Hvad kan jeg gøre?

brevkassespørgsmål

Hvad kan jeg gøre?

brevkassespørgsmål af
Sara
22 år
Oprettet 5 år 9 måneder siden

Jeg har ingen kæreste. Og jeg er vokset op i en familie, hvor knus og kram var noget man ikke fik særlig tit. Den måde at give omsorg på, var ikke meget brugt. Jeg savner berøring. Ikke som "bare gå ud og få sex" men som noget varmt, inderligt, hvor der er følelser bag. Jeg indser, at det er vigtigt for mig, det er noget jeg vil have i mit liv fordi det betyder velvære og livskvalitet. Hvad kan jeg gøre, nu hvor jeg er alene? Jeg sover uden tøj, hvilket mine veninder synes er "unormalt" og "klamt". Men jeg kan godt lide at mærke min krop uden 100 lag tøj. Jeg har lagt mæke til, at det fx er afstressende, hvis jeg lægger en hånd på maven og har opmærksomhed på mit åndedræt. Jeg synes onani er blevet lidt kedeligt. jeg bruger mine fingrer men jeg er lidt bange fo r at give slip og sådan "tage mig tid". Er jeg underlig? Når jeg ser film, hvor familier viser følelser så bliver jeg ked af det, mærker savn efter det jeg aldrig fik. Hvordan kan jeg få det bedre med min krop og finde en fyr, som ikke "kun" er til hurtig sex men fx vil ligge længe og kysse mv?

Svar: 

Kære Sara,

Tak for dit brev! Hvor er det sejt af dig, at du skriver her inde!

Du skriver, at du er vokset op i en familie uden kram og knus, og at du savner berøring. Det er helt naturligt og fuldt forståeligt at have det på den måde. Og derfor er det også en naturlig reaktion, at du bliver ked af det, og mærker et savn efter det du aldrig fik, når du ser film, hvor familier viser følelser. Som mennesker har vi nemlig et behov for, at blive rørt og vist fysisk omsorg af andre mennesker. Og du har helt ret i, at berøring, nærhed og omsorg er kilder til øget velvære og livskvalitet. Og at mangel på samme kan være forbundet med forringet livskvalitet, som jeg antager, er det du oplever. Men, som du skriver, hvad skal du så gøre, nu hvor du er alene? 

Jeg synes det er rigtig godt, at du sover uden tøj. Det kan nemlig være en rigtig god måde at mærke sig selv og sin krop på. Og det er der intet unormalt eller klamt i. Men derfor kan man stadig godt have behov for berøring fra andre også. Og derfor kan jeg godt forstå, at du gerne vil have en kæreste, som har lyst til at tilbringe tid med dig, og give dig den omsorg og opmærksomhed du har brug for. Mange er glade for at bruge dating-apps som fx Tinder, til at møde nye mennesker og potentielle kærester. Det kan nemlig nogen gange være mindre grænseoverskridende, at møde folk online første gang, end det er, at gå hen at tale med en sød fyr i byen. Men hvis du har mod på det, er der intet i vejen for, at prøve at falde i snak med en fyr du møder i byen, til fest eller lignende. En tredje måde du måske kan finde en fyr, er ved at begynde til en sportsgren eller hobby, hvor der er mulighed for at møde nogen, der interesserer sig for det samme som en selv.

Uanset hvordan du griber det an, er det vigtigt, at du er tålmodig. Det tager tid at lære nye mennesker at kende, og det tager tid at blive forelsket. Og det er rigtig vigtigt at tage sig den tid, så man ikke springer hovedkulds ud i noget, som ender med at såre en.

Dog tænker jeg, at du har en pointe i, at det kan være en god idé, at prøve at få det bedre med din krop, før du prøver at finde en kæreste. For hvis man ikke har det godt med sin krop og med at blive berørt af sig selv, kan det være meget grænseoverskridende, hvis andre rører ved en. Du skriver, at du har svært ved at give slip og tage dig tid når du onanerer. Når du er vokset op i et hjem, hvor det var sparsomt med kærlig berøring, er der et basalt menneskeligt behov for fysisk omsorg, som du ikke har fået tilfredsstillet i barndommen. Det kan godt have den konsekvens, som jeg fornemmer er den du oplever, at man ikke kender sin krop helt så godt, at man ikke er tryg ved sin krop, og at man først som voksen skal til at lære, hvordan det er rart at blive rørt af sig selv og af andre. Derfor kan det også være enormt grænseoverskridende, at give slip og give sig fuldstændig hen når man onanerer, fordi det kræver, at man slipper al kontrol, giver sig selv lov til at nyde og bare er i det.

For at du kan få det bedre med din krop og blive bedre til at give slip når du onanerer er der forskellige ting du kan gøre. Du skriver, at du har fundet ud af, at det er afstressende, hvis du lægger en hånd på maven og har opmærksomheden på dit åndedræt. Det er en rigtig god måde, at blive mere fortrolig med sig selv og sin krop på, så bliv endelig ved med det! Noget andet du kan gøre, er, at røre ved dig selv, rundt omkring på hele kroppen, og virkelig mærke efter, hvordan det føles at blive rørt forskellige steder. Derudover tror jeg, at det vil være godt for dig, at øve dig i at give dig fuldstændig hen, når du onanerer. Det kan være en svær øvelse, da det som nævnt kræver, at du kan slippe al kontrol. Og det er ikke noget man kan gøre fra den ene dag til den anden. Men hvis du er tålmodig og bliver ved med at prøve skal det nok lykkes. Måske kan det hjælpe, hvis du i en periode bruger noget andet til at onanere med end dine fingre. Fx en vibrator, en dildo, en makupbørste (den ende uden hår), en agurk (husk kondom på), en gulerod (husk kondom på) eller lignende. Det betyder ikke så meget hvad det er. Jeg tænker bare, at det måske kan hjælpe dig, at det ikke direkte er dig selv, der rører ved dig. Det kan muligvis gøre det lettere at give sig helt hen. Og på sigt vil du nok blive i stand til at give dig hen, også selvom det er dine fingre du bruger.

Så for at opsummere: for at blive fortrolig med din krop og få det bedre med den bliver du nødt til at udforske den så meget som overhovedet muligt. Gå på opdagelse i og på dig selv, og mærk hvad du kan lide og ikke kan lide. Vær ikke bange for at prøve nye og spændende ting. Så længe det føles rart og ikke er ubehageligt kan du gøre lige hvad du har lyst til.

Når du så er blevet mere fortolig med din krop tænker jeg, at du er klar til at lukke en anden ind, der kan give dig den omsorg, du har brug for. Når du har det bedre med din krop vil du også hvile mere i dig selv. Det vil formentlig gøre det lettere, at finde en sød fyr, som vil dig det godt, og ikke kun er ude efter et hurtigt knald.

Jeg håber du kan bruge svaret, og ønsker dig held og lykke!

De bedste hilsner,

Stine

StineHs billede
Stine fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program