Hår på kroppen

brevkassespørgsmål

Hår på kroppen

brevkassespørgsmål af
Grethe
15 år
Oprettet 5 år 3 måneder siden

Hi jeg er en pige på 15, jeg vil bare vide om der er nogle andre piger der får mange hår på kroppen. Altså jeg tror jeg har alt for meget hår på kroppen og de vokser stadig, på mine ben, arme, lår, og enda ved siden af min øre altså i min kæber. Jeg har altid skammet over mit hår på kroppen og det føles som om jeg den eneste der har for mange hår på kroppen blandt pigerne. Jeg vil vide om der er noget der kan stoppe hår vokselse eller så noget dumt spørgsmål men bare gerne vil vide. Jeg har også holdt mig tilbage fra drenge fir jeg har altid troet ingen vil lide mig længere hvis jeg har hår på armene og dernede for jeg tror de vil synes jeg er klamt eller så noget.

 

Svar: 

Kære Grethe.

Lad mig starte med at sige, at det absolut ikke er et dumt spørgsmål. Jeg kan godt forstå, at de her tanker fylder, for der er rigtig meget fokus på piger og deres kroppe, og også hvor meget hår der er på dem. Men alle piger har hår på kroppen både i ansigtet og på arme og ben. Nogles er meget lyse og svære at se, og andres er mørkere og kan derfor virke mere tydelige på huden, men vi har dem alle. Det er ikke noget, man skal skamme sig over, for det er helt naturligt. Det er bare forskelligt, hvor meget har på kroppen man har, ligesom håret på hovedet også er forskelligt. Nogle har f.eks. langt, tykt og mørkt hår og andre har måske mere lyst og tyndt hår. Det vigtigste er at alle kombinationer er okay, og at alle kombinationer er smukke. 

Hvis man alligevel føler sig negativt påvirket af sin kropsbehåring, så kan man vælge at barbere sig, vokse sig, bruge hårfjerningscreme eller eventuelt laserbehandling. Det er relativt kortsigtede løsninger, for håret vil vokse ud igen, men hvis det virkelig er noget, der går dig på, så kan det være en mulighed. Mængden af hår på kroppen og hvordan det ser ud kan godt gå lidt i "arv", så måske det også kunne være en idé at snakke med din mor, om hun oplever det samme, og hvad hun tænker om det? Eventuelt om hun har gjort i at fjerne det eller om hun har ladet det være, som det er.

For det som er rigtig vigtigt, det er, at du kun skal fjerne dit hår på kroppen, hvis du selv ønsker det. Jeg vil gerne være helt ærlig, og sandheden er, at samfundet har masser af holdninger til, hvordan man skal se ud som kvinde, og der er desværre folk, som af en eller anden årsag synes, at det er lidt ulækkert eller klamt, hvis en kvinde har hår andre steder end på hovedet. Men det er det ikke, og hår på kroppen er helt naturligt både hos mænd og kvinder. Typisk har mænd faktisk langt mere hår på kroppen, end kvinder har, men der er ikke nogen, der beder dem om at barbere sig eller vokse sig eller noget helt tredje, fordi af en eller anden grund så synes man kun, at hår er "klamt", når det sidder på en kvinde. Det er også grunden til, at der er rigtig mange kvinder, som faktisk er begyndt at stoppe med at barbere og vokse sig, fordi de gerne vil vise verden og andre kvinder, at der ikke er noget forkert i det hår, vi har på kroppen, og at det helt og holdent er vores eget valg, om vi ønsker at fjerne det eller ej. Hvis du er nysgerrig på det, så er det her en video med 22-årige Olivia, som fortæller, hvorfor hun har valgt ikke at barbere sig længere.

I forlængelse af det, så skriver du også, at du har holdt dig tilbage fra drenge, fordi du var nervøs for, hvordan de ville reagere på dit hår på kroppen, om de f.eks. ville synes, at det var klamt. Og selvom jeg gerne ville, så kan jeg ikke love dig, at du ikke måske vil møde nogle drenge, som ikke bryder sig om det. Det betyder bare ikke, at de har ret til at bestemme, om du skal have hår på kroppen eller ej. Hvis de virkelig kan lide dig, for den du er, så bør hår på kroppen ikke være vigtigt. Alle har præferencer for hvad de er mest tiltrukket af, om det er brunetter, blondiner, rødt hår, blå øjne, brune øjne, grønne øjne og så videre, men ligesom at de fleste ikke vil føle sig tvunget til at farve deres hår på grund af en fyrs mening eller gå med farvede kontaktlinser, så skal man absolut heller ikke føle, at man skal barbere sig, hvis en fyr ønsker det. Det er 110% dit valg. Og jeg håber, at du er omringet af folk, som respekterer, at det er dit valg, og som elsker og holder af dig, som du er. Det er dem, som er værd at samle på.

Jeg håber, at det var svar på dit spørgsmål, og at det kan give dig lidt ro i maven. Hvis du har lyst til at snakke mere om det, så må du rigtige gerne kigge forbi vores 1-1 chat, hvor en af vores søde rådgivere vil sidde klar! Jeg sender varme og nytårsglade tanker din vej!

De bedste hilsner

Amanda

Amandas billede
Amanda fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program