cutting

brevkassespørgsmål

cutting

brevkassespørgsmål af
mig
15 år
Oprettet 4 år 10 måneder siden

er en pige på 15 der har cuttet siden jeg blev 13 det har været et meget stort problem for mig min krop er fuld af hvide har men sådan er det jo bare har fået rigtig meget hjælp gennem tiden af psykolog komune lære og mine forældre til sidst fandt de ud af jeg er autist men i en maget mild form så ikke noget man kan mærke på mig efter det stoppede jeg til psyk og det da der ikke var så meget mere folk kunne gøre for mig 

med hjælpen cutter stadig lidt men slet ikke så meget som før (mine forældre ved godt jeg stadig cutter og spørg også ofte ind til det) har en kæreste han er rimelig ny han vil ikke have det har nye sår hver gang vi er sammen og hvis det sker en gang mere vil han altså slå op vil virkelig ikke miste ham men kan heller ikke stoppe med at cutte da jeg virkelig som i virkelig har brug for det kan ikke uden det 

får for det meste at vide at jeg er en smuk pige og ingen kan forstå jeg gør det min kæreste har sagt jeg skal forklare ham hvorfor men jeg ved det ikke har bare brug for det når jeg er ked af det cutter rimelig dybt den ene gang skulle jeg på skadestuen og have nyt blod da jeg faldt om men så slemt gør jeg det altså ikke mere 

kan os godt selv se jeg er god til mange ting har alt hvad man har brug for endda de dyreste ting er virkelig smuk synes jeg også selv pænere end de fleste piger men alligevel føler jeg mig bare dårlig ved ikke hvad der sker men kan bare ikke leve uden at cutte men vil heller ikke kunne leve uden min kæreste hvad skal jeg gøre 

Svar: 

Kære du. 

Det lyder til, at du i de sidste par år har kæmpet med en del forskellige ting, og stadig har det svært. Så midt i alt i det, må det være rigtig dejligt, at du har mødt en sød kæreste. Men lige netop derfor kan jeg også godt forstå, at det må være rigtig svært, at du står i det her ultimatum, hvor din kæreste vil forlade dig, hvis du ikke stopper med at cutte. 

Afhængig af at cutte

Du skriver, at selvom du godt ved, at du er en pæn pige og du er god til mange ting og har hvad du skal bruge, så har du det stadig dårligt. Og det tænker jeg sagtens, at man stadig kan. For uanset hvor godt det ligner, at man har det udadtil eller hvor dyre ting man har, så kan man stadig have det svært indeni. Og ofte kan det nærmest gøre det værre, når man føler, at man "burde" have det godt, men ikke har det, for så kan man komme til at bebrejde sig selv for, at man ikke har det godt. Måske du kan genkende det?

Når man har det svært og det gør rigtig ondt inden i, så kan det være svært at rumme al den smerte, og der er der nogen, der synes det hjælper at cutte, fordi smerten så bliver noget fysisk, man bedre kan forholde sig til, og det er en måde at få smerten ud på. Måske det også være noget af det der gjorde, at du begyndte at cutte? Men udfordringen når man cutter er, at det er en kortvarig "løsning" på ens smerte. Og ofte kan man få en følelse af skam og skyld efter man har skåret i sig selv, og det gør så at man får det dårligt, og så kommer trangen til at cutte igen, og på den måde kan man havne i en ond cirkel, hvor man på den måde bliver afhængig af at blive ved. Der er også nogle, der mener, at man kan blive decideret fysisk afhængig af at cutte, fordi når den fysiske smerte kommer, bliver der udløst nogle stoffer i kroppen, som er rare, og som man så bliver afhængig af at få udløst. Det kan måske være derfor, at du har en følelse af at du virkelig, virkelig har brug for det.

Selvom du ikke cutter så meget mere, så kunne det godt lyde til, at du er blevet afhængig af at cutte, når du skriver, at du ikke kan leve uden at cutte. Og når du har det sådan, så kan det være rigtig svært at stoppe på egen hånd. For selvom det lyder til, at du ikke har lyst til at stoppe, så bliver jeg nødt til at understrege, at det ikke er holdbart i længden at cutte, da det er rigtig svært at få det godt med sig selv og sit liv, når man stadig selvskader. Men det er svært at stoppe, når man ikke har lyst, og viljen til at stoppe skal komme fra dig. Så derfor tænker jeg, at første skridt i det her, er at indse, hvor meget cutting kan skade dig. Igen kan det være svært at gøre selv, særligt hvis man er reelt afhængig af selvskade. Så derfor synes jeg, at det vil være en god idé at få noget hjælp fra en professionel, fx en psykolog, der vil kunne hjælpe dig med, hvordan du kan håndtere din selvskade, og hvordan du kan komme ud af det. Og lige så vigtigt som det er at få hjælp til, hvordan du stopper med at cutte, så er det også vigtigt at arbejde med nogle af de ting, der har bidraget til at din selvskade overhovedet er startet. For det er et eller andet sted her man skal starte, for at du ikke vil komme til at vende tilbage til selvskaden. 

Din kæreste

Når din kæreste fortæller dig, at han vil slå op, hvis du skærer dig igen, så tænker jeg, at det er et udtryk for, at han virkelig holder af dig og ikke kan lide at se, at du har det dårligt, og at truslen om at gå fra dig måske er et håb om, at du så vil stoppe. Men om han vil gøre truslen til virkelighed, kan være svært at sige. Men hvis du er reel afhængig af at cutte, så kan du nok ikke garantere ham lige nu og her, at du ikke vil skære i dig selv igen. Så derfor tænker jeg, at det er vigtigt. at du prøver at tale med ham om, hvor svært det er for dig at stoppe med at cutte, og prøve at forklare ham, hvorfor du overhovedet gør det. For det er ikke nemt at stoppe fra den ene dag til den anden, og det er vigtigt at han ved det, for du har også brug for hans støtte lige nu. Det kan måske godt være svært for ham at forstå, hvorfor du ikke bare kan stoppe med at cutte, og der er det vigtigt, at du virkelig prøver at sætte ham ind i, hvordan din verden er, og hvad du har været igennem. Og samtidig er det også vigtigt at du prøver at forstå, hvorfor det kan være svært for ham, fordi han måske ikke føler, at han kan gøre noget for at hjælpe dig, eller at han bliver valgt fra til fordel for at du kan selvskade. Og så simpelt er det ikke, og det er vigtigt, at han ved det.

Når trangen kommer

Hvis du får viljen til at stoppe med at cutte, så er det rigtig godt at have nogle handlemuligheder, hvis trangen til at cutte dukker op. Det er forskelligt, hvad der virker fra person til person. For nogen hjælper det at lave noget fysisk, hvor du kan få nogle aggressioner eller følelser ud, fx lave noget styrketræning, skrige i en pude, eller løbe en tur. Men det kan også være noget helt andet som at ringe til din kæreste, sætte din yndlingsserie på eller noget musik, du plejer at komme i godt humør af. For nogle hjælper det også at have sådan et stødarmbånd i en periode, som kan give den samme fornemmelse af at cutte, men som ikke er ligeså skadeligt. Du kan måske også prøve at tale med dine forældre om det, så de kan hjælpe dig med at håndtere trangen, hvis/når den dukker op. 

Så mine bedste råd til dig er altså: tal med din kæreste (og dine forældre), og opsøg professionel hjælp fx en psykolog, og prøv så at se, om du kan gøre noget andet end at cutte, når trangen melder sig. 

Jeg vil desuden råde dig til at kontakte Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade. Her kan du få både digital og fysisk rådgivning i forhold til din selvskade. Måske det kan være det første skridt til hvordan du kan få skabt viljen til at stoppe med at cutte? Du er også altid velkommen i vores chat, hvis du har brug for at en samtale om hvordan du griber din situation an. 

De bedste hilsner Karoline

Karolines billede
Karoline fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program