Spiseforstyrrelse

brevkassespørgsmål

Spiseforstyrrelse

brevkassespørgsmål af
Ariana
16 år
Oprettet 5 år 10 måneder siden

Hej Brevkasse Jeg har en spiseforstyrrelse (Jeg begrænser mit indtag af mad, men kaster også op). Jeg går på efterskole, og jeg har fortalt hele skolen omkring det. Senere har jeg snakket med mine roomies om hvad der går det ekstra svært osv, hvor jeg bl.a. har nævnt når folk kommentere eller siger noget som "Jeg har det bare så dårligt, jeg skal brække mig", "jeg har kun spist ___ i dag". Det bare som om at de ikke forstår det, og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre? Udover det skal jeg starte på gym efter sommer, og har selfølgelig ikke lyst til at møde nye mennesker sådan her, men det skal jeg jo. Jeg tænker bare på hvornår man skal fortælle folk om sådan noget her, for det kan jo godt være ret åbenlyst? Mit sidste spørgsmål går ud på at jeg er begyndt at kradse mig selv. Når jeg er startet kan jeg ikke stoppe igen. Jeg gør det så voldsomt alt jeg ofte begynder at bløde, men kan stadig ikke stoppe. Jeg ved ikke rigtig hvad det går ud på, men så læste jeg om en på nettet der kaldte det for en slags selvskade og nu er jeg forviret? På forhånd tak for svar

Svar: 

Kære du

Det er rigtig godt, at du åbner op til dine venner og din skole omkring din spiseforstyrrelse. Det kan være svært at gå med alene, så det er godt, at du har nogen at tale om det med.

Det er rigtigt, at det at kradse sig selv kaldes selvskade. Selvskade handler om, at man med vilje gør noget der gør ondt på en selv, og/eller som skader en på den ene eller den anden måde. Nogle gør det f.eks. fordi det kan få tankerne lidt væk fra de svære ting, fordi man tænker på smerten fra såret i stedet for de ting man ikke har lyst til at tænke på. Det hjælper dog ikke på lang sigt fordi det ofte bare skubber de dårlige tanker og følelser hen til senere, og det kan også give flere problemer, bl.a. fordi man får sår og fordi man ikke lærer at håndtere tankerne og følelserne på en ordentlig måde.

Når man selv er meget fokuseret på noget, kommer man hurtigt til at blive meget fokuseret på, når andre siger ting der handler om det. Derfor er det ret normalt, at du reagerer når nogen f.eks. taler om at brække sig, eller om hvor meget de har spist. Jeg kunne forestille mig, at det får dig selv til at tænke over, hvor meget du selv har spist, om du skal kaste op osv. Det kan godt være svært at forstå, når man ikke står i det, og jeg kunne forestille mig, at dine roomies bare tænker det som helt almindelig snak. Det er det også for dem, men ikke for dig, og derfor er det klart, at det er svært for dig, når nogen taler om det.

Ud fra de ting du skriver, tænker jeg, at du har brug for hjælp fra en professionel, eller i hvert fald en voksen. Jeg ved ikke, om det er noget du snakker med lærerne eller dine forældre om i forvejen, men det vil jeg råde dig til at gøre. Det kan godt være svært at åbne op om, men når først du har gjort det, kan du få den hjælp, du behøver. Så kan du f.eks. få en henvisning til en psykolog som kan hjælpe dig til at få det bedre, så du ikke længere føler du har behov for at skade dig selv, begrænse dit indtag af mad og kaste op. Du kan også henvende dig til Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade, som kender til din problematik, og som kan hjælpe dig med at få andre måder at tackle dine problemer på. Du er også meget velkommen i vores chat her på Cyberhus, hvor vi f.eks. kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du kan sige det til dine forældre eller lærerne.

I forhold til at du skal starte på gym, forstår jeg godt, at du synes det er svært at være åben omkring dine udfordringer. Det er dog rigtig godt, at du tager videre på gym, selvom du ikke har det godt. Hvis det er meget tydeligt, kan det være vigtigt at få det sagt så tidligt som muligt. Er det mindre tydeligt, kan det være rart at vente en lille smule, så du kan føle dig mere sikker i den nye klasse, inden du fortæller om dine problemer. Jeg vil råde dig til at komme i behandling i løbet af sommerferien, så du kan tale med din psykolog om hvordan det vil være bedst at fortælle om dine problemer.

Kram

Luna

Lunas billede
Luna fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program