Hjælp

brevkassespørgsmål

Hjælp

brevkassespørgsmål af
Peter pan
12 år
Oprettet 4 år 10 måneder siden

Hej, jeg ryger af min fars skoder og damper på hans e cig, jeg gør det ik så tit men er lidt afhængig, hjælp?? 

Svar: 

Hej med dig 

Tak for dit spørgsmål! 

Rygning 
Du skriver, at du er begyndt at ryge din fars skoder, men at du også damper på hans e-cigaret. Du skriver også, du ikke gør det så tit, men føler dig afhængig af det. 
Jeg kan godt forstå, hvis du har brug for at få tingene vendt, så det er rigtig fint, du skriver herinde. Hvis jeg forstår det rigtigt, så fornemmer jeg, at du egentlig gerne vil stoppe med at ryge, men at det er lidt svært. 
Det kunne også være, at du gerne vil fortælle din far det. Jeg fornemmer, at han ikke er klar over, at du ryger. Det kan nemlig være rigtig svært at føle, at man skal skjule det for sine omgivelser, især dem, der er tæt på en. 

Jeg fornemmer samtidigt også, at du er klar over, det ikke er den bedste ide at ryge. Er det rigtig? Rygning kan være meget skadeligt for dit helbred, da det påvirker flere dele af kroppen. Det er også dyrt, men som du også selv nævner, så kan man blive afhængig af det. Det kan også være svært at stoppe, når man først er begyndt. Det er måske også det, som du oplever nu? 

Rygestop 

Det er måske en god start at finde ud af, hvorfor du er begyndt at ryge? Er der en speciel grund til, at du havde lyst til det? Der kan selvfølgelig være mange årsager til det. 
Det kunne være en god ide, hvis du startede med at planlægge, hvornår du ville stoppe, helst så hurtigt som muligt. Du kan også have det med i dine overvejelser, hvorfor du har valgt at stoppe, her kan du jo tænke på dit helbred og at du ikke skal skjule det for din far. Det kan også være, at du har en ven, der også ryger, så kunne I måske aftale at stoppe sammen? Det kan være lidt nemmere, så er man ikke helt alene med det. Mærk efter, hvorfor du får lyst til at ryge og prøv at tænke på noget andet. 

Prøv at lave nogle andre ting, som du godt kan lide. Noget, du interesser dig for. Det kan være mange forskellige ting, der kan holde dig fra at ryge. Det kan være noget, som du oplever glæde ved. Det kan f.eks. være en løbetur, en fodboldkamp eller en læse en god bog. Du kan også være sammen med en ven, snakke med dine forældre eller spille lidt på computeren. Det kan bare noget, du godt kan lide. Men vigtigst af alt, så skal man prøve at holde sig positivt til rygestoppet. Man kan godt stoppe med at ryge, selvom det er lidt svært. Du er også så ung, så det ville være synd, hvis du skulle fortsætte på den måde. 

En snak med din far 

Kunne det være en mulighed at snakke med din far omkring det? Jeg kan godt forstå, hvis du er nervøs for hans reaktion, men det kunne være rart for dig, hvis du ikke skulle skjule det for ham.
Det er en god ide, hvis du kan være åben overfor din far - fortæl ham, hvorfor du måske ryger og at du gerne vil have hjælp. Det er ikke sikkert, at din far tager det særligt godt, men det er nok en god ide at snakke med ham alligevel. Din far ryger jo også, så måske kunne I stoppe sammen? Det kunne du jo måske foreslå ham, så var du heller ikke alene om at stoppe. Det kan være lidt svært at få det sagt, så det er helt okay, hvis det tager lidt tid. Det er kun helt naturligt. Du kunne måske sige det til ham, når I er alene, men du kunne også skrive det til ham, hvis du har det bedre med det. Mit bedste råd vil i hvert fald være, at du får snakket med din far omkring det. 

Jeg håber, det hjælper dig lidt på vej. 

De bedste hilsner, 

Nikita 

 

 

Nikitas billede
Nikita fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program