Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Tandkød

brevkassespørgsmål

Tandkød

brevkassespørgsmål af
Mino
17 år
Oprettet 5 år 4 måneder siden

Tandkødet mellem to af mine tænder er meget ømt. Det gør ondt når jeg tygger, nbørster tænder og mår jeg rør ved det føltes det ømt og noglegange lidt kort rart. 

Hvad er der galt med det? Håber jeg kan få hjælp:/)

Svar: 

Hej Mino

Tak for dit spørgsmål. Det er ikke nemt at vide, når jeg ikke kan se dit tandkød her i brevkassen. Så jeg må prøve at gætte lidt:

Mit første gæt vil være at du har noget mad, der har kilet sig fast. Det trykker på tandkødet og laver en betændelse, som ikke kan gå i orden af sig selv. Det passer helt perfekt med det du skriver om at det gør ondt når du tygger, børster og rører ved det. Jeg vil foreslå dig at starte med at rense med tandtråd mellem de to tænder. Brug et rigtig stykke tandtråd. Og når du har fået det ind mellem tænderne, så slip i den ene ende og træk tråden helt igennem til den anden side. Gør det eventuelt flere gange. Hvis der sidder noget fast bør det følge med ud - og formentlig vil det også komme til at bløde. Hvis der er plads kan du også prøve med en tynd tandstikker.

På mig giver det en god fornemmelse - lidt som at klø på et myggestik - at få det ud, der kiler sig fast.

Det næste spørgsmål er så, hvorfor der kiler sig noget fast. Det kan være fordi du har et mellemrum, hvor tænderne ikke er helt i kontakt. Eller et hul hvor noget er knækket af den ene tand. Eller blot fordi du har tygget på noget rigtig sejt og derfor har det kilet sig fast.

Jeg tror faktisk ikke, at jeg har andre bud på, hvad det kan være.

Hvis du ikke kan finde ud af at løse problemet selv med tandstikker eller tandtråd, så vil jeg foreslå dig at gå til tandlæge og spørge dem. De burde kunne svare dig på spørgsmålet og også forklare dig, om du har brug for en form for behandling. De kan også vise dig, hvordan du skal bruge tanstikker og tandtråd.

Held og lykke med at finde ud af det.

Niels, tandlæge.

nielshansens billede
Niels fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program