Min krop knækker

brevkassespørgsmål

Min krop knækker

brevkassespørgsmål af
Asta
14 år
Oprettet 5 år 9 måneder siden

Hej For omkring et år siden begyndte jeg at kunne knække mine fingre. Det har aldrig været noget jeg har været istand til at gøre før, og jeg undrede mig altid over hvordan folk omkring mig fik deres fingre til knække. Så begyndte jeg at kunne knække mine fingre, men efter ca. to ugers tid begyndte mine håndled også at sige knæk. Og der gik heller ikke længe før min nakke begyndte på det, og dernæst mine skuldre (mest min højre). Nu i slutningen af 7. klasse, knækker hele min krop, hver gang jeg bevæger mig. Uanset om jeg går hurtigt, langsomt, eller bare ligger i sengen og rækker ud efter min telefon, så siger mindst en ting på min krop knæk, hvis ikke flere. Mange af mine klassekammerater synes det er klamt at høre på og beder mig tit om at stoppe, og selvom jeg gerne vin stoppe, er det ikke noget jeg har kontrol over. Hvad kan jeg gøre for at stoppe min krop i at sige knæk? Hilsen 14 årig pige

Svar: 

Hej,
Mange tak for dit spørgsmål. 

Ud fra din mail kan jeg forstå at du oplever at ét eller flere af dine led knækker hver gang du bevæger du bevæger dig, at du er bekymret over dette og gerne vil vide hvordan du får det til at stoppe. 

Først og fremmest er det vigtigt at sige at det du oplever ikke er farligt. De knæk du oplever kommer formentlig fra dine led. De fleste af dine led er omgivet af en kapsel af bindevæv og brusk som vi kalder ledkapslen. Ledkapslen er ret tæt og sørger for at leddet er beskyttet og fungerer ordentligt. Nogle gange kan der opstå et undertryk i ledkapslen når man bevæger leddet. Udlingnen af dette undertryk medfører en knæklyd. Der foreligger endnu ikke noget bevis på at disse knæklyde fra leddene er farlige, og du kan derfor være helt rolig. Desværre ved vi ikke hvorfor der kommer knæklyde fra nogle led, og ikke fra andre. Yderligere ved vi heller ikke hvordan man evt. får det til at stoppe.

Når man er 14 år, vokser ens krop stadig, og det du oplever kan være en del af dit vokseværk. Hvis du oplever at knæklydende tiltager eller at du får smerter, så synes jeg du skal opsøge din læge der kan undersøge dig nærmere. 

Jeg håber du kunne bruge mit svar, ellers er du velkommen til at skrive ind igen. 

De bedste hilsner

Morten, Læge

MortenSHs billede
Morten har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program