigtig meget for dig, og at livet i et nedlukket samfund har ført til, at nye følelser og bekymringer er opstået, og du måske ikke helt ved, hvordan du skal forholde dig til dem. Det forstår vi godt!

Vi har, fra den ene dag til den anden, skullet vænne os til at leve i et helt nyt samfund, hvor vi måske mere end nogensinde har været afhængige af digitale medier til at komme i kontakt med hinanden. Selvom det ikke er noget nyt for mange af os at bruge digitale medier ret meget (måske vi i forvejen nærmest talte mere sammen online end offline), så kan det stadig være en enorm omvæltning ikke at se hinanden fysisk længere. I det her indlæg vil vi gerne prøve at sætte ord på nogle af de følelser, der kan opstå, når vi ikke ser hinanden fysisk, og komme med forslag til, hvordan vi rent faktisk kan se hinanden - både fysisk og digitalt. 

Alle følelser er helt okay

Har du under nedlukningen følt dig ensom? Glad? Bange? Rastløs? Der kan være mange forskellige følelser på spil i de her corona tider. Vi hører om rigtig mange, som føler sig ensomme, fordi de ikke ser deres venner mere, og kontakten er måske ikke lige så intens som den var i starten. Når man så måske kun ser sine forældre, eller måske endda kun sine lokale supermarkedsekspedienter, så kan dagene være lange, og man har måske aldrig følt sig så alene før, og det kan være skræmmende. Mange synes det er svært ikke at snakke sammen hver dag, som man er vant til. Man har måske bekymringer om ens venskaber kan holde til ikke at se hinanden i så lang tid, og man får pludselig en frygt for at miste sine venner, eller om det bliver det samme som før. 

Omvendt er der også nogen, som faktisk nyder ikke at se mennesker hele tiden, og bare få ro til at være sig selv og gøre de ting, som gør en glad. det kan være svært at sige højt, at man faktisk nyder de her stille uger, fordi der er så meget snak om, hvor meget vi savner hinanden og at være tæt på hinanden, så man forventer måske, at alle har det sådan. Men det er også helt okay ikke at have det sådan og bare nyde sit eget selskab.  

Det kan også være, at du går rundt og er vred over, at du ikke kan gøre de ting, du har planlagt. Måske du skulle have været blevet konfirmeret, have haft sidste skoledag, eller måske du skulle have holdt fødselsdag, været til en fed koncert, eller bare været tunget til at aflyse en masse planer med dine venner. Uanset om det har været store eller små begivenheder, du skulle aflyse, så er det - for at sige det lige ud - fandme træls og super uretfærdigt, at man ikke kan gøre de ting alligevel. Og det er helt i orden at være vred og føle, at universet er uretfærdigt. For hvorfor var det lige din konfirmation, det skulle gå udover? Eller lige den ferie, du havde glædet dig til? 

Og måske er du bange for fremtiden og hvordan det hele skal gå. Det er også helt forståeligt, hvis du er det. Når der sker store forandringer i vores liv, som vi ikke selv kan styre, så er det en meget naturlig reaktion at blive bange. Og når nyhederne og voksne taler meget om det negative, så er det svært ikke at blive påvirket af det. 

Uanset hvordan du har det, så er det helt okay. Alle følelser, tanker og bekymringer er helt normale og forståelige, selvom det måske kan føles som, at du er den eneste som går rundt og har det sådan. Men det er du ikke. du er ikke alene. Vi ser bare ikke hinanden til at kunne høre, at andre også har det sådan.

Forslag til hvordan vi kan se hinanden fysisk

Selvom det er okay at være bange, vred, ensom eller noget helt andet, så er det vigtigt, at ens bekymringer og tanker ikke bliver holdt for sig selv.  For det kan gøre det hele meget værre. Tankerne kan nemlig hobe sig op og lige pludselig kan det hele virke utrolig uoverskueligt, og måske føles meget værre. Derfor kan det være en stor lettelse at sige højt, hvordan man har det. Så vi er nødt til at dele vores tanker og bekymringer med andre. Selvom vi på Netlivsbloggen er store fortalere for alt det, som det digitale kan - bl.a. gøre det lettere at kommunikere på forskellige måder, så er vi også fortalere for at se hinanden fysisk. For man kan misse rigtig meget, når man ikke ser hinanden, når man taler sammen. Myndighedernes anbefalinger om at holde afstand gør det dog ikke nemmere at se hinanden. Derfor er vi nødt til at være kreative og finde andre måder at være sammen på. For vi må faktisk gerne ses, hvis vi føler os raske og ikke har nogle symptomer, så længe vi holder afstand. Så her kommer et par forslag:

 

·        Gå en tur sammen, gerne i naturen, hvor I har god plads til at holde afstand. Fx på en strand, i skoven eller rundt om en sø. Når man går en tur, er man ikke tvunget til at se hinanden i øjnene, og det kan være ret rart, hvis man skal tale om noget, som ikke er så nemt at få sagt.

·        Lav en picnic. Det kan faktisk være nemmere at holde god afstand, når man ikke bevæger sig. Tag hver især noget god mad og drikke med, og så er der ellers fri mulighed for at vende alt det, der kunne fylde.

·        Hvis du en have, så sæt jer udenfor. Det kan være en god idé, hvis man ikke lige kan overskue at planlægge det helt store. 

Det kan sagtens være nemmere sagt end gjort at planlægge at ses på de her måder. Måske har man ikke set hinanden i noget tid, og er bange for, at den anden ikke er med på det. Men tænk hvis dine venner også har det på samme måde som dig? Så hellere tage chancen og få spurgt, end at være sikker på, at man ikke kommer til at ses. 

Har du ikke brug for at ses fysisk, men stadig gerne vil tale med nogen?

Det er også helt okay, hvis du ikke føler, at du har brug for at se nogen fysisk lige nu, eller måske kan du ikke, fordi du er i risikogruppen, eller bare helst vil tage alle forholdsregler. Så er vi altid klar til at snakke med dig på Cyberhus, hvis du har brug for at vende dine tanker og bekymringer med nogen. Både vores chat og brevkasse er åbne, som de plejer. Hvis du gerne vil tale med andre unge, så har du mulighed for at tilmelde dig et gruppeforløb på Gruppechat.dk. Det kan du læse mere om i linket her

Har du nogle andre råd til, hvordan vi fortsat kan se hinanden med afstand, både fysisk og digitalt? Så skriv det endelig i en kommentar, så vi kan blive inspireret af hinandens gode råd :) 

Pas på jer selv derude.

Masser af cyberkram fra Netlivsbloggen. 

 

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program