Crush

brevkassespørgsmål

Crush

brevkassespørgsmål af
Hmmm
13 år
Oprettet 5 år 2 måneder siden

Er det underligt at jeg er begyndt at kunne lide min faster? Hun er 1 år yngre end mig. Er det forkert?

Svar: 

Hej

Du er 13 år gammel, og din faster er et år yngre end dig, skriver du. I har næsten den samme alder, men er i familie med hinanden, og det er godt at du er opmærksom på det. For I bliver jo altid ved med at være i familie med hinanden, uanset hvad der sker mellem jer, og det kan godt gå hen og blive lidt træls. Det kan godt være, at du har et crush på hende lige nu, og du ser hende måske ofte, så det optager dig. Men ud fra det du skriver, er det ikke til at vide, om hun også har det sådan med dig. Det kan være, at hun interesserer sig for andre fyre end dig, eller måske er hun slet ikke begyndt at interessere sig for fyre endnu. Du er måske hendes yndligs nevø, og ser ikke andet i dig end det. I skal gerne kunne have det godt sammen, uanset hvad der sker mellem jer. Det bedste du kan gøre er nok at vise hende, at du godt kan lide hende, i den forstand at du gerne vil være hendes gode ven. I kan blive rigtig gode venner. I kan også holde i hånd og have mange tætte samtaler. Da I er nære familiemedlemmer, det må være din fars søster, så er der grund til at tænke sig ekstra om.

Du skriver selv om det er forkert, og det er faktisk vigtigt at du ved dette:

Hvis det var din søster, så ville du også vide, at der går en helt klar grænse med hensyn til søskende, for i ingen kulturer accepterer man længere, at de har et forhold til hinanden. I meget gamle dage blandt de nogle egyptere, praktiserede man det, for eksempel. Men det har vist sig at der sker nogle dumme genetiske ting, og det er derfor tabu i alle kulturer. Det kaldes indavl, som er betegnelsen for reproduktion med individer eller organismer, der er genetisk nært beslægtede. Et individ, hvis forældre er beslægtede med hinanden, er indavlet. En væsentlig effekt af indavl er en genetisk svækkelse, som kan ses ved en øget hyppighed af arvelige sygdomme, ved et svagere immunforsvar, ved mental retardering eller steriliation hos afkommet.

Hvis det var din kusine, så vil der stadig være en risiko, men den er mindre end hvis det var en søster. I nogle kulturer er det acceptabelt, at fætre og kusiner får børn med hinanden, og det findes også i Danmark, selvom det ikke er så udbredt. Det er heller ikke almindeligt, at man gifter sig med en nevø eller niece. Der er dog ikke nogen lov, der forbyder det. Men der er kulturelle normer, og den omtalte risiko. Du kan også selv prøve at google det, eller måske kan du tale om det, også på et hypotetisk plan, med din biologilærer!

Verden er fuld af piger og kvinder, og du er kun lige blevet teenager, så du vil sikket opleve mange flere 'crush'.

 

 

 

Lilians billede
Sara fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program