hvad skal jeg gøre??

brevkassespørgsmål

hvad skal jeg gøre??

brevkassespørgsmål af
Zarah
15 år
Oprettet 5 år 6 måneder siden

hej jeg er en pige på 15 år. jeg har i et år haft selvmords tanker! for et halvt år siden forsøgte jeg at tage livet af mig selv, men der skete ikke noget, da det var astma-medicin. jeg havde også cuttet i 3-4 måneder, men jeg er stoppet. men jeg har stadig selvmords tanker og lyst til cutting!! og jeg ved ikke hvordan jeg får det løst? har i måske nogle råd til hvordan man formindre selvmords tankerne?

Svar: 

Kære dig

Det lyder til at du går igennem en rigtig svær periode lige nu, og jeg synes virkelig at det er flot at du skriver herind for at få råd. Det er også virkelig sejt at du er stoppet med at cutte, og det lyder til at du virkelig gerne vil have det bedre. 

Først og fremmest så er jeg nysgerrig på om du har fortalt nogen om hvordan du har det? En af de bedste måder at arbejde med sine selvmordstanker, er nemlig at snakke med nogen om det, så de kan støtte dig i at få det bedre og samtidig kan du øve dig i at få sat ord på det der er svært. Det kan f.eks. være dine forældre, en god ven, en lærer eller en anden voksen som du er tryg ved. Det allerbedste vil være at du snakker med din læge, for så kan du få en henvisning til en psykolog, og der kan du få endnu mere hjælp til at gøre noget ved både selvmordstanker og selvskade. Fordi du er 15 år, er din læge heller ikke forpligtet til at fortælle dine forældre om hvad I snakker om, medmindre der skal sættes alt muligt i gang. Selvom det vil være rigtig godt hvis du selv fortæller dem om det. De fleste har nemlig bedst succes med at få det bedre, hvis de har støtte fra dem omkring sig. 

Jeg synes også du skal vide at selvmordstankerne ikke er farlige i sig selv, men at det første bliver farligt når der kommer handling på, som f.eks. cutting. De er tilgengæld et udtryk for at man har det skidt, og at der er brug for at man gør noget andet end det man ellers ville gøre. Det er derfor, på en måde, en advarsel om at man skal ændre på noget i sit liv eller sige fra overfor noget som man ikke bryder sig om. Det kan ofte være noget der kommer udefra, som f.eks. mobning, psykisk vold, vold, overgreb, misbrug eller lignende. Det er rigtig ofte ting som er svære at ændre på alene, og derfor er det rigtig godt at snakke med nogen om det - og få hjælp til at lave en ændring. 

Mit bedste råd til dig ift. at formindske selvmordstankerne, vil derfor være at du fortæller nogen om det, som du er tryg ved og som er i nærheden. En som kan støtte dig i at få det bedre, uanset hvad der så skal til, for at du får det bedre. 

Som jeg skrev tidligere, så lyder det til at du rigtig gerne vil have det bedre, og du har allerede taget det første skridt, ved at skrive ind til os. 

Jeg håber du kan bruge mit svar, og husk at du også er velkommen i vores chat, hvor du kan få flere råd til hvad du kan gøre. 

Kærlig hilsen 

Signe

 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program