Dreng

brevkassespørgsmål

Dreng

brevkassespørgsmål af
Louise
13 år
Oprettet 4 år 11 måneder siden

Hej cyberhus 

jeg har en kæreste der er 17 år og jeg er 13 

jeg vil vide hvad der ske eller er det lige meget

Svar: 

Hej Louise. 

Jeg antager, at det du spørger til, er hvad der kan ske, hvis din kæreste og dig er sammen seksuelt? Hvis det er det, du mener, så kommer det lidt an på hvordan man kigger på det. Rent juridisk set, så er findes der en lov om den seksuelle lavalder, som handler om, at man ikke må have sex eller lignende med en person under 15 år. Men i praksis vil man aldrig straffe to jævnaldrende for at have sex, når begge gerne vil. Det er i hvert fald ikke sket før. Loven er nemlig lavet med det formål at beskytte børn mod voksne, der vil udnytte dem, og ikke straffe to jævnaldrene unge, som begge gerne vil have sex. Din kæreste vil dog blive 18 år før du når at blive 15 år, og dermed juridisk set voksen, hvilket betyder, at han som voksen vil have sex med en mindreårig (hvis I altså vælger at have sex), men her gælder det samme, nemlig at hvis I begge gerne vil, så vil det være meget usandsynligt at din kæreste vil blive straffet for det, hvis han blev anmeldt. 

Jeg tænker dog, at noget andet, der er værd at overveje i forhold til, hvad der kan ske, det er den aldersforskel, der er på jer. For der en forskel på at være 17 år og så være 13 år, både i forhold til, hvor man er henne i livet, men måske også rent erfaringsmæssigt i forhold til sex. Det er helt naturligt at være nysgerrig på sex, når man er 13 år, og det er også meget naturligt at have lyst til det, men det kan godt være, at det er en idé at vente lidt til man er helt klar, fordi det er en rigtig stor ting, som man ikke kan gøre om. Gennemsnitsalderen for den seksuelle debut her i Danmark er 16 år, så det er helt almindeligt ikke at have haft sex som 13 årig. Som 17 årig har man måske lidt mere erfaring med sex og lignende, og derfor er det måske ikke helt ligeså stort for en, som når man er 13 år, hvor det hele er meget nyt. Og det kan have stor betydning, at man er to vidt forskellige steder henne - hvis det altså er tilfældet med dig og din kæreste. 

Så når du spørger til, hvad der kan ske, så juridisk set vil der nok ikke ske det store, hvis I begge gerne vil være sammen, men rent følelsesmæssigt og mentalt kan det måske have større konsekvenser, hvis du ikke er klar endnu. Så derfor håber jeg, at du vil huske at sætte dig selv først og hvad du vil, og hvor dine grænser går. Det er vigtigt, at du ikke føler dig presset til noget, eller gør noget, der overskrider dine grænser, selvom din kæreste gerne vil. 

Jeg håber, at det var svar på dit spørgsmål, og ellers er du altid meget velkommen til at skrive til os igen. 

Mange hilsner Karoline

 

 

Karolines billede
Karoline fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program