Mistet sexlyst

brevkassespørgsmål

Mistet sexlyst

brevkassespørgsmål af
Pigen
20 år
Oprettet 5 år 2 måneder siden

Hej Cyberhus, 

jeg har nu været sammen med min kæreste i snart 1 år nu og mit problem er at jeg har simpehten ikke lyst til at sex, eller er skræmt at det på en måde. Har lyst til ham, og tænder på ham, men når han så kan mærke det på mig og prøver, afviser jeg ham og aner ik hvorfor. Elsker ham utroligt høj, og vil gerne være kærester med ham, ved bare ikke hvad problemet er... har tænkt meget over forskellige grunde som, at jeg har ikke det bedste selvværd og er meget usikker på mig krop. Om det fordi vi havde det lidt svært ved det i starten, da han er meget højere end mig, og gør det svært at have sex. Det har førhen gjort meget ondt på ham, hvor det var ham der var bange og ik kunne, og jeg ville droppe ham. Men nu det omvendt, at jeg er bange for det kommer til at gøre ondt på ham, på mig selv eller at det går galt. Eller om det fordi vi sammen næsten hver dag. Men vil så gerne være sammen med ham, kan bare ikke finde ud af hvad der er galt. Det også svært da jeg er hans første kæreste, der er 1.5 år imellem os, så kan nemt mærke han har et andet forhold til sex end jeg selv har. Han er meget ivrig, for at få mig til komme, hvilket ik betyder noget for mig. Bare gerne have det føltes rart. Han snakker tit om det, men jeg mister lysten når han gør det. Han tror det fordi jeg ik gider ham, hvilket frustreret mig mere end jeg er i forvejen over det. Vil bare så gerne have problemet løst, for vil gerne være sammen med ham. Men kan ikke forklare hvad grunden er til jeg ik kan, når jeg ik selv ved det.og der er nogle årsager til man får det sådan, og hvad man kan gøre ved det.

Svar: 

Kære "pigen"

Hvor er det dejligt at høre, at du har fundet en kæreste, som du er glad for og gerne vil have sex med. Derfor kan jeg også godt forstå, at det må være forvirrende, når du mærker, at du afviser ham og faktisk måske bliver lidt skræmt over at skulle have sex med ham. Jeg håber mit svar kan hjælpe dig til at blive klogere på, hvad grunden kan være, og hvad du kan gøre.

Selvværd

Det kan være rigtig mange årsager til, hvorfor du får det som du gør, og det lyder til, at der kan være flere ting der spiller ind her. Du nævner selv, at du ikke har det bedste selvværd og er usikker på din krop. Det tænker jeg sagtens kan have betydning for, at du mister lysten til seksuelle aktiviteter med din kæreste, fordi du simpelthen bliver utryg over, hvad han tænker, når han ser og mærker din krop. Jeg ved at rigtig mange unge er usikre på deres kroppe, så du er langt fra den eneste der kan blive usikker på sin krop, når du er sammen med en fyr. Det er helt normalt, men også rigtig ærgerligt, fordi det bliver en forhindring for dit forhold til din kæreste. Selvom det kan føles sådan, så er der ikke nogen kroppe, der er rigtige eller forkerte. Alle kroppe er forskellige, og jeg tror helt sikkert, at din kæreste synes, at din krop er dejlig lige præcis som den er. Hvis du kan placere den tanke i dit hoved, så kan det måske hjælpe dig til at blive mere tryg, når i skal være seksuelt aktive sammen.

Det handler dog ikke kun om, at din kæreste skal synes godt om din krop men også, at du skal lære at synes godt om den. Og hvordan lærer du så det? Noget du kan være opmærksom på, er ikke at sammenligne dig selv med andre. Når man sammenligner sig selv med andre, så er der nemlig en tendens til, at man kun får øje på de positive ting ved andre og bliver optaget af de ting man gerne vil lave om ved sig selv. Uden man tænker over det, så er det dog ofte sådan, at dem man sammenligner sig med gør præcis det samme, og faktisk selv har masser af ting som han/hun gerne vil lave om ved sig selv. Du kan i stedet prøve at øve dig i at blive opmærksom på de ting, som du rent faktisk er glad for ved din krop. Måske du kan lave en liste med ting, eller hvis det er svært, så kan du eventuelt spørge din kæreste/veninder om de vil skrive nogen ting ned for dig. På den måde kan du øve dig i at se de positive ting ved dig selv og på sigt finde mere ro i dig selv og din krop, så du bliver mere sikker i situationer, hvor din krop er synlig for dem du er sammen med.

Tidligere erfaringer

En anden årsag til, hvorfor du mister lysten når du skal have sex med din kæreste kan handle om dine tidligere erfaringer. Jeg lægger nemlig mærke til, at du skriver, at du og din kæreste tidligere har oplevet udfordringer, hvor det gjorde ondt på ham, når I havde sex. Det lyder slet ikke som nogen rar oplevelse for nogen af jer, så derfor kan jeg også godt forstå, at du bliver nervøs for, at det skal komme til at gøre ondt på ham, på dig selv eller at noget går galt. Måske du også bliver nervøs for, hvad han tænker, hvis det igen bliver en dårlig sex oplevelse? I forhold til jeres tidligere erfaringer sammen, så tror jeg det vil være en rigtig god idé, hvis I snakker om, hvad der skete sidst og forsøger at finde frem til, hvad I kan gøre anerledes for at undgå, at det bliver en træls oplevelse. Det kan være, at I skal være mere tydlige overfor hinanden i forhold til, hvad I godt kan lide og måske ikke bryder jer om, så I bliver klar over, hvad den anden kan lide, at man gør. Det kan også være en hjælp, hvis I under samlejet er opmærksomme på hinanden ved, at spørge ind til om den anden synes det er rart eller om noget gør ondt, så I ikke kommer til at overskride hinandens grænser. Hvis i er opmærksomme på hinanden og taler sammen om tingene, så tror jeg det vil gøre, at I bliver mere trygge ved hinanden og derfor kan slappe mere af, når i skal have sex.

Det kan være svært at være ærlig, når der er følelser på spil, men din kæreste kan sagtens gå rundt med nogle af de samme tanker og bekymringer som dig. Så hvis I snakker sammen om tingene, så kan det være en stor hjælp i forhold til at skabe tryghed og på den måde fremme din lyst til sex.

Jeg håber du kan bruge mit svar og ønsker dig alt det bedste.

Kærlige hilsner

Maren

 

Marens billede
Maren fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program