snus

brevkassespørgsmål

snus

brevkassespørgsmål af
Noname
17 år
Oprettet 4 år 1 måned siden

Det flyder med snus papir på gym og jeg har et billede af at på gym alle tager det. Kunne være fedt med en snak om det på tværs af elever og lærere uden fordomme og belæringer, bare en snak om hvad det gør ved kroppen. Jeg ved ikke hvorfor det er så populær og så mange bruge det i løbet af dagen. Jeg gør ikke selv. Synes det er ulækkert. Måske I kan skrive noget om det og måske vi kan få gang i en snak om det i Odder? Kommer i tvivl om det egentlig er så usundt når så mange bruger det. NN. 

Svar: 

 

Kære NN

1000 tak for dit brev og din orientering.

Den endnu ikke offentliggjorte Ungeprofilundersøgelsen for 2020 viser, at 7% af alle unge på ungdomsuddannelserne i Odder dagligt bruger snus/tyggetobak, og at der er 4 gange så mange drenge som piger, der har et dagligt forbrug af snus/tyggetobak. Hvis vi sammenligner på landsplan, så har 5% flere unge i Odder prøvet snus/tyggetobak. Dette siger noget om, at dine observationer og bekymringer er helt reelle.

Snus er ulovligt at sælge i Danmark. Det produkt, man kan købe herhjemme, er betegnet som tyggetobak. Dog omtaler de fleste tyggetobak som snus. Snus og tyggetobak minder dog meget om hinanden. Tyggetobak er groftskåret og forarbejdet, så det kan tåle at blive tygget på, mens snus er pulveriseret tobak.

Der er ingen tvivl om at snus/tyggetobak kan være skadeligt!

Der er dog stor variation i mængden af kræftfremkaldende stoffer i de forskellige røgfri tobaksprodukter. Svensk snus indeholder eksempelvis færre af de kræftfremkaldende nitrosaminer end amerikansk snus. Snus og tyggetobak indeholder kræftfremkaldende og skadelige stoffer ligesom alt andet tobak. I snus/tyggetobak er der er fundet mere end 30 kræftfremkaldende stoffer eksempelvis formaldehyd, arsen, nikkel, cadmium og nitrosaminer. Snus og tyggetobak kan give skader på tandkødet og slimhinderne. De kan også misfarve tænderne og få tandkødet til at trække sig tilbage, så tandhalsene bliver blottede. Nikotinen i snus og tyggetobak påvirker også hjertekarsystemet - herunder puls, blodtryk m.m.. Desuden er det stærkt afhængighedsskabende. Undersøgelser tyder også på, at brug af nikotinholdige produkter i en ung alder, kan have langvarig negativ indvirkning på hjernens udvikling. (kilde: kræftens bekæmpelse)

 

Jeg synes, at du har en rigtig god pointe i at skabe en debat på skolen om tobakskultur, herunder snus. Jeg vil opfordre dig til at tage kontakt til rektor på gymnasiet eller elevrådet med et forslag om at sætte tyggetobak/snus på dagsordenen, her under hvordan I som skole kan løse denne udfoldning. Ungeteamet ved Forebyggelse & Rusmidler I Odder er uddannet inden for tobaksforebyggelse og vil altid gerne støtte op om et initiativ og kommer gerne ud i klassen og giver et oplæg om snus/tyggetobak. 

 

Held og lykke i din kamp for at få tyggetobak på dagsordenen, du har min fulde opbakning!

K.h. Line

 

OdderLines billede
Line, ungerådgiver i Odder har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program