Lår

brevkassespørgsmål

Lår

brevkassespørgsmål af
Josefine
14 år
Oprettet 5 år 4 måneder siden

Hej

Jeg er ret ked af mine ben, især mine lår

Er der nogle gode tricks så jeg måske kan gøre dem mindre??

Og hvordan fjerner man strækmærker?

 

Svar: 

Hej med dig Josephine. 

Du skriver i dit brev, at du er ked af dine ben, og at det specielt er dine lår, der går dig på, og at du søger nogle tricks, så de kan blive mindre. 

Lad mig starte med at sige, at jeg godt forstår dine tanker. Jeg tror, at vi alle uanset køn, alder, nationalitet og udseende har ting ved os selv, som vi ville ønske var anderledes, og som vi er kede af. For dig er det dine lår, og for andre er det måske hårfarve, hud, øjenfarve, højde, stemme, eller noget helt sjette. Vi lever i en verden, hvor der er et kæmpe fokus på vores udseende, og hvor mange oplever, at deres selvværd, og altså hvad de synes om sig selv, er meget tæt knyttet til deres udseende, og hvordan det er i forhold til de (ofte urealistiske) idealer, som vi stiller op. Selv de mest kendte og respekterede topmodeller har ting, som ikke er perfekte, men vi ved det ikke, fordi det vi ser på TV, på nettet, på sociale medier og i bladende, er de 10 bedste billeder ud af måske 1000 mulige, som er blevet taget af professionelle folk i studier med perfekt lys, og make up og alt man kan forestille sig, og som alligevel redigeres og finpudses, før vi får dem at se. Og det, tænker jeg, er en vigtig ting at huske på, før man stiller høje og måske urimelig krav til sig selv. 

Når det så er sagt, så er det selvfølgelig vigtigt at holde øje med sit helbred og at passe på sine krop. Og det er selvfølgelig også helt okay at have lyst til at tage sig godt ud, og at ændre på noget ved ens krop, hvis man har lyst til det. F.eks. er der mange, der farver hår, hvis de ikke kan lide den farve, det har, og generelt så går de fleste af os jo også op i tøj og sko og så videre, som vi godt kan lide, og som vi føler os godt tilpas i. På samme måde er der også mange, som gennem kost og træning søger at gøre noget ved de ting, som de ønsker var anderledes, og det kan måske være, at der er en mulighed for dig. Det man skal være opmærksom på er dog, at man ikke som sådan kan punkttabe sig og altså styre præcis, hvor man taber sig. Det er fordi, selvom man træner f.eks. sine benmuskler, så er der ingen forbindelse mellem de muskler og det fedt, som sidder der, så det, du forbrænder ved at træne ben, kan også forsvinde fra andre steder i kroppen. Men hvis du har lyst til at begynde at træne, så har de fleste fitnesscentre nogle personlige trænere ansat, som man måske kan hive fat i og få lidt hjælp til at komme igang, og så kan man trække på deres erfaringer, hvis man selv føler sig lidt på bar bund.

I forlængelse af det, så tænker jeg også, at man skal huske på, at det ikke nødvendigvis er fedt, som gør, at dine lår har en størrelse, som du er ked af. Det kan også være muskler, som gør, at dine ben ser ud, som de ser ud. Jeg kommer f.eks. til at tænke på Nora Mørk, som er en af Norges bedste håndboldspillere, og på Serena Williams en af verdens bedste tennisspillere, som eksempler på kvinder der er virkelig trænede topatleter indenfor deres felt, og som på trods af deres imponerende fysiske form stadigvæk har lår, der ikke er sådan traditionelt tynde. For ligesom der er stor forskel på, hvordan vi er som mennesker, og hvad vi godt kan lide, så er der også stor forskel på vores kropsform. Nogle er høje, nogle er lave, nogle er meget slanke og nogle har lidt flere former. Vi er ikke ens, og det, tænker jeg, er helt okay.

Du spørger også om, hvordan man fjerner strækmærker, og i forhold til det så ved jeg, at der sælges et hav af forskellige cremer og olier, som siges at skulle kunne afhjælpe strækmærker, og det samme med laserbehandling. Ingen af disse behandlingsformer har man dog kunnet se en reel effekt af, når det er undersøgt videnskabeligt. Der er også mulighed for kosmetisk kirurgi, som måske kan have en effekt, men det er noget, man selv skal betale for, og igen så er der ingen garanti, for at det faktisk vil virke. Derfor vil jeg også bare gerne fortælle dig, at strækmærker ikke er farlige, og de har ingen sundhedsmæssig påvirkning. Strækmærker er noget, der opstår, når huden bliver strukket, og som også kan skyldes hormonelle forandringer. Mange er rigtig trætte af at have dem, men strækmærker er en helt naturlige ting, som rigtige mange mænd og kvinder vil opleve at få. Nogle får dem i forbindelse med graviditet eller anden ændring i kroppen, som sker relativt hurtigt. Det kan f.eks. være i forbindelse med puberten, hvor man vokser rigtig meget eller vægtøgning, men f.eks. er der også mænd, som styrketræner rigtig meget, som kan opleve at få strækmærker. Altså er strækmærker ikke noget negativt eller farligt, men igen et eksempel på noget, som desværre har fået en rigtig negativ klang. Derfor er der også rigtig mange, som f.eks. kalder strækmærker for deres tigerstriber eller lignende, fordi de ikke bryder sig om, at der snakkes om strækmærker som noget rigtig skidt, når de som sagt i virkeligheden ikke er hverken farlige, forkerte eller unormale at have. F.eks. er der her et par artikler, som viser hvordan også modeller har dem, og at nogle mærker vælger at stoppe med at fjerne dem via billederedigering, idet at det er helt normalt at have dem. 

Jeg håber, at jeg har kunnet give dig nogenlunde svar på dine spørgsmål, og at det kan give dig lidt ro at høre, at du ikke er alene om at have det, som du har det. Jeg sender mange gode tanker og ønsker dig det bedste. 

De bedste hilsner

Amanda

Amandas billede
Amanda fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program