Er det lovligt?

brevkassespørgsmål

Er det lovligt?

brevkassespørgsmål af
Mickey
12 år
Oprettet 5 år 6 dage siden

Hej 

Jeg er en dreng på 12 år og er meget fascineret af min kærestes krop, så jeg vil spøger om det er lovligt at røre ved hinanden hvis vi begge vil og om det er lovligt at mig og min kæreste må have samlege og vi er begge 12år og kan der ske noget hvis vi har sex f.e.x køns sygdomme eller noget lignende? Ha en god dag :)

 

 

 

Svar: 

Hey Mickey

Det lyder som om du har en dejlig kæreste, og at I er rigtig glade for hinanden. Det lyder da rigtig dejligt. 

Du spørger om det er lovligt, hvis I rører ved hinanden, eller har samleje. Loven siger faktisk ikke noget om hvornår man må have sex. Det er rigtig at der findes noget der hedder seksuel lavalder, men den handler om at voksne ikke må have samleje, eller lave andet seksuelt med børn under 15 år.

Et kærestepar, der begge er under 15 år, og begge har lyst, gør ikke noget ulovligt, ved at røre eller have samleje. Så nej, det er ikke ulovligt. Selv om det ikke er ulovligt, tænker jeg det er meget tidligt, at have samleje som 12-årig. Det er selvfølgelig helt naturligt at være fascineret af hinandens kroppe, og for nogle 12-årige, er det faktisk også meget naturligt at have lyst til sex. Det er forskelligt fra person til person, hvornår man kommer i puberteten, og også hvordan man udvikler sig gennem puberteten. Så nogle bliver meget nysgerrige på sex tidligt, mens andre er ældre før det bliver interessant. 
 Men selv om man har helt vildt lyst, kan det sagtens være for tidligt, at kaste sig ud i alt det seksuelle. For der er meget stor forskel på at have seksuelle fantasier og lyster, og så at gøre det i virkeligheden. For sex kan være rigtig dejligt, men det kan også være svært og sårbart i starten. Man kan komme til at overskride sine egne eller hinandens grænser. Også selv om begge har rigtig meget lyst. Og så kan samleje faktisk godt blive en rigtig dårlig oplevelse. 

Jo ældre man bliver jo bedre lærer man også sig selv at kende, og så kan det være meget nemmere at håndtere store følelser, som opstår når man har samleje. I Danmark er det faktisk også sådan at langt de fleste venter med at have sex, til de er 15 eller ældre. Ja, i virkeligheden er der rigtig mange der venter til de er voksne. Altså 18 år eller mere. Og det er altså ikke fordi man ikke må have sex, men nok mere fordi de fleste godt kan mærke at sex, er et stort skridt, som for de fleste kræver at man er noget ældre, for at det bliver til en god oplevelse. 

Du spørger om der kan ske noget, hvis dig og din kæreste har sex. Du er selv inde på kønssygdomme, og det er rigtigt. Der kan være en risiko for at blive smittet med en kønssygdom, men hvis ingen af jer har været seksuelt aktive før, er det meget usandsynligt. Til gengæld der kan være risiko for at din kæreste bliver gravid. Derfor er det vigtigt at man altid beskytter sig, og det bedste til at beskytte mod, både graviditet og kønssygdomme er kondom. 

Når nu du skriver her i brevkassen, så tillader jeg mig at sige hvad jeg tænker. Jeg synes, at du og din kæreste skal vente lidt med at have sex(samleje)
For selv om det er helt naturligt at have vildt med lyst, så kan man faktisk godt gøre det for tidligt, og få en rigtig dårlig oplevelse med det. Jeg tænker det er bedre at vente lidt endnu. Så er det bedre at starte lige så stille ud med at kysse og nusse hinanden. På den måde kan I også lære både hinanden og jer selv endnu bedre at kende, før I kaster jer ud i sex, når I bliver lidt ældre. 

Mange hilsner 
Lasse

Lasses billede
Lasse fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program